Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Upeaa työtä unelmoija

Kirjoitettu 10.10.17
Esseen kirjoittaja: Samuel Pöyhönen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Upeaa työtä!
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja löytää intohimosi. Tämä kirja saa sinut todennäköisesti ylös sängystä joka aamu. Tässä kirjassa puhutaan työstä, jota voit tehdä aina. Kirja kertoo myös mikä on kutsumus ja mistä sen löytää.

Kutsumus 4.0

Jokaisella meillä on kutsumus, se syvälle kätketty elementti, josta se motivaatio kumpuaa. Kutsumus on sitä, että haluat lähteä tekemään töitä joka aamu. Kutsumus on sitä, että rakastat sitä jotain niin paljon ettet pysty lopettamaan. Kutsumus on sitä, että olet onnellinen tehdessäsi sitä jotain.

Kutsumuksia on monenlaisia, menestyjiä, yrittäjiä, kassaneitejä ja rekkakuskeja. Joillakin kutsumus on lapsesta asti ja joidenkin on etsittävä se myöhemmin aikuisiällä. Kutsumus ei katso pankkitiliäsi tai hienoa asuntoasi vaan jokainen persoona löytää oman kutsumuksensa, olipa se mitä tahansa.

Kutsumukselliset ihmiset ovat paljon terveellisempiä kuin ei-kutsumukselliset. Kutsumukselliset ihmiset ovat paljon parempia kuin ei-kutsumukselliset. Kutsumukselliset ihmiset tekevät parempaa tulosta työnantajalle kuin ei-kutsumukselliset. (Järvilehto, L.) Joten ole kutsumuksellinen.

Kutsumuksen löytäminen

Miten kutsumuksen löytää? Jos tunnet, että sinusta puuttuu palanen; niin silloin sitä täytyy lähteä etsimään. Kutsumus selviää kokeilemalla erilaisia asioita. Mistä sen tietää, vaikka kutsumus löytyykin kulman takaa.

Kutsumukseen kuuluu kolme tukipilaria. Vapaus, virtaus ja vastuu. Vapaus on kutsumuksen ensimmäinen tukipilari, joka tarvitsee tuekseen vastuun. Jos sinulla on paljon vapautta, on myös sinulla paljon vastuuta. Vapauden ja vastuun väliin mahtuu tärkein tukipilari eli virtaus ”flow-tila”. Flow- tilassa tunnet kuinka hommat sujuvat oikeassa järjestyksessä ja se on vielä mukavaa.

Vapaus

Vapaus on sitä, että voit tehdä sitä, mikä on sinulle juuri parasta. Sinulla täytyy olla aikaa, jotta voit tehdä sitä mitä haluat. Tarvitset myös riittävästi rahaa ja oikeanlaisen sosiaalisen ympäristön, jotta voit toteuttaa unelmaasi. Käytä aikasi sellaisiin asioihin, joita arvostat. Vapauteen liittyy myös raha, jotta voit elättää itsesi. Hanki ympärillesi sellaisia ystäviä, joiden kanssa on hyvä olla ja jotka motivoivat sinua eteenpäin. Loppujen lopuksi loputtomat resurssit ja täysin esteetön toiminta eivät riitä vapauteen vaan vapaus perustuukin itsetuntemukseen ja asennoitumiseen. (Järvilehto, L.).

Virtaus

Flow- tila tuntuu hassulta kehossa ja aivoissa. Varmasti kaikki ovat tämän tunteen kokeneet, vaikka sitä on vaikea selittää. Flow-tila tapahtuu silloin, kun teet jotain mikä on osaamisalueesi rajamailla. Jos teet jotain liian helppoa, niin tylsistyt. Jos taas teet jotain liian vaikeaa, menetät hermosi. Samalla kun koet flow-tilaa, opit silloin parhaiten. Flow-tilan voi saada ihan mistä vain askareesta.

Vastuu

Vastuu tarkoittaa sitä, että teet jotain arvokasta toisille ihmisille. Toimit eettisesti, jotta tekojesi seuraukset ovat myös hyväksi muille. Hyödynnät huippuosaamistasi, jotta saat iloa ja hyötyä muille ihmisille.

Kun nämä kolme tukipilari synkronoivat keskenään, syntyy siitä positiivisuuden kierre. Vapaus perustuu intohimollesi ja sille että voit tehdä niitä asioita mitkä tuovat sinulle parhaita tuloksia. Virtaus puolestaan siihen, että taitosi kasvavat. Vastuu taas siihen, että teet jotain arvokasta toisille ihmisille. Samalla positiivisuuden kierteessä muut ihmiset haluavat maksaa sinulle korvauksen siitä, mitä olet intohimollasi synnyttänyt.

