Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat!

Kirjoitettu 09.11.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin seuraavana kirjana Alf Rehnin kirjoittaman luovuuskirjan Vaaralliset ideat. Olen lähtenyt hakemaan paljon uusia asioita luovuuskirjoista ja tässä olen hyvinkin onnistunut. Olen lukenut jo lukuisia tämän alan kirjoja, ja joka kerta kun sellaisen luen, jatkan oppimista. Tämä kirja ei ollut poikkeus, vaan vahvisti jo ennestään tuttuja asioita ja opetti uudenlaisia tapoja parantaa omaa henkilökohtaista sekä yrityskohtaista luovuutta. Huomasin jo vieneeni suoranaisesti asioita käytäntöön tästä kirjasta. Eilisessä matchmaking-tapahtumassa pitchaukseni jälkeen meillä oli mahdollisuus verkostoitua kuulijoiden kanssa. Keskustellessa hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa, käytin useasti esimerkkeinä tämän kirjan asioita.  Kerron seuraavaksi, mitkä asiat jäivät päällimmäisinä mieleen kirjasta ja kuinka tulen hyödyntämään oppejani toiminnassani.

 

Mitä luovuus vaatii?

Ensimmäisenä haluan nostaa sivulta 59. lauseen ”Oikea luovuus on itsestäänselvyyden muurien toisella puolella”. Tähän hyvänä esimerkkinä pystyn kertomaan oman ryhmäni toiminnasta Innovate or Die-tapahtumasta. Vaikka meillä olikin neljä lähestulkoon jokainen erilaisista lähtökohdista, pyrimme ideoimaan sellaisia asioita, joita muut eivät olleet ajatelleetkaan. Kun pääsimme hyvinkin normaaliin alkutulokseen, aloimme käännellä ja väännellä tulostamme. Ajattelimme päinvastaisesta näkökulmasta, päräyttävän ensireaktion näkökulmasta ja muistakin hiukan helpommin muistiin jäävistä seikoista. Vaikka en ollutkaan lukenut Vaaralliset ideat-kirjaa vielä tuolloin, pystyn suoraan näkemään meidän toiminnan ja tämän kyseisen lauseen samankaltaisuudet. Meidän on päästävä itsestäänselvyyden muurien toiselle puolelle, jotta pystymme todellisesti olla luovia.

Sivulta 66. löytyi hyvinkin toimintaläheinen kappale, jossa kerrottiin myös luovuuden olevan sekä mukavaa että epämukavaa. Todellista luovuutta ei pysty syntymään jos alamme valita pelkästään mukavia, hauskoja ja sopivia asioita. Ei huippu-urheilijatkaan treenaa pelkästään silloin, kun se tuntuu miellyttävältä. Treenaaminen on jatkuvaa, saumatonta oppimista ja kehittymistä, niin ylä- kuin alamäessä. Jotta pystymme löytämään todellisen luovuuden jokaisen meidän sisältä, on kohdattava myös kaikki epämukava ja suhtautua siihen vakavasti.  Tähän pystyn myös helposti samaistumaan meidän IoD-tapahtuman tiimoilta. Toimeksiannon tekeminen oli mukavaa että paikoin myös epämukavaa. Kun olimme pallotelleet jo suuren ajan erilaisia vaihtoehtoja, joita voisimme lähteä jalostamaan eteenpäin, on otettava radikaaleja toimenpiteitä ja pysyttävä kovana. Uuden ideoiminen on aina hyvin hauskaa ja miellyttävää. Sen vieminen konkreettisesti käytäntöön ei ole. Silloin ryhmämme on joustettava ja puhallettava yhteen hiileen, joka ei välttämättä aina ole niin helppoa. Tähän vaikuttaa myös johtajuus. Onko ryhmällä selvää johtajaa, joka viimekädessä vastaa projektin kulusta? Ilman tätä luovuus ja sen kehittämät ideat eivät ikinä konkretisoidu.

 

Kuinka valikoivia olemme luovuuden suhteen?

