Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Uusi intohimoni – videokuvaus

Kirjoitettu 15.02.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Luukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Uusi intohimoni - videokuvaus
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen, 9.06. Markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä kertaa en ole lukenut mitään kirjaa. Päätin kysyä valmentajaltamme Juha Ruuskalta, että voinko kirjoittaa esseen uudesta intohimostani, josta olen katsonut paljon opetusvideoita netistä ja saanut oppia muilta tiimiyrittäjiltä. Sain tähän valmentajan siunauksen. Aiheena siis videokuvaus ja editointi. Nämä taidot ovat yleistyneet akatemialla paljon ja moni tiimiyrittäjä täällä vääntää erilaisia videoprojekteja asiakkaille. Päätimme tiimiläiseni Aleksi Laitisen kanssa myös kokeilla, miltä se tuntuu, kun osaa tehdä hienoja videoita.

 

Olen aina itse fiilistellyt paljon henkilöitä, jotka osaavat tehdä hienoja videoita ja vaikuttavaa kontenttia sosiaaliseen mediaan. Itselläni on vielä todella pitkä matka siihen, että osaisin alusta loppuun itse tehdä hienoja videoita, mutta onneksi täällä akatemialla on helppoa alkaa opettelemaan uusia taitoja. Apua saa varmasti, kunhan älyää vain kysellä ja on aktiivinen. Itse olen saanut paljon apua meidän tiimimme väriläiskältä eli Elias Mäksä Mäkiseltä, sekä rajapinkku Aapolta. He ovat opettaneet minulle ja Laitiselle perusteet kameran käytöstä ja kaikesta mikä siihen liittyy. Editoimiseen olen saanut apua niin ikään Mäksältä, sekä Tonilta, jonka kanssa Olemme editoineet pari videota. Toni on taitava poika editoimaan ja ylipäätään tietää paljon tietokone maailmasta, mutta hän keskittyy tällä hetkellä enemmän nettisivujen ja verkkokauppojen tekemiseen.

 

Itse koen, että kuvaaminen ja editointi kulkee niin käsi kädessä, että on tärkeää osata molempia. Molemmat tukevat hyvin toisiaan siinä, että kun editoi jotain, niin siinä vaiheessa vasta tajuaa, että mitä ja miten kannattaa jatkossa kuvata. Kuvaaminen helpottuu, kun miettii, että miltä tämä tulee editointi vaiheessa näyttämään. Tärkeää on myös tehdä hyvä käsikirjoitus siitä mitä aikoo kuvata. Mitä selkeämpi visio ja suunnitelma itsellään on siitä, miltä video tulee näyttämään, sitä nopeammin ja helpommin koko prosessi toteutuu. Yksittäisen videon tekoon liittyy myös paljon muuta työtä mitä ei välttämättä tule mietittyä ennen kuin hommia alkaa tekemään. Varsinkin, jos videon tekee asiakkaalle, on niin sanotun näkymättömän työn määrä suuri. Ensinnäkin pitää löytää asiakas, joka on kiinnostunut yhteistyöstä. Tässä akatemian laaja verkosto auttaa paljon. Sen jälkeen alkaa keskustelut ja tarjouksien lähettelyt. Tässä vaiheessa saattaa kestää kauankin riippuen asiakkaan nopeudesta. Me tietenkin toimimme nopeasti ja vastaamme viesteihin heti. Tämän vaiheen jälkeen alkaa videon käsikirjoituksen teko. Tämä vaihe onnistuu parhaiten, jos asiakkaalla on tähän selkeä visio tai vastaavasti hän antaa meille vapaat kädet tehdä video meidän ideamme pohjalta. Välillä ongelmia saattaa tuottaa se, että asiakas haluaa ohjata videoita johonkin suuntaan, mutta häneltäkin puuttuu selkeä visio. Tällöin tulee kuvattua vähän sitä sun tätä ja editointi vaiheessa joudutaan vasta alkamaan kunnolla miettimään, että millaisen paketin tästä nyt kasaisi.  Tämän vaiheen jälkeen päästään toteuttamaan video ja sen jälkeen se pitää editoida ja lähettää loppujen lopuksi valmiina settinä asiakkaalle. Vielä tässä vaiheessa asiakas joskus haluaa tehdä pieniä muutoksia videoon. Onneksi tässä vaiheessa pienet korjausliikkeet ovat nopea toteuttaa.

