Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaarallisia ideoita
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rehn määrittelee kirjassaan Vaaralliset ideat luovuuden aivan uudelta näkökannalta. Luovuus ei olekaan vain ryhmässä uusien ideoiden keksimistä hauskanpidon ohella. Luovuus voi olla myös paljon rajumpaa ja raaempaa. Luovuus voi rikkoa normeja ja olla provosoiva voimavara. Kun poistuu omalta mukavuusalueeltaan ja miettii kaikkea kiellettyä, rajoitettua ja hallittua ja rikkoo tabuja, voi löytää itsestään aivan uusia luovuuden kultakaivoksia. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, sillä yhteiskuntamme on kasvattanut meidät noudattamaan normeja ja tapoja. Asioita halutaan pitää hallinnassa ja muista poikkeava erilainen toiminta on hävytöntä. Luovuutta arvioidaan teknisesti ohjeiden noudattamisen kannalta, ei innovoinnin ilosanoman näkökulmalta. Koska opimme jo nuorena tämän ajattelumallin, on sitä vaikeaa muuttaa vanhemmiten. Tämän vuoksi vaaditaan radikaaleja toimia, jotta suuntaa ajattelussamme voidaan muuttaa ja ovet voidaan avata rajojen rikkomiseen. Rajoja ei voi rikkoa ja samalla noudattaa niitä.

Rehnin mukaan luovuus on piirre, jota tulee kehittää ja harjoitella jatkuvasti. Luovuutta voi kehittää esimerkiksi tekemällä päivittäin uusia asioita tai kokeilemalla arkisien asioiden tekemistä aivan erilaisilla tavoilla kuin ennen. Jatkuva pienten rajojen rikkominen ja kekseliäisyys kehittää ajatteluamme siten, että pikkuhiljaa pyrimme automaattisesti käyttämään luovuuttamme myös suuremmissa projekteissa ja opimme katsomaan asioita helpommin useilta eri näkökulmilta. Kaikkea rutiinia ja vanhoihin uriin jäämistä tulee välttää, sillä ne tappavat alitajuisesti luovuuteen pyrkimisen.

Rehnin jakoi kirjassaan kahdeksan tapaa kehittyä seuraamaan ja matkimaan toisten yritysten menestystarinoita:

  1. Lakkaa häpeämästä, äläkä pelkää käyttää hyväksesi toisten ideoita.
  2. Tutki, mikä toimii.
  3. Vaihda palvelun kontekstia ja kokeile täysin uusia malleja.
  4. Jos yksi tapa ei riitä, yhdistele useita eri ideoita uudeksi kokonaisuudeksi.
  5. Pienillä muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia.
  6. Ihmiset pitävät siitä, mitä he jo osaavat, joten muuta tuttu toiminto uuteen muotoon.
  7. Ota oppia jokaisesta kopiosta.

 

Kirja oli lupauksensa mukaan provosoiva ja aggressiivinen, mikä hieman häiritsi ja jopa ärsytti lukiessa. Lisäksi kirjassa oli paljon samojen asioiden toistoa, mikä vahvisti tätä mielikuvaa. Mutta ehkä juuri sen provosoiva tyyli veti mukanaan, sillä kirja todella vetosi vahvasti. Lisäksi useat konkreettiset tosielämän esimerkit auttoivat tehokkaasti ymmärtämään tämän vaarallisen ajattelun perimmäisen ajatuksen.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!