Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 17.05.13
Esseen kirjoittaja: Jonna Pekkarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaaralliset ideat-Alf Rehn

 

Tiimillämme oli edessään ensimmäinen kunnon asiakassynnytys, josta oli mahdollisuus tienata mukava summa rahaa. Projektiryhmällä päätimme lukea synnytyksen tueksi aiheeseen liittyviä kirjoja. Itse valitsin Alf Rehnin vaaralliset ideat valmentajan suosituksesta. Kirjalta lähdin hakemaan avoimepaa mieltä synnytyksiin, lisätietoa ideoiden synnyinprosessista sekä työkaluja ideointiin. Melkein tätä kaikkea sain.

 

Vaarallisen ajattelun vaiheet

 

Pitääkö hyvän liikeidean pitää aina olla uusi? Miksei voisi hyödyntää vanhaa, hyväksi havaittua ideaa ja muokata sitä itsensänäköiseksi, sekä hieman tietenkin paremmaksi. Tämän virren olen kuullut monta kertaa ja varmasti vanhan hyvän idean käyttäminen usein toimiikin. Kuitenkin piinapäivien synnytystä tehdessämme huomasimme, että matkiminen ei aina kannata. Mielestämme keksimme hyvän idean, mutta saman palvelun tarjoajia on Suomessa useita, emmekä löytäneet ideaamme enää mitään, mikä tekisi omastamme jotenkin erityisen. Hieman ristiriitaiset fiilikset matkimista kohtaan siis.

Kun idea on sitten jostain lainattu, miten ihmeessä voisimme vielä hieman laajentaa sitä? Mikä tekee meistä hieman paremman kuin kilpailijamme. ”Asiakas ykköseksi”- nimisestä kirjasta koppina sain, ettei aina tarvitse tehdä ihmeitä ollakseen kilpailijaa parempi. Monet pikkueleeet ovat asiakkaan silmissä plussaa.

    Keksitään sitten hyvä idea ja kaikki ovat ehdottomasti idean kannalla? Ei, ei sen niin pidä mennä. Hyvä idea ei ole hyvä idea, jos se ei herätä keskustelua ja mielipiteitä. Tarvitaan heitä, jotka provosoivat ja herättävät ajatuksia.

Entä jos jumitetaan vaan paikallaan? Ei keksitä ideoita, ei osata erottua, ei synny uutta. Miten pystyä ajattelemaan eri tavalla, eikä kangistua kaavoihin? Itse ainakin huomasin, että Espanjan auringon alla innovoinityö tuntui paljon mielekkäältä ja ajatukset lensi. Paikanvaihdosta oli siis apua.

 

 

Milloin ne parhaat ideat syntyykään?

 

Rennot vaatteet, avoin mieli, hyvät yöunet, eväitä…” Näillä ohjeilla aikasemmin olemme synnytystilanteeseen lähteneet. Tällä kertaa lähdin hieman eri asenteella.

Hieman kummastutti ajatus siitä, että ideoinnin pitää olla ärsyttää, vittumaista ja kaikkea inhottavaa. Parhaat ideat syntyvät kuitenkin paineen alla, eivätkä suinkaan mukavassa olotilassa. Tästä erimerkkinä Alf Rehnin eräs tentti, jossa hän käski oppilaiden keksi kaksikymmentä toimivaa liikeideaa muutamassa minuutissa. Se, joka näitä ei keksisi joutuisi kurssilta pihalle. Paineen alla liikeideoita alkoikin syntyä ja yleensä viimeiset viisi todettiin kaikista toimivimmiksi.

Tätä teoriaa sitten koitimme, mutta en kyllä ole varma, olivatko ne viisi viimeistä ideaa oikeasti juuri niitä huippuja. Ehkä tämä olisi toiminut paremmin, jos en olisi kertonut tiimille tämän idean merkitystä.

Synnytyksessä kuitenkin huomasimme, että on käytävä pohjalla, että pystyy nousemaan taas huipulle. Eräs kolmesta ryhmästämme oli selvästi ollut jo epätoivon partaalla. Kun olimme jo synnytyksen loppuvaiheilla tekemässä raporttia, he päättivät vaihtaa kokonaan ideaansa. Lähtivät luomaan jotain ihan muuta, mihin oli koko aamu käytetty aikaa. Loppujen lopuksi tämä idea oli ”ihan huippu” koko tiimin mielestä. Jo synnytyksen purkuvaiheessa asiakas kiitteli tämän ryhmän tuotosta. Lopulta tämä idea valittiin asiakkaan toimesta voittajaksi. Tämä idea johti myös jatkotoimenpiteisiin asiakkaan kanssa, sillä tämä idea tullaan viemään käytäntöön. Ehkä tässä teoriassa olikin perää!!

Tiimimme ollessa valetiimivaiheessa erittäin tärkeänä pointtina pidin myös turvallisen ympäristön luomista ideoimiselle. Johtajan pitää pystyä järjestämään miljöö, jossa ihmiset uskaltavat esittää ideoitaan ja jossa he tuottavan vastuksen ansiosta pystyvät kehittymään.” Näinpä. Kuinka tämä sitten on mahdollista, jos emme muutenkaan uskalla sanoa kaikkea päin naamaa? Aika haastavaa tässä vaiheessa.

 

Mikä sitten on hyvä idea?

 

Jotta idea olisi millään tapaa potentiaalinen, sen täytyisi saada kolmenlaista kritiikkiä

Traditionalisti haluaa vaalia vanhoja ja hyväksi havaittuja käytänteitä, eikä vahingossakaan keksiä mitään uutta. Jos tämä ihminen ei yhtään kiehahda, idea todellakin on tylsä.

Idealle täytyy löytyä myös vähintään yksi haastaja, joka kyseenalaistaa ideaa viimeiseen asti. Ei tietenkään lyttää, mutta pistää miettimään. Kolmantena on kirittäjä, joka vie idean astetta lähemmäksi konkretiaa. Näitä kaikkia tarvitaan.

 

 

Kopit

-Älä turvaudu vanhaan ja tuttuun, ei tarvitse mennä aidan matalimmasta kohdasta

-Hyvät ideat syntyvät paineen alla!

 

Jonna Pekkarinen

jonna.pekkarinen@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!