Tähän löytyy useita eri vaihtoehtoja, kuinka asiaa voisi lähteä paloittelemaan. Minulle tulee ensimmäisenä mieleen tiimimme tavoitteet ja itse toiminta henkilökohtaisella tasolla. Kun lyömme yhteispäätöksellä tiimillemme tavoitteet, on realistista että tavoitteisiin pyritään pääsemään mahdollisimman hanakasti. Tätä  kohtaa haluan peilata epämukavuusalueiden osalta. Kuinka suuressa osassa epämukavuusalueen rajat ovat ja ovatko jokainen tiimimme jäsen ymmärtänyt tarkalleen, mitä yhteisiin tavoitteisiin pääseminen edellyttää? Valikoimmeko asioita henkilökohtaisten hyvien ja pahojen mieltymysten siivittämänä tavoitteisiin pääsemistä? Kuinka pystymme varmistamaan, että jokainen meistä pystyy ja haluaa mielellään mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle kehittymään saaden esimerkiksi rahaa, jotta pääsemme yhteisiin tavoitteisiimme? Esimerkkinä jotkin henkilöt eivät halua/pääse ikinä yhteisiin tilaisuuksiimme, kun pitävät sitä ei-tärkeänä. Toiset taas jopa peruuttavat muita asioita, jotta pääsisivät paikalle.

 

Sivulla 114. on 7+1 käskyä, joiden avulla jokaisesta meistä tulee parempia kopioijia ja luovempia toiminnassamme.

 

1. Lakkaa häpeämästä.

Yleensä kopioimista pelätään. Oletetaan, että jo keksityt ideat ovat pyhiä. Tiettyyn tasoon asti ne ovatkin, mutta on vain yksinkertaisesti tyhmää olla kopioimatta mitään keneltäkään. Voin suoraan sanoa, että tulen kopioimaan jo toimiviksi todettuja pieniä asioita meidän mobiilisovellusprojektiimmekin ja luomaan niistä ainutlaatuisen, uuden kokonaisuuden.

 

2. Tutki, mikä toimii

Kaikessa, mikä myy tai on suosittu, on jotain kopioimisen arvoista. Kaikessa, joka on menestynyt omalla alalla on kunnioitettava ja otettava heidän toiminta vakavasti, vaikka kuinka se piinaisi mieltä. He ovat silloin löytäneet oikeaan aikaan oikean tavan tuoda juuri oma toiminta aallon harjalle, joka on jokaisen liiketoiminnan tärkeimmistä rajapyykeistä.

 

3. Joskus täytyy vaihtaa kontekstia

Erilaiset lisäpalvelut tekevät eri aloilla toimijoista erilaisia. Esimerkkinä kirjassa kerrotaan Subway, joka yksinkertaisesti yhdisti jo ennalta tiedettyjä asioita suureksi, toimivaksi kokonaisuudeksi. Subway:hin mennessä jokainen saa niinsanotusti ”henkilökohtaisen tarjoilijan”, joka laatii maittavan patonki- tai ateriakokonaisuuden niistä asioista, mitä itse haluat. Tässä on mielestäni yhdistettä erittäin toimivalla tavalla sekä asiakaspalvelu että päätoiminta yrityksellä.

 

4. Ellei yhden asian kopioiminen riitä, kopioi kaksi

Luovuudessa ei ole käytännössä mitään rajaa. Jos haluat yhdistää 100 asiaa, pystyt sen tekemään. Nämä 100 asiaa on vain yhdistettävä siten, että ne toimivat mahdollisimman hyvin ja yksinkertaisesti. Kirjan esimerkkinä on IKEA, jossa on yhdistetty muotoilu, volyymi sekä tee-se-itse-konsepti.

 

5. Pienillä muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia

Hyvinkin yksinkertaisilla muutoksilla voidaan saada aivan erilaiset lopputulokset, kuin alkuperäisellä idealla. Google ei suinkaan ollut ensimmäinen hakukonerobotti. Dance on suoranainen kopio Idolsista, mutta siinä on amatöörejä tanssilattialla. Hyvin yksinkertainen konsepti, hiukan eri tavalla toteutettu, järkyttävä hitti ja success.

 

6. Ihmiset pitävät siitä, mitä he jo osaavat

Yksinkertaisuus on kaunista. Yksinkertaisien, uusien asioiden aloittaminen asiakkaan näkökulmasta on hyvin helppoa. Älä pyri tekemään jo yksinkertaisesti toteutetusta ideasta erittäin monimutkaista konseptia. Kopioi käyttäytymistä, muuta sisältöä.

 

7. Ota oppia jokaisesta kopiosta

Kun kopioijia alkaa ilmestyä, olet tehnyt jotain jo oikein. Älä suinkaan lähde julistamaan sotaa heitä vastaan, vaan kopioi heiltä toimivia osia. Taiteilijatkin oppivat jäljentämällä, musiikin pioneerit oppivat jo alalle murtautuneista tekijöistä. Miksi tämäkään eroaisi yhtään näistä? Miten pystymme maksimoimaan oppimisen määrän jokaiselta kopioijalta? Hyvät ideat ovat aina toistamisen arvoisia.

