Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unfu*ck yourself

Kirjoitettu 24.01.21
Esseen kirjoittaja: Maaria Pelkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Unf*ck yourself
Kirjan kirjoittaja: Gary John Bishop
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuuntelin Gary John Bishopin Unfu*k yourselfkirjan. Vaikutuin siitä, miten yksinkertaisten vinkkien avulla Bishop motivoi lukijoitaan turhia kiertelemättä. Itselle kirjan kuunteleminen tuntui kolmen tunnin motivaatiopuheelta elämään eli suosittelen kuuntelemaan, jos kaipaa tsemppausta. 

 

Ajattelemme päivittäin yli 50 000 ajatusta, emmekä voi vaikuttaa niihin. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, mille ajatuksille annamme painoarvoa. Negatiiviset ajatukset tuntuvat vievän paljon aikaa monien elämästä, etenkin näin koronan aikaan, kun valitetaan ja kerrotaan elämän olevan paskaa. Jopa arkiaskareista on tehty vaikealta kuulostavia ja hirveästi aikaa vieviä, vaikka todellisuudessa ne vievät vain hetken päivästä eivätkä paljoa energiaa 

Sisäinen puhe vaikuttaa paljon itseemme ja siihen, kuinka puhumme muille. Jokaisessa tilanteessa käyt sisäistä keskustelua itsesi kanssa ja itsesi ulosanti on pitkälti kiinni siitä, käytkö itsesi kanssa positiivista vai negatiivista keskustelua. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa vedät treenit ja sisäinen puhe kuulostaa tältä:ei tästä mitään tule, ei ketään varmasti kiinnosta tämä aihe. En osaa, joku muu vetäisi nämä varmasti paljon paremmin.” Jos taas päänsisäinen keskustelu menee kutakuinkin näin: “mahtavaa päästä vetämään treenit ja samalla oppia itse lisää johtamisesta. Saan varmasti porukan innostettua ja saadaan yhdessä avointa dialodia aiheesta.” on, lähtökohdat treenien vetämiselle paljon paremmat. Kannattaa siis miettiä, mihin äänensävyyn puhuu itselleen.

 

Kirjassa esitellään seitsemän voimalausetta, jotka kuuluu seuraavasti: Minä suostun näkemään vaivaa. Onnistuminen käy minulta luonnostaan. Minä pystyn. Minä hyväksyn epävarmuuden. Minä en ole yhtä kuin ajatukseni, minä olen yhtä kuin tekoni. Minä olen sinnikäs. En odota mitään, vaan kohtaan asiat sellaisena kuin ne ovat. 

Avaan nyt hieman ajatuksiani niistä voimalauseista, jotka kolahtivat itselle eniten. 

 

Minä suostun näkemään vaivaa 

Millaiseen elämään tyydyt, sellaisen elämän myös saat. Oletko vihaamassasi työssä, huonossa parisuhteessa, elät epäterveellistä elämää? Muuta tilannettasi, sinä valitset. Lakkaa syyttämästä ulkoisia tekijöitä, huonoa tuuria tai muutakaan. Olosuhteisiin pystyy vaikuttamaan, kunhan haluaa muutosta ja on valmis näkemään vaivaa. Kaikki on itsestä kiinni. Elämä kulkee eteenpäin, vaikka sinä et kulkisikaan. Suostutko näkemään vaivaa 

Minä suostun. Suostun näkemään vaivaa terveyteni, ihmissuhteiden ja työelämäni edistämiseksi. Lähden lenkille, vaikka sataisikin vettä ja olisin väsynyt. Valmistan itse ruoat, enkä aja mäkkärin kautta kotiin, vaikka olisi kiireinen viikko. Näen vaivaa ystävyys– ja perhesuhteiden ylläpitämiseksi näkemällä ja olemalla yhteydessä puhelimen välityksellä, vaikka se vaatii paljon aikaa ja energiaa. Näen vaivaa panostamalla projekteihin ja haastamalla itseäni. Ajatusmallini on, ettei aina tarvitse mennä siitä, mistä aita on matalin. Saan niin hyvän elämän, miten paljon siihen itse panostan 

Välillä on parempi myöntää, ettei suostu: on hyvä sanoa ei vääryydelle tai paskalle, jota tapahtuu. Ei suostu siihen, että elämä pysyy nykyisenlaisena. “En suostu jatkamaan projektita, joka ei anna itselleni mitään 

Suostutko sinä näkemään vaivaa? 

