Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Unfu*k yourself – Lopeta märehtiminen, aloita elämä

Kirjoitettu 23.06.20
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Unfu*k yourself – Lopeta märehtiminen, aloita elämä
Kirjan kirjoittaja: Gary John Bishop
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Maaliskuu 2020, rajoitukset iskevät Suomeen, kaikki pysähtyy. Monilta ystäviltä lähti kaikki kevään hommat alta ja minäkin sitten suuntasin Etelä-Suomeen jakamaan taloudellista tukea äitini luokse. Olin kuitenkin salaa iloinen, nyt on hyvä syy olla tekemättä yhtään mitään – eikä tarvitse selitellä. Vähän aikaahan se oli kivaa, mutta silti alkoi iskeä syyllisyys laiskottelusta, kun samaan aikaan luvussa oli Gary John Bishopin kirja Unfu*k yourself – Lopeta märehteminen, aloita elämä. Kirjahan oli kuin luotu tilanteeseeni.

”Lakkaa syyttämästä huonoa tuuria. Lakkaa syyttämästä muita. Lakkaa syyttämästä ulkoisia vaikutteita ja olosuhteita.”

Enhän minä ketään ollut syyttänyt, mutta olin saanut syyn. Syyn olla tekemättä mitään. Nuo lauseethan ovat kuin Niken slogan ”Just do it!”, joka kehottaa olla pittaamatta muista tekijöistä vaan alkaa vain tekemään. Aloin tutustua taas hieman enemmän vaikuttajamarkkinointiin, mitä kautta yhteistöitä saa ja kuinka paljon maksetaan. Aloinkin tekemään niitä jonkun verran omalle tililleni Instagramiin.

Huomasin myös eron suoraan yrityksen kanssa sovitun yhteistyön välillä ja jonkun välittäjän kautta tehdyn. Välittäjän kautta sai vähemmän korvausta ja vaikka keskusteli heidän kauttaan chatissa asiakkaan kanssa, niin en kokenut samanlaista omistautumista projektille, kuin silloin jos olin henkilökohtaisesti sopinut yhteistyökuviot ja korvaukset. Jälkimmäisessä olin usein keskustellut jopa puhelimessakin kuviot kuntoon ja he vielä maksoivatkin paremmin. Työ tuntui hieman merkityksellisellisemmältä. En tosin ole vielää varma onko se sen vaivan arvoista. Välittäjän kautta tekeminen on niin helppoa ja vaivatonta. Ehkä tämä on enemmän omasta asenteesta kiinni, tunteeko samanlaista sitoutuneisuutta työhön välittäjän kautta tehtynä.

Tämä kokeilu avasi silmät sille, kuinka suuri tukiverkko oma Instagram -tili voi olla. Jos rahat ovat loppu niin välittäjän sivut vain auki ja sieltä kivan näköinen yhteistyö toteutukseen niin pärjää taas pari viikkoa. Kokemuksen myötä minulle myös heräsi taas kipinä, koittaa omia siipiäni valokuvauksessa ja vaikuttajamarkkinoinnissa. Voisiko siinä olla aihiota elättää itseni jonkun aikaa valmistumisen jälkeen?

”Epävarmuus on tila, jossa tapahtuu uusia asioita”

Tämä lainaus kyllä kolahti. Enhän ole aikuisiälläni montaa hetkeä elänyt, kun kaikki olisi ollut varmaa ja usein parhaat asiat ovat tapahtuneet vasta kun ollut aika pohjalla. Kun kaikki sujuu hyvin, niin se on jo melkein merkki, että nyt mennään jossain pieleen. Älkää ymmärtäkö väärin, en halua, että kaikki menee perseelleen. Mutta liian pitkä tasaisella porskuttaminen alkaa lopulta taannuttaa. Akatemiallahan tämä on melko helppoa, kelasta tulee rahaa ja käyt treeneissä, niin aika menee mukavasti. Pitkän päälle se ei ole kuitenkaan kannattavaa, ei tule oppeja ja elämästä katoaa jännitys. Yrittäjänä olo on pitkälti itsensä ruoskimista ja epävarmuuden sietoa. Epävarmuuden sietoa siihen pisteeseen saakka, että tapahtuu taas jotain, joka varmistaa elämää vähäksi aikaa eteenpäin. Se tekee elämästä mielenkiintoista.

Kokonaisuutena kirjan oppi on se, että pitää oppia laittamaan sivuun turhat tekijät, jotka muka estävät sinua toimimasta. Omat huonot puheet ja ajatukset, toisten puheet ja ennakkoluulot ja kaikki vastaava. Ne eivät oikeasti estä sinua toimimasta, sinä pystyt siihen, kunhan vain aloitat.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!