Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Upeaa työtä! – Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan

Kirjoitettu 22.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Upeaa työtä! – Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Liian moni tekee työtä mistä ei pidä. En ymmärrä miksi. Käytämme noin kolmasosan ajastamme työntekoon, toisen kolmasosan nukkumiseen ja yhden kolmasosan kaikkeen muuhun.

Työnantajana en haluaisi työllistää henkilöä, joka ei nauti työstään ja kokee sen pakollisena tehtävänä ansaitakseen rahaa jotta voi elää. Työntekijänä en haluaisi olla työssä, joka ei kehitä minua eikä rikastuta elämääni jota elän joka sekunti myös töissä ollessani. Yrittäjänä en jaksaisi panostaa yritykseeni johon en usko ja joka tuntuu merkityksettömältä.

Voimme joko ajatella työnteon olevan irrallinen palanen elämässämme tai hakeutua tehtävään, joka tuntuu tärkeältä osalta kokonaisuutta ja antaa enemmän kuin ottaa. Monissa johtamisen kirjoissa, kuten Daniel Pinkin Drivessa, puhutaan motivaatiosta. Järvilehtokin kertoo, että kutsumuksellista työtä tekevät ovat keskimäärin onnellisempia kuin ei-kutsumuksellista työtä tekevät. Merkityksellisyys työssä motivoi enemmän kuin ulkoiset seikat, kuten palkkiot ja rangaistukset. Merkityksen löytäminen työhön ei ole kaikille helppoa, ja se voi löytyä vasta pitkän ajatusprosessin jälkeen. Järvilehto tarjoaa tähän monta työkalua, joista listaan tähän alle kolme tärkeintä. Ensimmäinen on Kutsumuskartta, sitten luonnetesti ja viimeisenä Flow-testi. Olen muokannut ja jalostanut niitä hieman.

 

Kutsumuskartta rakentuu näin:

 1. Listaa asiat, tehtävät ja harrastukset, joita teet niiden itsensä takia.
 2. Pisteytä toimet yhdestä kolmeen
  1. Toimet, joita et saa tehdä juuri lainkaan tällä hetkellä
  2. Toimet, joita saat tehdä, mutta tekisit mielelläsi lisää
  3. Toimet, joita saat tehdä juuri niin paljon kuin haluat
 3. Kokeile uusia juttuja, voit löytää niistä asioita mistä pidät
 4. Mieti, miksi tykkäät tehdä asioita, joita listasit. Saatat tykätä esimerkiksi palapelien tekemisestä, koska nautit asioiden ratkaisemisesta. Tykkäisitkö siis myös sanaristikoista? Entä matematiikasta?
 5. Pyri saamaan kaikkiin kohtiin numero 3. Pisteytä listasi uudelleen tasaisin väliajoin.

 

Toinen hyödyllinen työkalu Järvilehdolta on luonnetesti. Se auttaa löytämään omat luonteenvahvuudet, joiden kautta voi miettiä minkälainen työ sopisi itselle, ja millä alueilla on omat luonnolliset vahvuudet. Testi löytyy kirjan sivulta 66.

 1. Valitse luonteenvahvuuksista viisi sellaista, joissa olet mielestäsi vahvimmillasi
 2. Mieti, minkälaisissa toimissa pääsisit hyödyntämään näitä vahvuuksia
 3. Vahvista taitoja, joita luonteenvahvuudet tukevat. Vahvuuksia vahvistamalla pääsee parempiin tuloksiin kuin parantamalla heikkouksia.

 

Kolmas työkalu kutsumuksellisen tekemisen löytämiseen on Flow. Mitkä asiat tuntuvat sujuvan kuin itsestää? Mitä teet silloin kun aika lentää etkä muista edes mennä lounaalle? Milloin huomaat että et ole tunteihin katsonut kelloon? Flow-tilassa tekeminen on kullanarvoista! Saat enemmän aikaan, nautit tekemisestäsi ja olet onnellinen kun olet flow-tilassa.

Testaa flowsi:

 1. Ohjelmoi puhelin muistuttamaan testistä 4-6 kertaa päivässä.
 2. Kirjoita muistutushetkellä ylös mitä olet tekemässä ja miltä juuri silloin tuntuu.
 3. Kuukauden jälkeen, tutki kokemuksia, ja kirjaa ylös milloin olet useimmiten flow tilassa.
 4. Vie oppi käytäntön ja lisää tilanteita joissa olet flowssa.

 

Näiden kolmen työkalun avulla pääsee jo pitkälle siinä pohdinnassa, mikä olisi oma kutsumustyö. Vision merkityksestä puhutaan kaikessa yrittämiseen ja johtamiseen liittyvässä, ja visio linkittyy merkitykseen ja kutsumukseen. Ensin kutsumus, sitten merkitys, sitten visio. Tässä on järjestys yksilöstä yrityksen menestykseen. Kun henkilöt tekevät itselleen mielekästä työtä, jolla on heille merkitys, voidaan tästä merkityksestä luoda yrityksen visio, johon kaikki ovat sitoutuneita, ja joka tukee yksilöiden omaa motivaatiota. Ei voi mennä vikaan!

 

Lopuksi vielä muutamia yksittäisiä pointteja kirjasta.

Järvilehto kirjoittaa, että tutkimuksissa on osoitettu asenteen merkitsevän enemmän menestyksessä kuin lahjakkuus lähtötilanteessa. Jos ihminen kokee että hän voi kehittyä taidoissaan, hän on huomattavasti sinnikkäämpi eikä luovuta ennen kuin ongelma on ratkaistu (s. 59).

Anders Ericsson on osoittanut, että ihminen voi tulla huippuammattilaiseksi missä tahansa taidossa, jota hän harjoittelee aktiivisesti flow-tilassa 10 000 tuntia.

”You treasure what you measure”, sanoi Steward Wallis Falling Walls -konferenssissa. Jos tavoittelemme rahaa, saamme rahaa. Jos tavoittelemme onnellisuutta, olemme onnellisia.

”Luonnontilassa elävät kirput osaavat hypätä valtavan pitkälle. Väitetään, että koulutetut kirput oppivat pysymään kurissa niin, että ne laitetaan ensin kannelliseen laatikkoon. Hakattuaan kirjaimellisesti riittävän pitkään päätään seinään, kirput antavat periksi ja säätävät hyppykorkeutenksa niin, ettei pää kolahda kattoon. Kun kansi sitten poistetaan, yksikään kirppu ei hyppää ulos laatikosta takaisin vapauteen (s. 92).” Miten tunnistaisimme tilanteet, jolloin rajoitamme toimintaamme turhaan? Kuka tai mikä meitä estää tavoittelemasta unelmiamme, pilviä, tai kuuta taivaalta?

Määrittele roolisi. Tee lista kaikista sellaisista rooleista, joista tunnistat itsesi ja joita pidät itsellesi tärkeinä, esimerkiksi puoliso, ystävä, tiimiläinen, johtaja, asiakaspalvelija, suunnittelija, tekijä.. Tästä voi olla hyötyä tiimille, kun näemme minkälaisia rooleja tiimissä on ja miten kaikki näkevät itsensä.

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!