Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Upeaa työtä!

Kirjoitettu 23.02.15
Esseen kirjoittaja: Tiia Lappalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä!
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Upeaa työtä! Asennevamma

Luin kolme kuukautta sitten Lauri Järvilehdon Upeaa työtä!- kirjan. Tuskastuin, yrittäessäni kirjoittaa esseetä siitä. Minua ärsytti, turhautti ja koin että mieleni oli yhtä tyhjä kuin aiemminkin. En löytänyt kutsumustani, sitä mun juttua vieläkään… En saanut hyvää FIILISTÄ, mitä monet muut tiimiläiseni olivat hehkuttaneet .

Aikaa on kulunut ja koen, että minulla on oikea asenne tätä kirjaa kohtaan. Koko kolmannen vuoden tiimiyrittäjänä olen pohtinut ja stressannut kutsumustani ja sitä mitä teen vuoden päästä, kun olen valmistunut. Ennen joululomaa olen valehtelematta pohtinut pääni puhki, mitä oikeasti haluan? Tuntuu, ettei tekemiseni palkitse. Mikään ei enää tunnu mukavalle jutulle ja mitä enemmän mietin sitä enemmän vihaan kaikkea mitä teen.

Tunnustan olevani myös helposti tylsistyvä ihminen. Huolestuin syksyllä, kun tunnistin itsessäni samoja oireita kuin abiturientti vuonnakin eli motivaationi on hukassa enkä löydä inpiraatiota mistään. Sinällään se on mahdotonta, sillä olen Tiimiakatemialla eli paikassa missä kaikki on mahdollista kokeilla. Asenteeni oli vaan väärä siinä hetkessä.

Nyt olen saanut joululomalla vähän hengähtää, mikä on helpottanut ahdistusta tietämättömyydestä. Olen nukkunut suurimman osan viime syksyn stressistä ja univeloista. Nyt osaan jo vähän reflektoida, miksi viime vuosi oli niin rankka. Ajattelin koko ajan tiimiliiderinä meitä eli Mittavaa. Asetin Mittavan itseni ja hyvinvointini edelle. Lopulta tein vain asioita, koska oli pakko. Samalla tavalla olen suorittanut koko Tiimiakatemian ajan. Mikään ei tuntunut enää palkitsevalta saati inspiroivalta. Olen päättänyt yrittää ottaa rennosti ensimmäiset vuoden 2015 kuukaudet ajatellen itseäni. En tee mitään, jos siltä tuntuu.

Tavoitteenani on löytää Lauri Järvilehdon Upeaa työtä!- kirjasta vinkkejä siitä mitä haluan ja mistä pidän. Tajusin, etten tiedä mistä asioista oikeasti pidän ja mikä on mielestäni palkitsevaa. Näiden avulla pääsen toivottavasti löytämään oman kutsumukseni ja visioni tulevaisuudelle Tiimiakatemian aikana.

Järvilehto painotti kirjassaan,että jokaisella meistä on syvälle kätketty kutsumus, se elementti, jossa olemme parhaimmillaan. Kutsumuksellinen työ edellyttääkin sitä, että saat tehdä arkipäivisin sellaisia asioita, jotka ovat juuri sinusta palkitsevia– oli kyse sitten trukin ajamisesta tai jättiyrityksen johtamisesta.

Kysymys kuuluukin, miten voisit järjestää elämäsi niin, että voisit tehdä merkityksellisiä ja palkitsevia asioita päivästä toiseen siitä kun heräät siihen kun käyt nukkumaan.

Seuraavaksi kerron kolmesta kokeilemastani kirjan työkalusta ja niiden herättämistä ajatuksista.

Kutsumuskartta

Kutsumuskartta tehdään niin, että kirjoitetaan A4- kokoiselle paperille tekemistä, joita tehdään niiden itsensä takia. Sen jälkeen asiat pisteytetään ykkösestä kolmoseen sen mukaan kuinka paljon pääsee toteuttamaan juuri kyseistä askaretta.

