Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Upeaa työtä!

Kirjoitettu 27.02.15
Esseen kirjoittaja: Timo Kasurinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä! – Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kutsumukseen syventyminen

Lauri Järvilehdon ”Upeaa työtä” antaa neuvot oman kutsumuksena löytämiseen. Kuulin kirjasta tiimimme Henyltä ja pakko sanoa että hän olikin oikeassa suositellessaan tätä kirjaa kolmannelle vuodelle. Itselleni on vieläkin vaikeaa hahmottaa mitä oikeasti haluan lähteä tekemään Tiimiakatemialla ja sen jälkeen. Yksi ensimmäisiä ohjeita kirjassa on kokeilla uusia asioita, naurahdin kun huomasin että olen testannut noin 3/4 pitkästä listasta esimerkkejä mitä kirja antaa. Kokeilemisen puutteesta ei siis ole kysymys. Ehkä onkin aika alkaa ottamaan asiat vähän vakavammin. Loputtomiin ei voi odotella, että oma kutsumus löytyy itsestään vaan sitä kannattaa etsiä järjestelmällisesti.

Joskus tsemppaaminen ei kannata. Ennenminkin voi olla hedelmällistä pysähtyä miettimään tilannetta ja muuttaa toimintatapaa. Jos löydät itsesi kuopasta, lakkaa kaivamasta. Onnistumiseen tarvitaan kyllä sisua, mutta siihen tarvitaan myös strategia.”

Miten sitten toimia jos sattuu olemaan minä, tai vastaavassa tilanteessa oleva henkilö? Kirja antaa hyvin seikkaperäiset ohjeet tähän aina työnhakua myöten. Tässä esseessä sain kuitenkin seuraavanlaisen suunnitelman:

 1. Löydä oma heimosi
 2. Luo kutsumuskartta
 3. Kartoita luonnevahvuutesi

Kutsumuksen löytäminen ei todellakaan pääty tähän, mutta näistä lähden liikkeelle. Aion hankkia kirjan itselleni ja käytän varmasti sen myöhempiä oppeja tämän vuotisessa oppimissopimuksessa.

1.) Löydä oma heimosi

Nämä opit olemme kaikki kuulleet monta kertaa. Tee ympäristöstäsi sen näköinen kun haluat olla. Tarkoitus on siis kerätä ympärilleen ihmisiä ja keskustelua jotka aidosti kiinnostavat. Tiedän jo aika hyvin mistä aiheista tykkään keskustella. Olen aina ollut hyvin kiinnostunut uudesta teknologiasta. Tiimiakatemialla mukaan on tullut markkinointi, myynti, johtaminen ja tietysti yrittäjyys. Erittäin mielenkiintoista onkin seurata kuinka alati kehittyvä teknologia muutta näitä erittäin vanhoja toimialoja jotka ovat ollee olemassa aikojen alusta lähtien.

Akatemialla on itsestään selvästi paljon samoista asioista kiinnostuneita, vaikkakin olemme mielestäni aika paljon jäljessä digitaalisessa toimintaympäristössä. Näistä asioista pystyy kuitenkin keskustelemaan mielin määrin. Seuraan myös useita foorumeja ja blogeja aiheeseen liittyen, mutta minun tulisi ottaa paljon enemmän itse kontaktia. Yleensä tyydyn seuraamaan muiden nettikeskusteluja, vaikka minultakin löytyisi paljon sanottavaa. Tämän lisäksi täytyy kartoittaa aihealueisiin liittyvät tapahtumat ja pyrkiä hakemaan niistä lisää kontaktia.

2.) Luo kutsumuskartta

Kutsumuskartta tehdään näin:

 1. Ota paperi ja kirjoita siihen kaikki asiat mitä nautit tehdä niiden itsensä vuoksi.
 2. Pisteytä jokainen asia 1-3 asteikolle sen mukaan kuinka paljon pystyt tällä hetkellä kyseistä asiaa tekemään.
 3. Tavoitteeni on saada mahdollisimman moni asia 3. arvoiseksi, eli käytännössä kehittämällä ammatti tai harrastus niiden pohjalta ja tienata näin elantonsa.

