Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 26.05.13
Esseen kirjoittaja: Lari Pyykönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alf Rehnin kirja vaaralliset idea avarti hieman jumittunuttä käsitystä siitä kuinka ollaa luovia. Usein luoduudesta kerrotaan samaa kaavaa ja kuinka tietyillä luovuusharjoituksilla päästään helposti ja mukavasti uusiin tuloksiin. Alf Rehn kuitenkin väittää että luovuus ei ole mukavaa ja se olisi rankkaa ja hankalaa koska jos haluat luoda jotain oikeasti uutta joudut laittamaan aivosi työskentelemään kehittääkseen jotain uutta. Aivomme tuppaavat toimimaan parhaiten painee alla. Rehnin väittämä siitä että laittamalla ihmiset ideoimaan 20 ideaa nopeasti usein ensimmäiset 5 ovat ne perusvarmat ja tylsät ideat kun taas ne viimeiset viisi paineen alla tuotettua ovat usein niitä vaarallisia mutta usein erikoisempia ja siksi niitä parempia ideoita on usein todistettu todeksi ideaosuuskunta priimaan toteuttaessa jotain synnytystä.

 

Matkiminen

Tästä asiasta on kaikki tämänpäivän suuret firmat ja menestystarinat tehty. On otettu joku asia ja tuotu se esille uudessa uudella alustalla, uudella vivahteella, uudella tavalla, uudella maulla, uudella jollain. Yhdistämällä kaksi asiaa ja tekemällä ne omalla tavallasi erilaisessa ympäristössä saadaan aikaan innovaatioita ja uusia menestystarinoita.

Laajentaminen

Thinking out of the box… Ehkä jo liiankin viljelty lause akatemialla. Mutta kuitenkin usein se asia johon monet projektit kaatuvat. Aletaan pohtimaan miten saadaan joku asia hoidettua niinkuin se on hoidettu onnistuneesti ja tiedettäen ennenkin kun kyseiselle ongelmalle olisi 10 muutakin ratkaisua. En ole itse ollut koskaaa hyvä ajattelemaan out of the box ja mm tästä syystä en oikein saa hostelli projektia eteenpäin. En vain löydä ratkaisua sille ongelmalle kuinka saada hyvät tilat toimintaan ilman että otetaan hirveän iso laina? Tarvitsisin projektiin jonkun joka osaa ajatella ja tuo uutta näkökulmaa ajatella asioita jotta homma lähjtisi etenemään.

Provosoiminen

Provosoiminen on se kohta missä usein me menemme metsään tiimimme kanssa. Kun asiasta aletaan esittää kritiikkiä jonka tarkoitetaan rakentavana ei sitä osata ottaa vastaan sellaisena. Ehkä tiimissämme on liikaa traditionalisteja jotka ovat jumissa vanhassa mallissa ja siksi eivät halua lähteä kokeilemaan mitään uutta. Vai onko meillä kenties liikaa kyseenalaistajia ja haastajia jotta kritiikku tuntuu ylitsepääsemättömältä kun ei tukea idealle löydy.

Uudelleen ajattelu

Kritiikistä pitäisi ottaa neuvoksi ja haastaa itseään ajattelemaan ideaa uudestaan. Arvioimaan ympäristöä ja tekemään johtopäätöksiä sen perusteella. Uudelleen ajattelu on hankalaa jos niitä vertailulähtökohtia ei ole ja siksi on tärkeää saada tietoa tuotteen kysynnästä ja mahdollisista käyttäjistä jotta voit jatkaa innovointiprosessiasi. Pitää pyrkiä irrottautumaan vanhasta ajattelutavastaan ja tarkastella uudelleen ympäristöäsi.

Vaarallinen ajattelu

Tässä vaiheessa alkaa se oikeasti luova työ. Ei enää niin hienoa ja kaikkien hyväksymää työtä vaan oikeasti jotai erilaista elmomaista ajattelua. Jos et pysty shokeeraamaan ketää tai et kohtaa vastarintaa et voi väittää ideaasi hyväksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!