Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 01.03.13
Esseen kirjoittaja: Miikka Niininen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alf Rehnin kirja vaaralliset ideat ei ollutkaan aivan perinteinen kirja luovuudesta. Normaalisti luovuudesta kertovissa kirjoissa on aina sama kaava, samat luovuusharjoitukset ja väitetään että luovuus on mukavaa. Alf Rehn on tästä hieman erimieltä. Rehnin mielestä luovuus on rankkaa ja jos haluat luoda aidosti jotain uutta ja luovaa, pitää painostaa aivot käymään kierroksilla.

Toimiiko luovuus pakotettuna? Rehnin mukaan aivot toimii luovemmin pakotettuna. Olen itsekin huomannut tämän usein. Esimerkiksi esseet, jotka on tehty juuri ennen deadlinea, ovat monesti parempia kuin ne joita on ollut aikaa pähkäillä pitkän aikaa. Rehnin mukaan aivot ovat laiska elin, niin kuin lihakset, pyrkii säästämään energiaa aina kun on mahdollista. Esimerkkinä Rehn käytti testiä jonka on tehnyt luennollaan, kun luennosta on ollut noin neljäkymmentä minuuttia, Rehn toteaa että nyt pidetään pieni koe, mikä jokaisen on läpäistävä pysyäkseen kurssilla. Opiskelijoiden oli keksittävä neljässäkymmenessä minuutissa kaksikymmentä liikeideaa. Rehnin mukaan tuloksissa näki läpi sen että ensimmäiset viisi on tullut helposti perus varmoja ideoita ja viimeiset viisi taas paineen alla, kun aivot on puskettu äärirajoille tulevat kaikista luovimmat ideat, vaaralliset ideat, jotka ovat useimmiten parhaita. Tämän olen huomannut itsekin, useimmissa synnytyksissä mitä olemme tehneet tiimiakatemialla, ovat parhaat ideat tulleet juuri ennen kuin pitää ruveta työstämään materiaalia kasaan.

Vaarallisen ajattelun vaiheet

1. vaihe: Matkiminen

Ihmiset ovat luonnostaan hyviä matkimaan teemme sitä huomaamatta koko ajan. Miksi hyvän liikeidean pitää aina olla uusi? Miksei vaan voi tehdä niin kuin muut tekee ja muokata konseptia oman näköiseksi. Ja näin oppia samalla muiden tekemistä virheistä. Ja näin välttää itse ajamasta samoihin murheenkuoppiin. Käytän tässä esimerkkinä pelibaari ideaamme. Tiedämme mikä aikaisemmalla yrittäjällä on mennyt hyvin ja pidämme niistä kiinni, mutta mikä on mennyt pieleen, yritämme korjata aikaisemmat virheet. (tällä hetkellä koko projekti seisoo paikallaan, koska emme ole löytäneet sopivia liiketiloja.)

2. vaihe: Laajentaminen

Laajennetaan ajattelun laatikkoa, Think outside the box. Mikä aikaisemmilla yrittäjillä on mennyt vihkoon? Miten niitä voisi parantaa? Voiko konseptia laajentaa mitenkään? Olemme lähteneet kartoittamaan mahdollisuutta ulkopuoliseen sponsorille (pc verkkokauppa) jolta saisimme mahdollisesti elektroniikan kuppilaan ja mahdollisen noutopisteen ja jonkun näköisen myynti pisteen yhteistyökumppanillemme.

3. vaihe: Provosoiminen

”Vaarallisen ajattelun alkupiste on juuri irrottautumiskohta – se hetki, jolloin esitellään jotain aiempaan viitekehykseen sopimatonta, joka näin synnyttää kitkaa ja epävarmuutta” Onko meidän provosointi saada sponsori mukaan? Vai onko se mahdollinen noutopiste?

4. vaihe: Uudelleen ajattelu

Pitää pyrkiä irrottautumaan vanhasta ajattelutavastaan ja tarkastella uudelleen ympäristösi, mitä olet pitänyt itsestään selvänä. Pystyykö pelibaari olemaan kannattava Jyväskylässä? Onko Jyväskylässä tilausta pelibaarille? Ympäristön tutkiminen pitää ajatella jatkuvana toimintana. Uudelleen ajattelu pitää toistaa useamminkin kuin kerran.

5. vaihe: Vaarallinen ajattelu:

Ei enää niin salonki kelpoista luovaa työtä, ravistelevaa ja oikeaa luovuutta.  ”Ellei et kohtaa vastarintaa, ei voi sanoa muutoksen olevan todellista” vaihe jossa luodaan oikeasti uutta ja luovaa tavaraa.

kopit kirjasta

Luovuus ei ole aina hauskaa, aivot on laiska elin ja pyrkii aina säästämään energiaa, eli aivot pitää pakottaa käymään kovilla kierroksilla.

Kopioi enemmän!

Miikka Niininen

Osuuskunta Mittava Innovations

miikka@mittava.fi

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!