Kutsumuskartta (tarvitset kirjan)

 1. Kirjoita ylös kaikki sellaiset toimet, joita teet niiden itsensä takia.
 2. Käytä tarvittaessa apuna kirjan apulistaa
 3. Pisteytä toimet yhdestä kolmeen:
  • toimet, joita et saa tehdä juuri lainkaan tällä hetkellä.
  • toimet, joita saat tehdä mutta tekisit mielellään lisää.
  • toimet, joita saat tehdä juuri niin paljon kuin haluat. (Järvilehto, L.)

Tällä kutsumuskartalla pystyt kartoittamaan mitä oikeasti haluat tehdä. Jos ei tämäkään nappaa niin voit kokeilla uusia juttuja:

 1. Laita silmät kiinni ja tökkää sormellasi johonkin kohtaan seuraavan aukeaman satunnaislistalta.
 2. Googlaa mahdollisuuksia opetella tai harjoittaa osumaasi kohtaa, jos se tuntuu sinusta mielenkiintoiselta. Jos ei, niin tökkää uudelleen.
 3. Käytä ainakin kolme kuukautta uuden harrastuksen, askareen tai opintoalan parissa. (Järvilehto, L.)

Kun olet kokeillut kaikenlaista, voit täyttää kutsumuskarttasi uudelleen.

Kun olet löytänyt sen mistä tykkäät. Sen jälkeen tarvitset oikeaa asennetta ja paljon treenaamista. Kaikki maailman huiput ovat harjoittaneet intohimoaan jopa 10 000 tuntia. (Järvilehto, L.). Kun sisältäsi kumpuaa intohimo, niin 10 000 tuntia on lyhyt aika kutsumuksessa. Kaikki lähtevät samoista kuopista liikkeelle, jollain on vain varhain lapsuudessa tietty intohimo. Tarvitset myös avoimen asenteen, jotta uskot siihen mitä olet tekemässä. Jokainen pystyy olemaan maailman huippu, jos vaan löytää intohimonsa.

Voit tehdä myös flow-testin:

 1. Ohjelmoi puhelin muistuttamaan 4 -8 kertaa päivässä.
 2. Kirjoita aina heti muistutuksen jälkeen, mitä olet tekemässä ja miltä juuri silloin tuntuu.
 3. Kun olet kerännyt kokemuksiasi noin kuukauden ajan, tutki, missä askareissa olet useimmiten flow-tilassa. (Järvilehto, L.)

Kun olet tehnyt flow-testin, tee siitä myös kanava:

 1. Jos tehtävä on liian vaikea tai viretilasi matala, ota nokkaunet, tee pieni kävelylenkki tai urheile.
 2. Liian vaativan tehtävän kohdalla kannattaa kysyä apua kollegalta.
 3. Jos töissä tylsistyttää, piristä itseäsi tasokkaalla viihteellä. Pidä vaikka käsillä hyviä kirjoja, lehtiä ja vaikka sarjakuvia.
 4. Kokoa Flow-viuhka: joukko innostavia verkkosivuja, joiden avulla pääset nopeasti takaisin flow-kanavaan. (Järvilehto, L.)

Hanki itsellesi myös neuvonantajisto. Neuvonantajistoon kuuluu kolmesta viiteen esikuvaa. Lue heidän elämänkertojaan ja hanki sieltä neuvoja ja oivalluksia. Sitä kautta opit aina jotain uutta.  Jotta voit mennä kutsumuksen kanssa eteenpäin, tarvitset myös vision. Se häilyvä päämäärä kaukana horisontissa, minne haluat mennä ja mikä haluat olla.

Mummot ja vaarit ovat opettaneet, että työ on vaan tehtävä vuodesta toiseen. Siinä ei silloin kutsumuksia mietitä. Raskasta hommaa vuodesta toiseen ja sitten tuumitaan päästäänkö ehjänä eläkkeelle. Älä siis vaivu ”sitkun” ajatteluun. Sit kun olen eläkkeellä, rupean tekemään sitä ja tätä. Sinä elät nyt tällä hetkellä, joten tee sitä mikä sinua kiinnostaa.

Miten tämä näkyy itsessäni?