 

kartta

 

 

 

 

 

 

Kuten kuvasta näkyy, minun kutsumuskarttani näyttää melko huonolta. Ainoastaa ideointi ja markkinointi pääsevät kolmoseen, koska niitä pääsee tekemään mielin määrin akatemialla. Ne ovat kuitenkin niin laajoja aiheita, että niitä pitäisi ohjailla muilla mielenkiinnoinkohteilla, jolloin myös niiden numeroita saisi nostettua. Kirjan esimerkkien mukaan voisin olla vaikkapa töissä pelialalla vastaamassa markkinoinnista sekä tiedottamisesta ja vapaa-ajallani harrastaisin salilla käymistä.

Markkinointiin liittyen minulla on myös seuraavanlainen visio: Oletpa kuka tai mikä tahansa, jos sinulla on tuote tai idea joka muuttaa/parantaa maailmaa, niin ihmiset ansaitsevat tietää siitä. Minun täytytisikin hanakammin etsiä yrityksiä ja tuotteita joissa oikeasti haluan olla mukana. Tarkemmin näihin visioihin ja suunnitelmiin perehdyn oppimissopimuksessani, joka onkin seuraava vuorossa tämän esseen jälkeen.

3.) Kartoita luonnevahvuutesi

Luonnevahvuustestissä on tarkoitus löytää viisi vahvinta ominaisuutta. Sen jälkeen voi miettiä kuinka näillä vahvuuksilla voi tukea valittua visiota ja uraa. Kirja antaa 24 eri luonteenpiirrettä, jotka uteliaat voivat tutkia sieltä. Tässä kuitenkin  minun viisi vahvuusaluettani sattumanvaraisessa järjestyksessä:

 • Oppismishalu – Haluat jatkuvasti oppia uutta, oli sitten kyse opiskelusta tai itseoppimisesta.
 • Reiluus – Kohtelet kaikkia ihmisiä tasapuolisesti. Et anna omien tunteidesi vaikuttaa arvoihisi.
 • Itsehillintä – Olet kurinalainen ihminen ja säätelet itse, mitä tunnet ja miten toimit.
 • Nöyryys – Et etsi parrasvaloja vaan annat ansioiden puhua puolestaan.
 • Toivo – Odotat tulevaisuudelta parasta ja teet töitä saavuttaaksesi sen.

Näitä arvoja on hyvä miettiä kaikessa toiminnassa, mutta erityisesti niistä on hyötyä johtamisessa. Kuten NBF:ssä opimme, kukaan ei synny johtajaksi, vaan sellaiseksi tullaan ja jokaisella huippujohtajalla on oma tyylinsä. Minun kannattaa suunnata omaa johtamistani näiden piireteiden avulla.

Pikkuvinkit

Kirja antaa myös valtavasti pienempiä vinkkejä muun muassa työnhankintaan ja flow tilan saavuttamiseen.

Näitä vinkkejä tulen varmasti käyttämään oppimissopimuksessa ja etenkin opinnäytetyön asiakkaan etsinnässä. Tässä kuitenkin vielä kolme pikkuvinkkiä, jotka menevät heti käytäntöön.

 • Panosta viihteeseen! Tämä tarkoittaa sitä, että koskaan ei saisi tulla tylsää. Aina täytyy olla käden ulottuvilla laatuviihdettä (pelit, elokuvat, musiikki), mielellään vielä jotain sellaista joka kehittää omaa visiota eteenpäin. Myös vapaa-aikaa voi suunnitella!
 • Flow tila täytyy saavuttaa. Puhumme paljon flow tilasta, mutta harvoin se iskee päälle. Myös sen eteen on työskenneltävä tekemällä oikeita asioita. Voi esimerkiksi pitää päiväkirjaa ja miettiä milloin pääsee tähän tilaan.
 • Podcastit ovat loistava oppimisväline.

Timo Kasurinen

Osuuskunta Mittava Innovations

+358 400 445 534

timo@mittava.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!