Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Upeaa työtä!

Kirjoitettu 28.11.19
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 5. Valmentaminen, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tunnun jatkuvasti hakeutuvani kirjojen ja puhujien pariin, jotka kertovat mielekkään työn löytämisestä, sekä tulevaisuuden työpaikoista. Tämänkään kertainen kirja ei tehnyt poikkeusta, sillä kuunteluun sattui Lauri Järvilehdon Upeaa työtä. Kirjassa on paljon puhetta oman kutsumuksen löytämisestä ja mielekkään työn tekemisestä. Näiden avuksi tarjotaan myös työkaluja.

Tämän aiheen ympärillä palloilee moni nuori nykyään ja lähipiiristänikin löytyy henkilö, joka on vaihtanut alaa, olisikohan jo neljään kertaan. Edelleenkään hän ei tiedä onko hän oikealla alalla. Samalla, kun olen tätä kirjaa kuunnellut, olenkin päässyt viemään teoriaa suoraan käytäntöön ja olen myös hieman kyseenalaistanut omaa visiotani siitä, mitä haluan tehdä valmistuttuani Akatemialta. Siinä missä valokuvaus on intohimoni, tarvitseeko sen olla ainoa ammattitaitoni ja voisinko sitä tukemaan opiskella jonkin muunkin taidon melko korkealle tasolle. Minua onkin alkanut erityisesti kiinnostamaan uramuotoilu, henkilöbrändäys ja tarinankerronta. Nämä kaikki aiheet sitoutuvat melko hyvin toisiinsa.

Kirja oli myös mukavaa kuunneltavaa sikäli, että se jakoi paljon samoja ajatuksia, joita minulla on ollut jo ennestään. Yksi näistä oli nimenomaan se, että miksi kukaan haluaisi tehdä työtä, josta ei nauti? Viehän työmme valveillaoloajasta useimmiten reippaasti yli puolet. Etenkin, kun työurat vain pitenevät ja pitenevät. Tässä onkin avainasemassa juurikin paljon puhuttu kutsumus ja työ mielekkyys. Kun on löytänyt oman kutsumuksensa, sen jutun, jota haluaa tehdä vaikka vapaa-ajallaankin, on työ mielekästä. Tällaisessa tilanteessa heräät joka aamu virkeänä uuteen päivään ja odotat jo innolla, että pääset sorvin ääreen. Itsekin olen päässyt usein näihin tiloihin ja ne ovat uskomattoman hyvältä tuntuvia. Näitä itselle on tarjonnut ystävien kanssa tehdyt kuvaukset – tai kaukana – aina yhtä hauskoja, erilaiset tapahtumat tai sitten muutamat kiinnostavat työprojektit toisinaan. Uskon kuitenkin, että on ihan hyvä, ettei ihmisen tarvitse tehdä kutsumustaan vastaavaa työtä jatkuvasti. Jos aina olisi superhauskaa, niin tuntuisiko se superhauska miltään?

Treeneissä aiemmin syksyllä Johanna toi jo esille tässäkin kirjassa mainitun kutsumuskartan. Se perustuu tekemisen luokitteluun kolmeen eri ryhmään:

  1. Haluaisit tehdä, muttet pysty
  2. Haluaisit tehdä enemmän
  3. Saat tehdä tarpeeksi

Kun tähän ryhdyn listaamaan asioita, minulta kuitenkin jää kirjaamatta nämä aikaisemmin kertomani uudet kiinnostuksen kohteet. Syynä ei ole se, etteikö ne kiinnostaisi minua tarpeeksi, vaan se etten osaa nimetä kuinka tekisin niitä konkreettisesti. Tämä luultavasti tarvitsee parit asiakastapaamiset ja kirjat luettavaksi, jotta voin listata ne omaan kutsumuskarttaani.

Kaiken kaikkiaan kirja oli mukavaa kuunneltavaa, mutta jos siitä todellista hyötyä haluaa saada niin sitä ei kannata kuunnella. Enemmin käy lainaamassa fyysinen kirja, jotta on helpompi pysähtyä miettimään asioita ja tekemään tehtäviä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!