Miksi sana ”tyhmä” on keksitty? Miksi haukkua tyhmäksi? Kukaan ei ole tyhmä missään nimessä vaan jokainen tarvitsee oman aikansa asian ratkaisemiseen. Jos mietitään vaikka matikan tuntia, osa laskee matikan tehtävät tunnilla ja osalle jäävät ne kotiläksyksi. Nämä, jotka ketkä tekivät läksyt oppitunnilla, olivat oppitunnin opetuksen aikana flow -tilassa, jossa he saivat kaiken irti opetuksesta. Lopuille kenelle jäi kotiläksyjä, niin heille opetus on ollut liian nopea tempoista. He ovat todennäköisesti turhautuneet ja ajatelleet, että opettelen kotona nämä asiat omassa rauhassa.  Tästä itse myös ymmärrän, että on hyvä opetella löytämään oma flow -tila. Ymmärtää mikä on liian helppoa ja toisaalta ymmärtää millainen pala on liian iso purtavaksi. Eihän maratonia pysty juoksemaan kylmiltään. Aloittaa juoksemisen pienellä lenkillä ja sen jälkeen kasvattaa matkaa kilometri kerrallaan.

Astuessani Tiimiakatemiaan en ollut lukenut kirjoja vapaaehtoisesti pitkään aikaan. Nyt siihen saa tulla muutos, nimittäin Tiimiakatemia “pakottaa” lukemaan kirjoja, jotka ovat hyödyksi. Kirjojen kautta pystyn löytämään hienoja oivallisuuksia ja hienoja sanontoja, jotka motivoivat entistä enemmän. Kun teen kirjan lukemisesta yhden osan arjestani, niin viisastun päivä päivältä. Samalla pystyn löytämään mielenkiintoisten kirjojen avulla oman neuvonantajiston.

Näin myös Fb:ssä videon, missä näyttelijä Matthew McConaughey kertoi tarinan hänen esikuvastaan: Kun olin 15 -vuotias, ukkini kysyi: Kuka on sinun esikuvasi? Vastasin, että en tiedä. Anna minun miettiä sitä kaksi viikkoa ja tule sitten kysymään uudelleen. Kahden viikon kuluttua ukkini kysyi uudelleen: Kuka on sinun esikuvasi? Vastasin, että se olen minä kymmenen vuoden päästä. Kymmenen vuoden päästä olin 25-vuotias ja ukkini kysyi minulta: Oletko nyt itsesi esikuva? Vastasin, että en lähelläkään. Minun esikuvani on taas jatkanut kymmenen vuotta eteenpäin, jota jahtaan jatkuvasti.

Voit olla myös itsesi esikuva myöhemmin elämässäsi. Otat oppeja matkan varrelta ja kartutat itsestäsi oman esikuvan, jota jahdata.

Onneksi olen löytänyt oman kutsumukseni, nimittäin kaikki eivät ehkä löydy sitä tai löytävät sen liian myöhään. Minun kutsumukseen ei tarvittu kutsumuskarttaa vaan normaalia kasvua ja tuumaus aikaa. Minusta on tulossa yrittäjä henkeen ja vereen sanoipa siihen kukaan mitä vain. Minä tarvitsen myös vision, jota seurata. Tämän hetkinen kaukainen visioni on perustaa yritys, konserni, jolle luodaan näkyvä brändi. Tässä yrityksessä ollaan edelläkävijöitä kaikessa, kuten energiassa, materiaaleissa, työilmapiirissä, johtamisessa, terveydessä ja intohimossa. Tässä työpaikassa halutaan olla enemmän töissä kuin kotona. Näistä asioista luodaan se näkyvä brändi, minkä kaikki tuntevat.

Toisaalta kutsumuskarttaa voisin hyödyntää sillä tavalla, että etsin sellaisen alan, johon haluan perustaa yllämainitun yrityksen. Pystyisin ainakin pudottamaan ne alat pois, jotka eivät kiehdo yhtään. Voi hyvinkin olla, että kutsumuskartasta ei löydä sopivaa alaa, koska sellaista ei ole vielä olemassa.

Nyt seuraavaksi hankin kirjoja, jotka räjäyttävät ajatukseni uudelle tasolle. Aiheita voisivat olla yrittäjyys, johtajuus, kaikki henkisen puolen kirjat ja isojen yrityksien perustajien elämänkerrat.

Lopetan tämän lauseeseen: Valitse työ, jota rakastat, ja sinun ei tarvitse tehdä päiväkään töitä -Kunfutse

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!