Seuraava askel on ottaa selville, kuinka voisi oman kutsumuskartan avulla synnyttää tilanteen jossa jokainen listan kohta olisi kolmosia.

Tein kirjaa lukiessani ensimmäisen kutsumuskartan, jonka tosin hukkasin.Tuntui todella vaikealta laittaa asiota ylös, sillä en kyennyt tunnistamaan mistä pidän. Suosittelin kuitenkin heti kutsumuskarttan tekemistä tiimini jäsenille kehityskeskusteluiden yhteyteen. Uskon kutsumuskartan mahdollistavan uusia oivalluksia projekteihin, harrastuksiin tai vaikka tulevaisuuden ammattiin. Sen lisäksi se kertoo mihin aika menee.

Nyt teen uuden kutsumuskartan, jonka pohjalta pystyn suunnittelemaan alkavaa vuottani. Löysin monta kohtaa joita oikeasti tykkään tehdä!

Tiia kutsumuskartta

Arvosana- Tehtävä asia- Mietteitä tekemisestä ja sen parantamisesta kohti kolmosta.

3 Netflixin katsominen – viikonloppuisin poikaystävän kanssa todellista rentoutumista ja irtiotto arjesta.

1 Lukeminen– Ajan ottaminen ”pakolliselle” lukemiselleàopinnot. Kirjojen valinta tukien kiinnostuksen kohteita psykologia, nippelitiedot, biologia, matkustelu jne.

1 Sanomalehtien lukeminen (kaste ja kuolinilmoitukset –tiedän vähän outo tapa!)- Kirjastokäyntien yhteydessä. Ajankohtaiset aiheet. Hyödynnän päivittäin jo nettiuutisia. Ammattilehdet (biologia, psykologia,talous, johtaminen)

2 Matkustelu- Rahan säästäminen MYM, Learning circus. Ulkkien ja oman kaveripiirin hyödyntäminen.

1 Lautapelit- Kavereiden kanssa pelit lomilla, tiimi-iltoja pelien ääressä?

2 Nippelitieto- Suuri rakkaus nippelitietoon! Kirjojen lukeminen, wikipedia, koulutukset ja Trivial pursuit auttaa.

1 Moottoripyöräily- Vuoden aika talvi, poikaystävän prätkä.

1 Vesijuoksu Oma laiskuus. JKL arki alkaa. Ihanne kerran viikossa, mutta kaksi kertaa kuussa okei. Vesijuoksukaverin hankkiminen.

1 Rullaluistelu- Väärä vuoden aika. Rullaluistimet olemassa.

1 Leipominen- Ei mukamas aikaa. Onneksi talous tiukille eli vähemmän valmisruoan hyödyntämistä! Lisäksi omat synttärit eli pääsee leipomaan muille!

1 Ystävien kanssa näkeminen- Olen laiminlyönyt Tiimiakatemian aikana kaverit. He asuvat ympäri Suomea. Yritän tavata ystäviäni edes kerta kahteen kuukauteen tänä vuonna. Ja soittelen kerran kuukauteen heille.

2 Ihmisten auttaminen– Tykkään auttaa ihmisia suuresti. Saan iloa toisen auttamisesta ja koen olevani tarpeellinen. Haluan panostaa tähän alkuvuonna, sillä minulla ei tule olemaan kuin aikaa. Tietysti oman jaksamisen rajoissa.

1 Venäjän kieli Venäjän kieli on irtiotto arjesta. Minun lukihäiriö korostuu kielissä, joten venäjän opiskelu on itseni ylittämistä koko ajan ja näyttämistä että pystyn johonkin. Haluan jatkaa venäjän 3 kurssin kunnialla loppun tammikuussa Rajakadulla.

