Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unfuck yourself

Kirjoitettu 27.11.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Heinonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Unfu*k yourself - Lopeta märehtiminen, aloita elämä
Kirjan kirjoittaja: Gary John Bishop
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Gary John Bishopin kirjoittaman kirjan Unfu*k yourself: Lopeta märehtiminen, aloita elämä. Kirjassa tuodaan esille seitsemän voimalausetta ja teesiä, joiden kautta neuvotaan, miten voi kukistaa kielteiset sisäiset puheet ja ottaa vastuun omasta elämästään. Seuraavaksi luettelen nämä seitsemän voimalausetta. Minä suostun. Onnistuminen käy minulta luonnostaan. Minä pystyn. Minä en ole yhtä kuin ajatukseni, olen yhtä kuin tekoni. Minä olen sinnikäs. En odota mitään, vaan kohtaan asiat sellaisina kuin ne ovat. Mielestäni kirja oli kirjoitettu hienosti siten, että se haastaa lukijaa ajattelemaan omaa elämäänsä ja tulevaisuutta.

 

Sisäinen puhe

Kaikki puhuvat jatkuvasti itselleen sisäisen puheen kautta. Se miten itselleen puhuu vaikuttaa siihen, millaisena maailman näkee. Jos jatkuvasti puhuu itselleen kielteisesti, niin se pureutuu alitajuntaan ja ohjaa käyttäytymistä siihen suuntaan. Kun taas suuntaa ajatuksensa sille, että uskoo menestyksen olevan mahdollista, niin myös elää uskomustaan todeksi. Kirjan tarkoituksena oli rohkaista jokaista muuttamaan arkea siten, että tarkastelee nykyhetkeä eikä aina mieti vain tulevaisuutta. Muutoksen eteen on suostuttava tehdä töitä ja usein se vaatii sitä, että ei suostu elämään nykyistä elämää ja myöntää sen itselleen ääneen. Jokainen meistä kuolee jonain päivänä eikä kukaan meistä halua voivotella kuolinvuoteellaan, että jokin asia jäi tekemättä. Täytyy vain tehdä sen suurempia ajattelematta.

 

”Onnellinen on se, joka ei sure sitä mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä hänellä on.”

 

Nykymaailma on luonut esimerkiksi sosiaalisen median kautta kuvan millaisia meidän pitäisi olla. Millainen talo, rahatilanne, kumppani tai työpaikka täytyisi olla, jotta on menestynyt. Olemme unohtaneet kaikkein tärkeimmän ja todellisen rikkauden. Onnellisuus juuri itseensä ja siihen, mihin on päässyt. Monesti itsekin olen haaveillut millaista elämäni pitäisi olla, mutta en muista yhtään olla kiitollinen siitä tilasta, missä olen juuri nyt. Olen onnellinen siitä, että minulla on tällä hetkellä mukava koti, minulla on paljon ystäviä ympärilläni, perheelläni on kaikki hyvin ja olen jatkuvasti kehittämässä itseäni työssäni sekä koen olevani siihen juuri oikeassa paikassa tällä hetkellä eli Tiimiakatemialla.

 

Tavoitteet

Kirjassa käskettiin pysähtymään ja miettimään omia tavoitteitaan. Henkilökohtaiset tavoitteeni ovat vahvasti omistuskeskeisiä. Haluan valmistumisen jälkeen olla työssä, joka takaa minulle hyvän taloudellisen toimeentulon. Taloudellisesti haluan olla turvassa siten, että elämä ei ole vain kädestä suuhun elämistä vaan pystyn myös laittamaan rahaa säästöön ja mahdollistaman niillä suurempia hankintoja sekä valmistautumaan yllättäviin menoihin. Haluan omistaa asunnon ja auton. Tämän lisäksi haluan pystyä harrastamaan minulle tärkeitä lajeja kuten golfia ja jääkiekkoa. Sen suurempia tavoitteita minulla ei ole ja en ole halunnut suunnitella elämääni liikaa. Olenko valmis saavuttamaan tavoitteeni? Olen ja koen jatkuvasti tekeväni sen eteen töitä. Mielestäni tavoitteeni on aivan normaaleja ja helpostikin saavutettavissa, mutta kun ne pitää mielessä, niin tekee huomaamattaankin töitä niiden eteen ja se auttaa tavoitteen saavuttamisessa.

 

Eroon odotuksista

Odotukset vaikuttavat useasti negatiivisesti toimintaamme. Tämä johtuu siitä, että elämää ei voi ennustaa, vaikka kuinka haluaisimme. Kun olemme luoneet liikaa odotuksia tulevasta ja näemme tulevaisuuden tietynlaisena, niin tulee suurena pettymyksenä, kun näin ei tapahdukaan. Mitä jos et koskaan saavutakaan tavoitteitasi? Suunnitelmia voi ja pitää tehdä, mutta niiden ei pidä antaa vaikuttaa liikaa elämään ja toimintatapoihimme. Odotuksista tulee helposti taakka ja käy mielelle raskaaksi, jos jatkuvasti peilaa menestystään odotusten saavuttamisen onnistumiseen. Myös epäonnistumiset kuuluvat elämään ja sen takia täytyy yrittää elää hetkessä. Kun elää hetkessä ja tarttuu vastaantuleviin mahdollisuuksiin, on paljon vapaampi. En odota mitään vaan kohtaan asiat sellaisina kuin ne ovat. Tämä kirjassa mainittu voimalause on mielestäni erittäin hyvä muistaa jokaisena päivänä.

 

Kirjassa on paljon kliseitä, mutta ne oli mielestäni esitetty loistavalla tyylillä. Hieman aggressiivinen ja ajattelua haastava kirjoitustyyli toimi minulle. Kirja oli hyvä muistutus siitä, että on hyvä pysähtyä miettimään kaikkea sitä mitä on jo saavuttanut ja olla niistä kiitollinen sekä onnellinen. Samalla myös unohtaa turhat odotukset tulevasta ja antaa elämän kulkea vain omalla painollaan. Omalla vapaa-ajallani olen monesti pyrkinyt toiminaan go with the flow – tyylisesti, mutta täytyisi tuoda sitä paljon enemmän myös arjen askareisiin ja työpaikalle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!