 

Nämä seitsemän kohtaa ovat mielestäni parhaimpia oppeja tästä kirjasta. Kuinka pystyn parantamaan JO keksittyjä ideoita mahdollisimman monipuolisesti, tehdä sen hiukan eri tavalla ja saada sen toimimaan. Tämä kirjan oppi jäi vankasti mieleen, ja alan käyttämään tätä monipuolisesti omassa toiminnassani.

 

 

Luovuuden haasteet

Luovuuden parissa työskentely ei suinkaan ole pelkästään sitä mukavaa ja hauskaa puuhaa. Kun on omasta mielestään tai tiimin mielestä luonut hyvinkin luovan idean, useat ihmiset kyseenalaistavat ja romuttavat ideasi hyvinkin nopeasti. Ja niin pitäisikin olla! Uusien ideoiden on mielestäni herätettävä paljon keskustelua ja mielellään monipuolista sellaista. Jos idea on täydellinen aivan jokaisen mielestä, on idea liian pliisu. Sen on aiheutettava hiukan hymähdyksiä, naureskelua, suoria negatiivisia mietteitä. Silloin ihmiset ottavat sen aivan tosissaan ja koittavat jo yhdistää sitä jo-tunnettuun toimintaamme ja maailmaamme.

 

Kuuntele enemmän, hallitse vähemmän”


Edellinen quote liittyy luovuuden johtamiseen. Pidin itse tästä kohdasta paljon, koska haluan henkilökohtaisesti kehittyä hyväksi ja luovaksi johtajaksi.

Palataanpa takaisin IoD-tapahtumaan. Minut valittiin meidän tiimin senhetkiseksi johtajaksi. Sen tutun, hauskan ja mukavan ideoinnin jälkeen oli pystyttävä pysäyttämään ideat. Tällä tarkoitan, että kun olimme laatineet jo useita todella hyviä ideoita, oli mentävä eteenpäin ja alettava konkretisoimaan parasta ideaamme. Tämä johtajan steppi ei välttämättä ole se helpoin, koska ryhmän sisällä monella voi vielä olla puolustavia asioita, ehkä jopa omaan tai johonkin toiseen ideaan. Meillä tämä kohta meni hyvinkin kivuttomasti ryhmämme kohdalla. Kun ideoimme runsaasti vaihtoehtoja, sen parhaan kohdalla, jonka me myös valitsimme, jokainen ryhmäläinen oli yksimielisesti samaa mieltä valinnasta. Ja se oli, mielestäni vieläkin paras vaihtoehto!

 

Johtamisen tärkein kyky on rohkeus

Olen täysin samaa mieltä!!  Johtajan rohkeus määrittää tuhat ja sata asiaa. Päätöksenteko on uskaliasta ja rohkeaa, asiasta toiseen meno on saumattomampaa, johtaminen ja ylipäätänsä toimiminen tällaisen johtamisen alla on yksinkertaisempaa ja helpompaa. On pysyttävä rohkeasti oman mielipiteen takana. On pystyttävä vaihtamaan omaa mielipidettä, mikäli parempi vaihtoehto on tullut ilmoille. Rohkeasta johtajasta koko johtajan alaisuudessa  toimivat henkilöt saavat valtavasti voimia ja tehoa tällaiselta johtajalta. Mielenkiinto ja hauskuus on läsnä lähes aina toiminnassa ja niitä pidetään aktiivisesti yllä. Kaikilla, sekä alaisilla että johtajalla on mukava olla ja työskennellä. Työskentely-ympäristö on avoin. Ideoita saa heittää laidasta laitaan – kyllä, myös villeimpiäkin ideoita. Rohkea johtaja ei lannistu epäonnistumisista vaan ottaa niistä kaiken opin irti ja välttää samanlaisen sudenkuopan ensi kerralla. Rohkea johtaja aktivoi koko työympäristöään toimimaan. Hyviä rohkean johtajan ominaisuuksia on valtavasti. Minä haluan olla tällainen johtaja.

 

Top 3 käytäntöön:

  • Kopioi enemmän muilta!
  • Johtamisen tärkein kyky on rohkeys!
  • Kuuntele enemmän, hallitse vähemmän!

 

 

 

Jari Savolainen

Osuuskunta Idealeka

jari.savolainen@idealeka.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!