1 Eri kulttuurit- Kulttuureihin kiteytyy suurin osa pitämistäni asioista:Haluan oppia uusia asioita,rakastan matkustamista, ruokaa. Kulttuurit kerrassaan laajentavat näkemystä. Muiden osa-alueiden ”parantaminen” parantaa eri kulttuurien tietämystä.

2 Musiikin kuuntelu- Musiikki on yksi keino rentoutua. Parasta on kuulla parhaan ystäväni kehitystä laulajana ja tukea häntä siinä. Pääsen auttamaan häntä ja näen kehityksen kaaren.

1 Psykologia Rakastan psykologiaa! Se on salapoliisina olemista, tutkimista niin oman mielen syövereihin kuin muiden ihmisten ymmärtämistä. En tiedä miten hyödyntää sitä? Haluan lukea lisää psykologista kirjallisuutta. Miten voisin hyödyntää oparissa?

1 Psykologiset testit- MBTI-analyysi, Belbin ja muut mahtavat työkalut innostavat ymmärtämään toisiamme paremmin.

1 Positiivinen psykologia – Mielenkiintoisin osa-alue, joka auttanut minua keskittymään positiiviseen asioihin pessimistisyyden sijaan. Oparissa hyödyntäminen? Kirjallisuus.

1 Yllätyksien järjestäminen- Tykkään järjestää ylläreitä. Haluan tuottaa iloa ja ne voi olla ihan pikku juttuja. Muiden huomioon ottaminen on jäänyt vähemmälle ja haluan tuottaa iloa ystävilleni pienin yllärein.

1 Biologia- Biologia on ollut minun lempiaine aina. En tiedä miten voisin paneutua siihen paremmin. Kenties voisin alkaa lukea biologiaan liittyviä kirjoja ja lehtiä omaksi iloksi.

1 Kokeilut- Olen helposti tylsistyvä, joten tykkään kokeilla asioita. Panostaminen muutamaan asiaan, joita tykkään tehdä on yksi kokeilu. Tärkeintä muistaa miettiä hetki ja mielummin kokeilla asioita kuin sanoa EI heti kättelyssä.

2 Ideointi- Tykkään ideoida asioita, sillä olen aika höpsö ihminen. Harvoin pääsee innovoimaan huvin vuoksi. Onneksi meille tulee synnytyksiä 24H ajatellen niin pääsee treenaamaan sitä puolta lisää.

2 Loppuun vienti- En ole varma nautinko asioiden loppuun viennistä. Se on todennäköisesti vaan luonteenpiirteeni, joka pakottaa minut suorittamaan asioita ja niitä asioita, joita muut ei tee loppuun. Haluaisin treenata loppuun vientiä asioissa, jotka ei liity velvolliisuuksiini vaan esimerkiksi harrastuksiin. Turhan helposti luovutan ja teen töitä sen sijaan, että relaisin ja vaikka soittaisin kaverilleni.

Lihavoin kohdat joihin haluaisin panostaa. Haluan opiskella venäjän kieltä, nähdä ja olla yhteyksissä ystävien kanssa, lukea psykologisia kirjoja ja auttaa muita. Tiedän, että kohtia on todella monta ja kaikessa ei voi onnistua täydellisesti.

Lista toimii hyvänä pohjustana kevään oppimissopimuksessa. Kutsumuskartan avulla voin tehdä pohjan oppimiselle ja nähdä miten kehityn. Vähän salaa suorittaa ja vertailla miten menee.

Kokeile uusia juttuja

Järvilehto suositteli kirjassaan kokeilemaan uusia juttuja. Minun haasteena on ollut lapsena ikuinen kokeileminen. Olen kokeillut lukuisia eri harrastuksia ja parin vuoden välein vaihtanut seuraavaan. Liikunnallisten harrastusten mennessä liian vakavaksi vaihdoin lajia, sillä en tykännyt kilpailla.