 

Itse olen nyt käynyt kuvaamassa kahdelle eri yritykselle yhteensä 4 videota ja editoinut niistä yhden. Kokemusta ei siis todellakaan ole paljon, mutta intoa sitäkin enemmän. Teimme sinällään Laitisen kanssa rohkean kokeilun, että myimme ensin videokeikat yrityksille ja vasta sen jälkeen aloimme opettelemaan kameran käyttöä. Toki olimme jo pitkään seuranneet vierestä, kun muut akatemialaiset kuvailivat videoita ja ymmärsimme perussanastoa mitä kuvaamiseen liittyy. Käytimme 2viikkoa ennen kuvauskeikkoja kaiken ylimääräisen ajan siihen, että opettelimme kuvaamaan. Katsoimme youtubesta videoita ja kuvasimme paljon akatemialla. Tässä vaiheessa mäksästä ja Aaposta oli korvaamaton apu. He opettivat meille kimpaalin käyttöä, erilaisia kikkoja kameran käsittelyyn, syvyysterävyyden hahmottamista, värien, taustan ja audion huomioon ottamista sekä erilaisia kuvausasentoja. Täytyy myöntää, että luulin kuvaamisen olevan helpompaa hommaa, mutta siinä on aika paljon pieniä osia ja juttuja, jotka pitää opetella ja ottaa huomioon kuvaustilanteessa. Myöskään dronella emme olleet kumpikaan lentäneet aikaisemmin eli sekin piti opetella, mutta se oli yllättävän helppo opetella. Kuvauskeikat sujuivat mielestäni hyvin ja uskon, että myös asiakkaille jäi sellainen kuva, että osasimme hyvin hommamme.

 

Nyt kun olen päässyt tutustumaan lisää tähän kuvaamisen maailmaan, aion ehdottomasti jatkaa opettelua tämän aiheen parissa. Varsinkin editointi on todella mielenkiintoista hommaa, vaikka se vaikeaa näin aluksi onkin. Onneksi meille on tulossa kevään aikana lisää videokuvaukseen liittyviä keikkoja. Myös meidän koko tiimissä tuntuu tällä hetkellä olevan paljon kiinnostusta tehdä mainos videoita/kuvia asiakkaille. Myös digimarkkinointiin löytyy osaamista ja kiinnostusta. Nämäkin asiat kulkevat hienosti käsikädessä ja meillä onkin mitä todennäköisimmin kaksi suurta pitkäaikaista asiakasta, joille pääsemme tekemään kokonaisvaltaisemmin sisällön tuotantoa. Mielestäni on mahtavaa, että moni tiimiläinen jakaa tiimissämme yhteisiä intohimoja ja olemme vielä saaneet tiimin projekteja, joissa kaikki halukkaat pääsevät tekemään niitä asioita, jotka vievät yksilöitä eteenpäin oppimisprosessissa.

 

Minulta on kysytty muutaman kerran, että mikä erottaa sinut muista videokuvaajista ja, että eikös se ole todella kilpailtu ala. Se on ihan totta ja netistä löytyy niin paljon tietoa ja opetusvideoita aiheesta, että kuka vaan voi ostaa kameran ja alkaa tekemään videoita. Uskonkin, että oma vahvuus on nimenomaan asiakaslähtöisessä ajattelutavassa ja siinä, että hoidamme ammattimaisesti prosessin loppuun asti. Akatemian aikana olen paremmin alkanut ymmärtää myyntiprosessin eri vaiheita ja sitä kautta osaan kaupallistaa tämän taidon hyvin. Uskon vahvasti siihen, että jos alan tosissani tekemään videoita ja kehityn siinä hyväksi kuvaajaksi niin töitä kyllä riittää. En tietenkään ole vielä täysin varma, että onko tämä kuvaushomma juuri se minun juttuni, mutta tiedän ainakin, että haluan kokeilla ja oppia sitä juuri nyt. Tulevaisuudessa haluan ehdottomasti kuvata erilaisia haastavia videoita esimerkiksi ulkomailla, eikä niin, että teen pelkästään kädenlämpöisiä ja ehkä hieman tylsiä mainosvideoita, jotka eivät erotu massasta millään tavalla.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!