Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Väärää yrittämistä

Kirjoitettu 29.01.20
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Väärää yrittämistä - Kun teet kotiläksysi rahan tuloa ei voi estää
Kirjan kirjoittaja: Kim Väisänen
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kim Väisänen kertoo kirjassaan – Väärää yrittämistä että, kaikki onnettomat yritykset ovat toistensa kaltaisia. Onnettomat yritykset laiminlyövät samoja asioita ja toistavat muiden yritysten tekemiä virheitä – vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Varsinkin startup-yritykset jättävät oppimatta toisten tekemistä mokista. Väärää yrittämistä kertoo konkreettisesti ja case-esimerkkien avulla, millä tavalla yrityksen saa takuuvarmasti ajettua karille. Kun välttää näitä menettelytapoja, on suuremmat mahdollisuudet menestyä.

 

Mikä on oikea syy ryhtyä yrittäjäksi?

  1. Maailman muuttaminen, hyvä yrittäjä ajattelee, että hän voi tehdä maailmasta paremman paikan tavalla tai toisella.
  2. Yrityksen kasvattamisella on henkilökohtainen tarkoitus, jos haet kasvua vain kasvun takia ja sen että voit listauttaa yrityksesi pörssiin epäonnistumisen todennäköisuus nousee huomattavasti. Yrityksen perustarkoitus ei ole vain tuoda rahaa eli olemassaololla on oltava syvempi ajatus.
  3. Hienojen asioiden tekeminen tuottaa tyydytystä
  4. Henkilökohtainen kasvu ja taidot, Hyvän yrittämisen perusvaatimus on jatkuva kasvu ja kehittyminen. Yrittäjällä pitää olla sopivasti tiedon nälkää, jonka voi yhdistää henkilökohtaiseen kasvuun.
  5. Halu auttaa muita saavuttamaan tavoitteita

 

Mikä on väärää syy ryhtyä yrittäjäksi?

  1. Rikastuminen, niin kuin aiemmin tuli ilmi pelkkä raha motivaatioina tulet yrittäjänä epäonnistumaan todennäköisemmin.
  2. Julkisuus, Maailman bisnestähdet kuten Elon Musk, Mark Cuban nauttivat rocktähden julkisuudesta ja se innostaa varmasti monta yrittäjää tavoittelemaan samaa. En pidä itse tätä huonona tavoitteena, mutta lähtökohdat pitää olla kunnossa ja tavoite suurempi kuin julkisuuden tavoitteleminen
  3. Rajoittamaton lomailu ja vapaa-aika, tämäkin saattaa olla monella mielikuvana, että yrittäjä voin tehdä töitä silloin kun itse haluan. Pitää paikkaansa kyllä, mutta loppujen lopuksi kannattaa varautua köykäiseen elintasoon. Hyvin nopeasti, jos sinua ei tavoiteta vaihtaa asiakas sinut toiseen toimijaan.

 

Firma kaverin kanssa?

Väisänen sanoo kirjassaan, että kun perustaa yrityksen kaverin kanssa ajautuu molemmat karille ystävyyssuhde sekä yritys. Kaverin kanssa yrityksen perustaminen lisää epäonnistumisen riskiä huomattavasti, mutta onnistuminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Kirjassa on muutama hyvä esimerkki, mitä voisimme ottaa Dynankin kanssa käytäntöön, koska meistä on tullut ystäviä keskenään. Rakenna ystävyys liiketoiminnan päälle ei liiketoimintaa ystävyyden päälle.

Panosta Kommunikointiin. Vaikka mekin olemme olleet Dynan kanssa jo pitkään kimpassa ja keskustelu itsessään tunnu vaikealta ei silti päästä tarpeeksi syvälle itse liiketointamme ongelmiin. Parempi olisi ylipuhua asioista ja varsinkin niistä vaikeista asiaoista, sillä mitä vaikeampi asia sitä enemmän siitä pitää keskustella.

Selvitä roolit heti alusta lähtien. On tärkeää, että työnimikkeet eli tittelit ovat molemmille tai kaikille perustajille selkeät. Kaikkien tulisi ymmärtää selkeästi mitkä ovat omat vastuut ja mitkä ovat muiden. Kaikki tekevät kaikkea asenne ei pitkälle pötki ja lopputulos on todennäköisesti siinä, että kukaan ei tee mitään tai pari henkilöä tekee kaiken ja olemme onneksi päässeet siitä jo eroon Dynassa ja vastuu henkilö nimitetään aina pienempiikin asioihin.

Sopikaa asioista kirjallisesti. Vaikka luottamus on kaverin kanssa tapissaan ja sillä hetkellä, kun yritystä perustatte kannattaa tehdä kirjallinen sopimus kaikesta. Kuten aikaisemmin jo totesimme, kaverin kanssa perustettu firma menee todennäköisemmin karille. Ennen myös lapion lyömistä tehkää suunnitelmaa vähän pidemmälle ja varmistakaa että haaveenne kohtaavat samasta asiasta kun mietitään pidemmälle.

 

Kuoleman synnit

”Hyvä tuote myy itse itsensä” valheista ehkä suurin. Väisänen sanoo, että hyvä tuote ei ole ikinä myynyt itseään varsinkin nykypäivänä informaatiotulvan aikakautena.  Hyvänä esimerkkinä monen mielestä Apple tekee ihan kelpo tuotteita ja niin tekeekin, mutta vuonna 2016 Apple käytti myyntiä tukevaan mainontaan 1,8 miljardia. Vaikka välillä mietin itse, että noilla brändeillä ei ole hätää niiden tuotteiden myymisestä ja he saavat ”orgaanisesti” kasvatettua jo myyntiä on oletukseni ollut aivan väärä. Mitä suurempi ja tunnetumpi yritys sitä enemmän se käyttää rahaa tuotteidensa mainostamiseen.

”Hommat hoituvat nopeasti” Kaikki hyvät asiat tapahtuvat hitaasti ja huonot asiat taas todella nopeasti ja ennekuin arvatkaan tuuletin täynnä p*skaa pyörii täysillä ja yrityksesi on hakeutumassa velkasaneeraukseen. Jos ikinä mietit, että toimit pari vuotta yrittäjänä, otat exitin ja lunastavat muhevat rahat tuotoksestasi on jo ajattelutapa täysin väärä ja sinun ei pidä ryhtyä yrittäjäksi. Hyvien yritysten rakentaminen ja kasvattaminen ei vain ole nopeaa, se vie aikaa.

”Pärjään kyllä yksin” Yrittäminen on joukkuelaji, vaikka toimisitkin yksinyrittäjänä. Joudut silloinkin tulemaan toimeen ainakin asiakkaidesi kautta. Jos haluat menestyä, menestyt ihmisten kanssa. Tiimityö perustuu luottamukseen ja luottamus taas koostuu kaikesta verbaalisesta ja nonverbaalista viestinnästä. Kannustava ilmapiiri ruokkii yrityksen kassavirtaa.

Kirja kyllä laittoi paljon ajattelemaan ja oikeasti yrittäjäksi lähtöä pitää miettiä pitkään ja hartaasti. Pitää olla intohimo sitä kohtaa mitä lähtee yrittämään ja täysi usko onnistumiseen. sitä ei tehdä vaurastumisen tai julkisuuden takia sekä vaatii oikeanlaiset ihmiset ympärillesi. Tämän jälkeen aika näyttää tuletko onnistumaan vai et, mutta lannistavalta kuin se kuulostaakin todennäköisesti tule epäonnistumaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!