Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 21.05.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset Ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

VAARALLISET IDEAT – ALF REHN

 

Elämme kevään loppua ja kohta jo kesän alkua. Vuosi on 2014. Me tiimiakatemialaiset olemme juuri palanneet takaisin Euroopasta takaisin Suomeen. Euroopassa tuli vietettyä aikaa vajaat kaksi viikkoa ja siinä ajassa tuli kierrettyä 10 maata.

Ennen reissua osuuskunta Mittava Innovations päätti laittaa itselleen haasteen. Haasteena oli luoda 1000 liikeideaa suomalaisille yrityksille Euroopan kiertueen aikana. Ideoita tuli, mutta niitä ei tullut tarpeeksi. Huomasimme reissussa että on erittäin vaikea nyhjäistä tyhjästä ja jokaista ideaa varten tarvitaan jonkinlainen ärsyke.

Osuuskunta Mittava Innovations aikoo kuitenkin pitää sanansa ja toteuttaa 1000 idean kirjan, syksyllä. Niinpä aion tuoda myös oman korteni kekoon kesän aikana.

 

Miksi selitän tämän kaiken?

 

Koska tyhjästä on vaikea lähteä liikkeelle niin otin itselleni kirjastosta ärsykkeen, Alf Rehnin kirjan, Vaaralliset ideat. Siinä syy miksi valitsin kyseisen opuksen ja seuraavaksi kerron mitä sain siitä irti.

Viisi vaihetta kohti vaarallista ajattelua

1. Matkiminen

On hyvin vaikea keksiä mitään täysin uutta ja ennennäkemätöntä. Se on kuitenkin mahdollista, mutta yleensä ihminen kopioi tiedon jostakin nähdystä asiasta. Vaikka emme tekisi sitä tarkoituksella, niin alitajunnassa olemme kuitenkin varastaneet jotain joltain toiselta.

Omalla kohdallani yksinkertainen asia minkä olen varastanut / matkinut muilta on piirtämisyyli. Olen nähnyt jonkun vetävän viivat tietyllä tapaa ja olen matkinut sitä, sekä myöhemmin muokannut. Olenko siis varas vai luova ihminen? – tässä tapauksessa luultavasti molempia.

2. Laajentaminen

Ajattelun laajentamista. Jos olet kuullut termin ”ajattele laatikon ulkopuolelta” niin tässä yhteydessä tarkoitetaan sitä, että ihminen ei ajattele laatikon ulkopuolelta, vaan ihminen laajentaa omaa ”ajattelulaatikkoaan”.

3. Provosointi

Yleensä jotain sopimatonta. Esimerkkinä voi toimia Flip-kamerat. Kun kaikki muut yritykset kehittivät tuotteitaan laajentamalla ja matkimalla muita. Flip päätti ottaa ”takapakkia”, he aloittivat uuden kierroksen. Flip rupesi valmistamaan edullisia ja kilpailijoitaan paljon huonompia kameroita peruskuluttajille. Kun muut kehittivät tuotetta Flip oli erimieltä ja kilpaili hinnalla ei laadulla. Flip selviytyikin voittajana kilpailusta yksinkertaisesti sillä että he lähtivät täysin erisuuntaan kuin muut yritykset.

4. Uudelleen arviointi

Arvioi uudelleen sitä ympäristöä jota olet pitänyt itsestään selvänä. Pelkkä provosoiminen ei riitä jos haluaa pysyä pinnalla. Sen jälkeen kun provosointi on tehty, pitää arvioida tilanne uudelleen ja olla edelläkävijä.

5. Vaarallinen ajattelu

Tämä vaihe viimeistään erottaa todella luovat keskinkertaisista. Vaarallinen ajattelu ei pelkästään luo ideoita, se muuttaa maailmaa. Vaarallisen ajattelun tuotoksista tulee hittejä. On vaan uskallettava kokeilla kaikkein hulluimpiakin ideoita, jotka saattavat aiheuttaa suurta vastarintaa muiden osalta. Jos ei vastarintaa koe, ei myöskään voi sanoa muutoksen olevan todellista.

Luovuus

 

Kirjassa Rehn haastaa lukijat ja muut kirjailijat jotka ovat kirjoittaneet aiheesta luovuus. Rehn haukkuu kaikki kirjailijat pystyyn sillä hänen mielestään kaikki luovuuskirjat ovat samanlaisia, niistä puuttuu luovuus.

 

Mitä on luovuus?

 

Wikipedia: Luovuus on vapauteen ja älykkyyteen liittyvä kyky nähdä uusia asiayhteyksiä (assosiaatioita), kehittää epätavallisia ideoita, käsitteitä, tekniikoita ja intuitiota sekä etääntyä tavanomaisista ajatusradoista.

 

Alf Rehn: Todellinen luovuus on ärsyttävää ja vaikeasti hyväksyttävää.

 

Sain siis sellaisen käsityksen kirjasta että jos olet luova, niin sinun ei tarvitse keksiä mitään täysin uutta vaan sinun täytyy olla radikaali ja tehdä jotain uudella tavalla. Ei tarvitse välttämättä kehittää tuotetta samaan suuntaan kuin muut ja toivoa että minulla olisi paras idea ja olisin ensimmäisenä saanut sen aikaan, vaan meidän tulee lähteä kokonaan erisuuntaan. Esimerkkinä voi toimia mm. IKEA. He eivät kehittäneet huonekaluja superhyviksi vaan ne jättivät ne ”keskeneräisiksi” ja lopulta siitä tuli hitti.

 

Jos haluat olla luova, niin ole tyhmä! Jos olet tyhmä, niin ideastasi tulee luultavasti tyhmä, naurettava ja lapsellinen, ja se saattaa toimia. Tästä esimerkkinä yhteen aikaan Applen iPhonen parhaiten myynyt sovellus oli iFart. Sovellus joka tuotti ihmisen pierun äänen. Onko idea tyhmä, naurettava ja lapsellinen? On. Toimiko se? Toimi! Pieruäänen kehittäjä sai sievoisen summan siitä että hän päätti vähän hullutella ja ladata puhelimeen pierun äänen. Joten idean ei tarvitse aina kuulostaa hyvältä, sitä kannattaa kokeilla, sillä se saattaa toimia.

 

Euroopan kiertueella loimme poikien kanssa jos jonkinlaisia tyhmiä ideoita, ja emme itsekkään usko niiden toimivuuteen. Eniten kuitenkin harmittaa jos mitään niistä ei oikeasti koiteta, koska siinä vaiheessa kun näen jonkun hullunkurisista ideoistamme kaupassa ja älyän että ideankehittäneestä on tullut miljonääri, niin saattaa olla että joudun riipaisemaan pienen kännin.

 

”Haistata pitkä sille, mitä ihmiset tarvitsevat

tai mikä toimisi tai mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan.”

 

 

Muistakaa siis haastaa muita ja itseänne.

Jos keksitte jonkun uuden idean ja muut nauravat sille, se voi tarkoittaa sitä että olette keksineet jotain suurta ja menestyksekästä.

Älkää siis luovuttako sen takia että muut ovat erimieltä.

 

Toivottavasti tämän kirjan myötä saan itsekkin uusia ajatuksia 1000 idean kirjaa varten ja muutenkin ehkä sitä jatkossa uskaltaa ajatella hieman radikaalisemmin!

 

Timo Perttunen

Mittava Innovations

tipi@mittava.fi

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!