Tiimiakatemialla olen kokeillut asioita, mutta se on mennyt enemmän aiemmin mainitsemalleni kilpailutasolle eli olen jämähtänyt yhteen juttuun. En ole uskoltanut avata mieltäni tarpeeksi ja kokeilla jo hyväksi havaittujen asioiden lisäksi uusia juttuja tarpeeksi usein.

Nyt miettiessäni, uusista jutuista voi löytää jotain tulevaisuuteen tähtäävää, vanhaa tukevaa tai se voi olla täysi virhe lyönti.

Toisaalta kokeileminen on ollut myös minun haasteeni. Haluan olla heti loistava. En ole löytänyt sitän mun juttua vielä tai en ole sitä vielä tajunnut. . Se luo illuusion, sillä en voi loistava ilman treeniä. Kirjassa korostetaan, ettei kukaan syntynyt maailmaan ladattuna valmiiksi huippuosaamisella. Päinvastoin, ihminen osaa syntyessään lähinnä pitää meteliä. Taidot karttuvat sitä mukaan kuin harjoitusta kertyy. Avainasemassa onkin kysymys, miksi kukaan vaivautuisi aamuyöstä uimahallille tai notkumaan tuntikaupalla jäähallilla. Näin on tehneet Hanna- Mari Seppänen ja Teemu Selänne, jotka tunnetaan tänä päivänä Suomen huippu-urheilijoina.

Luonteenvahvuudet

Kolmas kirjan työkaluista kohti merkityksellistä työtä on luonteenvuus kartoitus. Kirjassa oli 24 erilaista luonteenvahvuutta, joista viisi ominta tuli valita.

Tiian viisi luonteenvahvuutta:

  1. Oppimishalu

Haluat jatkuvasti oppia uutta, oli sitten kyse opiskelusta tai itseoppimisesta.

  1. Sosiaalinen äly

Ymmärrät hyvin toisten ihmisten haluja ja tunteita. Osaat saada muut voimaan hyvin.

  1. Reiluus

Kohtelet kaikkia ihmisia tasapuolisesti. Et anna omien tunteidesi vaikuttaa arvioihisi.

  1. Sinnikkyys

Teet kovasti työtä sen eteen, mitä aloitat, ja saat projektisi valmiiksi ajallaan

  1. Avomielisyys

Et hyppää johtopäätöksiin vaan arvioit asioita monista eri näkökulmista.

Minulle tuotti vaikeuksia löytää viittä vahvuutta, sillä kolme ensimmäistä luonteen piirrettä määrittelevät käytöstäni pitkälti. Pyrin aina olemaan tasapuolinen kaikessa toiminnassani. Toiseksi olen aina pärjännyt parhaiten puhumalla. Kolmas vahvuuteni on halu oppia. En koe olevani ikinä tarpeeksi hyvä vaan minulla on kova halu kehittyä jatkuvasti ja oppia uutta.

Koen vahvuuksieni olevan yhtä ympäripyöreitä kuin osaamiseni. Soveltuu kaikkeen, mutta mihin voisin hyödyntää niitä eritoten? Kommunikointiin ihmisten kanssa, mitä on pakollinen paha tässä maailmassa. En ehkä osaa arvostaa omaa osaamistani tarpeeksi ja vaadin vielä itsetutkiskelua vahvuuksieni suhteen. Ja ennen kaikkea toistoja. Ei kehonrakentajakaan rakenna lihasmassaa yhdessä viikossa. Kun tiedän missä oikeasti olen superhyvä, voin kysyä itseltäni: ”Mitä hyötyä osaamisestani on muille?”  

Tiian TOP 3

  1. Teen kuukausikohtaisen kalenterin rooleistani ja mihin aion minäkin kuukautena panostaa. Panostan tänä keväänä siihen, mikä tuntuu palkitsevalle ja mistä pidän.Kutsumuskartta pohjana.
  2. Älä vastaa heti EI. Mieti hetki mahdollisuuksia ja kokeile, jos uskollat.
  3. Yritän antaa armoa, aikaa ja toistoja itselleni.
Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!