Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 16.11.14
Esseen kirjoittaja: Kimmo Pulkka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hmm taas tuli luettua tällanen luovuuskirja. Tai siis tällanen ideakirja. Oikeestaan tässä kirjassa aikalailla haukuttiin ”normaalia” luovuutta ja kerrottiin sit luovuusprosessin epämukavuusalueesta ja siitä, miten sen saa avattua omissa aivoissa. Iha jees siis.

 

Luovuus

 

Ensinnäkin kirjan määritelmä luovuudesta on se, että se on sopimatonta, vaarallista ja hankalaa. Juu samaa mieltä. Kirjassaki oli just et jos luovuus tuntuu hauskalta ja mukavalta, niin silloin ollaan liian tutun ja turvallisen ympärillä. Toisaalta joo ja toisaalta ei. Siis eihä mikään oo niin mustavalkosta että kun sanon näin niin se on näin. Ite ainakin muista monia innovointiprosesseja, missä on ollu ihan helvetin viiltävää tuskaa ja sit taas semmosia mis on ollu alusta asti kivaa. Yleensä kyl ton tuskan jälkee tulee se kiva fiilis ku pääsee siitä inhoituksesta läpi.

 

No mitäs mun mielestä on luovuus. Oikeestaa vähäse ahistaa ja masentaa alkaa kirjottaa tätä, koska tiiän, että kierrän kehää ja lopuks kaikki mitä oon kirjottanu on ristiriidassa keskenään. Koska. Siis luovuushan on mitä vaan. Jooh… No mun mielestä on tietyllä tapaa luovaa kirjottaa tällee puoliks puhekielellä. Tai se tuntuu itellee paljo helpommalle ainaki nyt. Mut nii siis luovuus on semmosta, että sulla on asia ja sä keksit sille käyttötarkotuksen. Tai et sul on käyttötarkotus mille sä keksit asian. Tai että keksit molemmat. Mut sen pitää olla uus asia. Mut jos se on itellee uus asia mut ei muille?

 

Tos pöydäl on nyt pehmokuutti, -marsu, -hamsteri ja -siili. Jos niillä alkais tekee jotain näytelmiä, mitkä kuvais ja laittais youtubeen ja siitä tulis hirvee hitti nii oisko se luovuutta. Ku onha noita nyt tehty varmaa. Siis mitä väliä sil on mitä luovuus on:D on jos on. Eteenpäin.

 

Mukavuusalue gtfo

 

Siis tää nexti on se isoin #vainluovuusjutut-jutuista. Pois sieltä mukavuusalueelta. Avataan ajattelua. Eka pitää raivata tieltä ne ”tavalliset” ideat, että pääsee syvemmälle aivoihin. Sit sieltä löytyy se salainen laatikko, jota aivot ei haluis käyttää kun ne joutuu töihin. Keinoja avata laatikkoa tulee seuraavaks.

 

Etsi se alue, mikä pitää sinut mukavuusalueella. Tarkastele sitä ja mieti, miksi se pitää sinut mukavuusalueella. Pelkäätkö jonkun erikoisen tempun johtavan johonkin erikoiseen juttuun jonka seurauksena sinulle tapahtuisi jotain erikoista ja odottamatonta? Itellä se juttu mikä pitää ajatukset hillitympinä, on muiden ihmisten mielipiteet. Mitä muut ajattelee? Hitsit että oon kyl saanu parannettua itteeni tossa ajattelussa nyt parin vuoden aikana. Siis siihen suuntaan, että en pelkää enään niin paljoa sitä, mitä muut ajattelee. Itsevarmuus ja siis puhuminen auttaa siihen.

 

Mieti viisi tärkeää asiaa sinulle jokapäiväisessä työssäsi ja ota niille vastakohdat. Miten toimisit niiden kanssa? Tai mieti omaa luovuuden kipupistettäsi. Mitä asioita et halua yksinkertaisesti kyseenalaistaa? Tää niiku siks, että luova idea on radikaali rike käsityksessämme jostain asiasta tai tuotteesta. Eli että ekana ajattelee että ei noin voi tehdä.

 

Luovuus ei ole todellsita, jos se ei saa oloamme tuntumaan epämukavaksi. Pitää ahistaa oikein kunnolla. Pitää olla paljon ajatuksia, että onko tää nyt oikeesti fiksu juttu. Idealla pitää olla äänekkäitä vastustajia, sillä muuten se kertoo siitä, että idea on liian tavallinen. Luo skandaaleja. Tee ihmiset iloisiksi. Uskalla tehdä jokaisessa hetkessä juuri niin, kuin haluaisit tehdä. Mitä tekisit, jos kyseinen hetki olisi unta? Tee niin.

 

SEKOILE. OLE VAPAA. HUOMAA JA HUOMIOI MUUT. NAURA. NAURATA. OLE LÄSNÄ JA ANNA ITSESTÄSI AINA 100%. VAIN TÄMÄ ELÄMÄ.

 

PÖÖ, EI OLE MITÄÄN PELÄTTÄVÄÄ.

 

Tää on paras video: https://www.youtube.com/watch?v=CIuJOYceU3o

Kts

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!