 

Minä hyväksyn epävarmuuden 

Mikään elämässä ei ole varmaa. Janoamme varmuutta, vaikka sitä ei ole olemassakaan. Voi mennä illalla nukkumaan mutta ei ole varmuutta herääkö aamulla tai lähteä töihin tietämättä pääseekö perille.  

Täytyy vain hyväksyä epävarmuus ja lopettaa sen vältteleminen, jotta elämä ei mene hukkaan. Epävarmuus ja siten myös epämukavuusalue on tila, jossa kehittyy ja oppii uusia asioita. Etenkin meillä akatemialla toimiessamme yrittäjinä tämä korostuu. Emme voi olla varmoja esimerkiksi siitä onnistuuko projekti, mutta täytyy muistaa, et tärkeintä on yrittää ja sen kautta oppia ja kehittyä. Päätä pahkaa siis vain epävarmuutta kohti ja omalle epämukavuusalueelle. Itse olen esimerkiksi epämukavuusalueellani esiintyessä, joten nimenomaan sen takia tiedän, että minun täytyy harjoitella sitä, jotta voin kehittyä ja joskus seistä jännittämättä yleisön edessä.  

Kohtaa epävarmuus ja nauti, ota ilo irtiTee asioita jota et yleensä tekisi: mene vaikka töihin eri reittiä, hymyile vastaantulijoille ja syö lounasta eri paikassa kuin yleensä. Aloita pienistä jutuista ja laajenna sitten rohkeita kokeiluja isompiin asioihin.  

 

Minä en ole yhtä kuin ajatukseni, minä olen yhtä kuin tekoni 

Täytyy vain toimia niin kuin olisi hyvä päivä.” 

Menestyjät ovat ymmärtäneet yhden asian: ajatusten ja tekojen ei tarvitse aina kulkea käsi kädessä, sinä olet sitä mitä teet. Useimmat antavat tunteidensa ja ajatustensa vaikuttaa liikaa toimintaansa. Menestyjät tarttuvat toimeen ajatuksista huolimatta. Joskus tulee päiviä jolloin ei tekisi mieli nousta sängystä ja mennä töihin, silti sitä nousee, menee ja tekee. Sinäkin siis osaat toimia ajatuksistasi huolimattaMuista, että ilman tekoja ajatukset ovat vain ajatuksia. 

Itsellä on petrattavaa siinä, että ei antaisi ajatusten vaikuttaa liikaa toimintaan. Usein esimerkiksi näiden reflektioiden kirjoittaminen vaatii tietyn moodin mutta sitten kun sitä vaan alkaa kirjoittamaan, niin kyllä se siitä lähtee sujumaan. Niinkuin kirjassa sanotaan, ei tarvitse lietsoa innostusta tai optimoida olosuhteita. Tartu tekemistä odottaviin tehtäviin, niin ne hoituu.  

Jotakin kiinnostavaa tapahtuu kun valitsemme toimettomuuden sijasta toiminnan. Kunhan vauhtiin pääsee niin jatko sujuu helpommin. Tämän huomasin akatemian ensimmäisenä vuonna. Oli todella vaikea lähteä liikkeelle ja ensimmäiset asiakaskäynnit ja projektit tuntuivat todella haastavilta. Alkuvaikeuksien jälkeen hommat alkoi kuitenkin sujumaan sutjakkaammin ja nykyään tekemistä riittää yllin kyllin. 

 

Lopeta märehtiminen, aloita elämä!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!