Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ajatukset

Kirjoitettu 13.09.16
Esseen kirjoittaja: Otto Ilari Schmidt
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ajatukset
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alf Rehnin kirja Vaaralliset ideat myllyttää kaikki “kivat” luovuus ajattelut ja työkalut maan rakoon. Kirja kertoo siitä miten luovuudesta on tullut hitti yritysten keskuudessa ja kuinka tyhjänpäiväisiä asioita pyöritellään projektista toiseen eikä olla oikeasti luovia. Kirja antaa näkökulmaa siihen, että oike luovuus tapahtuu aivojen epämukavuusalueella.

 

Itse näen, että kirjassa on jotakin perää. Mietitään vaikka Tiimiakatemialla tiimimme synnytyksiä. Yleensä aina käytämme melko perus menetelmiä ja haasteena on päästä oikeasti syvälle käsiksi toimeksiantoa. Synnytyksen ideahan on pyrkiä hyödyntämään sille määritetty aika mahdollisimman tehokkaasti. Tehokkuutta ei ole se, että pyörittelemme ensimmäiset kaksi tuntia lapputalkoita. Alun innokkuuden jälkeen tulee tyhjä olo ja mieli alkaa tehdä jotain mässyä. Sitten aivot menee lopullisesti jumiin.

Tottakai synnytyksiä tehdessä ykkösenä tulee suunnitelmallisuus. Sen jälkeen laatu. Synnytyksiin pitäisikin siis keksiä sellaisia työkaluja tai toimija että aivot saataisiin oikeasti pakotettua työstämään jotain uutta ja luovaa. Alf Rehn mainitsee kirjassaan siitä kuinka mukamas uudet ideat ovat kuitenkin jo vanhaa opittua joka vain toistaa itseään pään sisällä. Jos haluaa oppia uutta niin aivot pitäisi ajaa niihin kipupisteisiin mitkä suoraan aiheuttavat jyrkät vastareaktiot. Vasta silloin opitaan uutta. Luonnollisesti myös tällöin mennään vahvasti epämukavuusalueella. Ja niistä syntyy nämä kuuluisat vaaralliset ideat.

On myös hyvä huomioida, että epämukavuusalueen ei tarvitse aina mennä esimerkiksi ällötyksen puolella. Hyvänä ensi keinona voisi olla vaikka se, että ottaisi asiakkaan mukaan synnytykseen. Se jo ihan varmasti ajaisi erilaiseen lopputulokseen, kuin tiimin kesken tehtävä synnytys. Mahdollisesti porukkaa voisi muutenkin sekoittaa. Jos vaikka seassa olisi pari muun tiimin tiimiläistä.

Sitten päästään ällötyksiin. Mitä jos koko synnytys tehtäisiin alasti? Miten se vaikuttaisi tulokseen. Varmasti mentäisiin kyllä ainakin epämukavuusalueella. Ehkä se ajaisi keskittymään juuri oleelliseen ettei yleinen epämukavuus olisi niin vallitsevaa. Lopputulos olisi varmasti ainakin erilainen kuin tavanomaisessa synnytyksessä. Perus pohjana on siis se, että aivot saa ajettua sellaiseen tilaan että se kokee jotakin aivan erilaista mitä ei ole aiemmin kokenut. Eli toisin sanoen aivot oppii.

 

Toinen oppi ihan yleiseen elämään ja myös Tiimiakatemian maailmaan on se, että tarvitset ihmisiä ympärille, jotka pyrkivät lyttäämään ideasi ja luovuutesi. Pointtina ei ole nyt se, että sellaiset ihmiset olisivat ok jotka tekisivät kaikkensa vaikuttaakseen sinuun tunnepuolella ja tahallaan yrittäisivät estää parhaatkin ideasi. Oleellista olisi luoda sellainen ilmapiiri, missä saisit rakentavaa kritiikkiä ideoille. Ota vihollisesta oppia. Jos ihmiset kyseenalaistavat ja antavat negatiivista palautetta sinun toiminnasta, niin silloin saat myös kullanarvoista tietoa siitä, että toimintaa kannattaa muuttaa ja hio parempaan suuntaan.

Tiimiakatemian ilmapiirissä olisi parasta saada luotua sellainen ilmapiiri missä ideoita käsiteltäisiin ja kyseenalaistettaisiin siten ne hioutuisivat oikeasti hyviksi, kuitenkin pitäen huolen siitä ettei vastavoimat olisi liian lannistavia vaan kannustaisivat viemään toimintaa oikeaan maaliin. Joskus on siis oikeasti paljon kiltimpää haastaa jonkun ideaa, kuin hymyillä ja olla tekemättä mitään vaikka oikeasti kokee ettei idea toimi.

 

Kirjassa puhutaan siitä, kuinka maailma tarvitsee toisinajattelijoita näitä “kerettiläisiä” jotka haluavat kyseenalaistaa systeemiä. Totuus on ettei maailma kehity jos kaikki ovat tyytyväisiä siihen mitä heillä on. Pitää siis uskaltaa kyseenalaistaa ja pitää myös uskaltaa olla väärässä. Tie muutokseen ei ole koskaan suora. Muutokset pitää räpiköiden saada liikkeelle. Kuitenkin lopulta kun muutos lähtee liikkeelle ja se saa taakseen tukijoita voi seuraukset olla hyvinkin merkittäviä. Joskus on siis hyvä olla vastarannan kiiski, kunhan tekee sen rakentavasti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!