Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Upeaa työtä!

Kirjoitettu 12.12.15
Esseen kirjoittaja: Anna Rönkkä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä!
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Työ on suuri osa elämääsi, ja ainoa tapa olla todella tyytyväinen työhösi on tehdä upeaa työtä. Ainoa tapa tehdä upeaa työtä on tehdä työtä, jota rakastat. Jos et ole löytänyt sitä vielä, jatka etsimistä – äläkä tyydy vähempään. Kuten kaikissa sydämen asioissa, tiedät heti, kun löydät sen. Ja kuten kaikissa upeissa suhteissa, tämäkin vain paranee vanhetessaan. Jatka siis etsimistä – älä tyydy vähempään.” –Steve Jobs

Normaali ihminen viettää ”puolet aikuisiän valveillaoloajasta töissä”. Mielestäni se on todella paljon, joten miksi kukaan tyytyisi surkeaan työhön ja surkeaan palkkaan, jos tietää itse pystyvänsä ja saavansa parempaa? Itse en ainakaan halua löytää itseäni 5 tai 20 vuoden päästä tekemästä työtä, mistä en nauti.

Omalla akatemia-ajallani suurinta roolia ajankäytössäni ja arjessani on näytellyt Laivuri. Luulin viime kesänä, että se olisi viimeinen kesäni Laivurissa Pielavedellä, mutta kuinkas kävikään. Hommat jatkuu ensi kesänä. Minusta tuntuu, että jos olisin lopettanut tähän kesään, olisin jättänyt työni kesken. Minussa on vielä paljon kehittymistä tämän projektin tiimoilta – ja minulla on vielä paljon kehitettävää tässä projektissa.

Tänä syksynä olen kuluttanut mahdottoman paljon aikaani miettien sitä, mitä haluan tehdä isona. Olen kokenut hyvin stressaavaksi sen, etten vielä tiedä sitä. Olen kuitenkin ymmärtänyt sen faktan, että Laivuri innostaa minua enemmän, kuin mikään työ koskaan aiemmin. Miksei se voisi olla ainakin osa tulevaisuuttani vielä akatemian jälkeenkin? Jatkamme Milan ja Teemun kanssa Laivuria kesällä 2016, mutta olemme myös uskaltaneet ääneen sanoa toisillemme sen, että sen jatkaminen akatemian jälkeenkin kiinnostaa meitä kaikkia. Minussa ainakin on syttynyt pieni liekki siihen ajatukseen, että minusta tulee ihan oikeasti ravintolayrittäjä vielä jonakin päivänä. Kävimme katsomassa jo toistakin potentiaalista ravintolaa Tuusniemellä, sillä toiminnan laajentaminen akatemian aikana oli järkevää – ja turvallista. Tuusniemen ravintola ei kuitenkaan ollut meidän intressiemme mukainen paikka. Onneksi Laivuri näyttää jo nyt syksyllä lähtevän pyörimään isommilla pyörillä ensi kesänä kuin edellisvuosina. Meillä on lähes puolet pienempi tiimi nyt kuin edelliskesinä, joten päätöksenteko ja vision jakaminen projektiryhmän kesken helpottuu huomattavasti.

”Usein kutsumuksen tavoittelua estävät pelko muutoksesta ja lähiympäristön paine.”

Olen onnellisessa tilanteessa sen suhteen, että minulla on yrittäjyyteen kannustava lähipiiri. Esimerkiksi isäni kannustaa ja haastaa minua jatkuvasti tavoittelemaan omia unelmiani – eikä hän ole koskaan painostanut minua kouluttautumaan insinööriksi, vaikka se hänelle tärkeä titteli onkin. Pelko muutoksesta – se olen kuitenkin minä itse. Muutokset ovat aina olleet minulle peikko. Onko minusta yrittäjäksi? Mitä minä haluan tehdä? Missä minä haluan asua? Saan aivan mahdottoman helposti itselleni stressin aikaiseksi tulevaisuuteen liittyvistä asioista, ja loppupeleissä ne estävät minua tekemästä mitään päätöksiä ja muutoksia.

Haluaisin uskoa, että minusta voi tulla menestyvä ravintolayrittäjä ja ajatella, että ”kaikki järjestyy kyllä”. Haluaisin elää päivän kerrallaan ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta silti mielessäni kummittelee koko ajan ajatus, että ”entä jos asiat eivät järjestykään?”

Tein muutaman kirjassa esitetyistä työkaluista oman kutsumuksen löytämiseen.

Minun viisi tärkeintä luonteenvahvuuttani:

 • YSTÄVÄLLISYYS
  Olet hyvä ja antelias toisille ihmisille.
 • SOSIAALINEN ÄLYKKYYS
  Ymmärrät hyvin toisten ihmisten haluja ja tunteita. Osaat saada muut voimaan hyvin.
 • USKOLLISUUS
  Toimit hyvin ryhmän jäsenenä. Olet uskollinen ja omistautunut tiimipelaaja.
 • HUUMORI JA LEIKKISYYS
  Uskallat nauraa ja leikkiä. Löydät asioihin valoisan näkökulman.
 • SINNIKKYYS
  Teet kovasti työtä sen eteen, mitä aloitat, ja saat projektisi valmiiksi ajallaan.

Johtopäätökseni tästä työkalusta on se, että haluan ja osaan tehdä töitä toisten ihmisten parissa. Tiimityö sopii minulle – itse asiassa se on edellytys sille, että onnistun työssäni. Saan voimaa ihmisistä ympärilläni, ja tarvitsen heiltä rohkaisua menestyäkseni ja uskaltaakseni tavoitella unelmiani.

Kaikista kirjan teorioista ja työkaluista mielenkiintoisimmiksi nousivat yrittäjyyteen ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvät työkalut.

MISSIO

 • Miksi yrityksesi on olemassa?
 • Mitä yrityksesi tekee?
 • Mitä hyötyä yrityksestäsi on muille?
 • Miten yrityksesi saavuttaa päämääränsä?

 MYYNNIN YDINKYSYMYKSET

 • Ketkä ovat asiakkaitasi?
 • Miten asiakkaasi löytävät palvelusi?
 • Minkä asiakkaasi ongelman tuotteesi tai palvelusi ratkaisee?
 • Minkä takia asiakkaasi ostaa juuri sinulta?

Laivuri on tällä hetkellä itselleni yksi suurimmista intohimoista kehittää, haluan kehittää sitä nyt enemmän kuin stressata omaa tulevaisuuttani ja mitä siellä teen. Haluan käydä nämä kysymykset keväällä läpi Milan ja Teemun kanssa. Saattaahan se olla, että löydän näiden työkalujen avulla yksin tai näiden kaiffareiden kanssa mission ja vision toiminnallemme Laivurissa, ja sitä kautta suunnitelman tulevaisuudelle. En ainakaan usko, että siitä haittaa olisi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!