Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaaralliset ideat eivät synny helposti

Kirjoitettu 13.05.15
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset Ideat - Kun Sopimaton ajattelu on tärkein voimavarasi
Kirjan kirjoittaja: Alf Rhen
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaaralliset Ideat –

Kun Sopimaton ajattelu on tärkein voimavarasi

Alf Rehn

Innovaatiokirjallisuus on vähän samanlainen käsite kuin self-help/tehokkuus kirjallisuus. Kun olet lukenut muutaman kyseisen aihepiirin kirjoista ja voit hyvällä omallatunnolla sanoa tietäväsi ainakin ison osan kaikesta mitä kirjailijat haluavat kirjoissaan kertoa. Täytyy huomauttaa että minulla otanta ei ole kovin suuri. Sanoma on yleensä hyvä ja silloin tällöin tulee uusi ja hyvä ajatus mutta pääasiassa tyylilajin kirjat muistuttavat toisiaan. On erittäin ironista kun kyse on innovaatiokirjallisuudesta. Kirjat, jossa puhutaan innovaatioista, ovat itse asiassa hyvin epäinnovatiivisia, väittää Alf Rhen kirjassaan Vaaralliset Ideat. Mielenkiintoisessa itsetietoisuudessa Rhen kirjoittaa myös ymmärtävänsä sen seikan että kirja Vaaralliset Ideat on innovaatiokirjallisuutta. Kirjassa toistuu monia perusajatuksia, jotka tuntuvat aihepiirille ominaiselta, mutta raikasta tuulahdusta tuo Rhenin epäortodoksiset ja provosoivat ajatukset.

 

Huomioarvo

 

Mikä tekee asioista huomionarvoista? Tämä on kysymys, jonka vastaus kiinnostaa kaikkia sisällöntuottajia. Yksi tapa luoda huomioarvoa on olla radikaalisti eri mieltä, toimia muutoksen sanansaattajana. Radikaalit mielipiteet ovat tärkeitä, siksi koska ne jakavat mielipiteitä vastaan ja puolesta. Joillekin ihmisille innovaatiot ja radikaali ajattelu on liikaa ja he eivät voi sietää sitä ja leimaavat muutosajatteliat eräänlaisiksi moderneiksi kerettiläisiksi. Tämä on innovaatiolle tärkeä voimavara, koska mitä vahvemmin löytyy mielipiteitä innovaatiota vastaan, niin sitä vahvemmin puultajat näkevät vaivaa. Vastustajan olemassaolo saa ihmisen pinnistelemään voimansa äärirajoille juoksukisassa, niin miksei sama pätisi innovaatioita tekiessä.

 

Yksi tapa luoda vahvoja mielipiteitä on suhtautua normeihin kriittisesti. Sitä ei kuitenkaan pitäisi tehdä vain pään sisällä vaan julkisesti. Mikäli joku asia on omasta mielestä pielessä, se pitäisi kertoa kovaan ääneen ja ehdottaa parantamisehdotuksia. Tämä on monien innovaatioiden syvin olemus. Joltakulta uudet ideat ovat lähtöisin. Sisällön tuotannossa vahvat mielipiteet ovat hyviä koska tuotettu sisältö on yleensä intohimon tason vertaista. Samoin työskentely asian eteen, johon suhtautuu vahvalla intohimolla on tehokkaampaa.

 

Kerettiläisenä oleminen on kuitenkin rankkaa puuhaa ja siihen liittyy muitakin ongelmia. Organisaation sisällä radikaali saa usein negatiivista palautetta ja muutoksen läpivienti on raskasta mutta lopuksi palkitsevaa. Muutos saattaa parantaa asioita huomattavasti ja siihen innovaatioilla yleensä pyritään. Silloin kun kyse on isoista asioista, kuten esimerkiksi huumausainepolitiikasta, voi muutosajattelu ja julkinen muutoksen edistäminen olla hyvin vahingollista henkilölle itselleen ja lähipiirille. Varsinkin tiimiyrityksen toimitusjohtajana olen osittain vastuussa myös muiden tiimiläisten maineesta. Siksi on haastavaa lähteä radikaalin innovaation tielle, vaikka se saattaisi intohimon ja vastustustajien takia olla kaikista mielenkiintoisinta ja tehokkainta.

 

Oletko korvattavissa

 

Mikäli ideasi on hyvä, huolimatta siitä kuinka radikaali se on, ideasi ei ole uniikki ja vain yhteen ihmiseen sidottu. Tässä maailmassa on niin paljon ihmisiä että, joku muu todennäköisesti on keksinyt ideasi jo ennen sinua tai tulee keksimään sen sinun jälkeen. Siksi ei ole fiksua tuhlata aikaansa pyörän keksimiseen uudestaan. Kaiken toimivan minkä vaan voi, niin kannattaa kopioida ja muokata itselleen sopivaksi. Tämä toimii myös toisinpäin. Jos sinulla ei ole kapasiteettia viedä edistää omaa innovaatiota, joku toinen tulee ja tekee sen sinun puolestasi ja sinä jäät nuolemaan näppejäsi. Tähän tosiasiaan perustuu se miksi niin monet yritykset vaalivat liikesalaisuuksia. Pointti tässä on se että melkein kuka tahansa on korvattavissa. Siksi ei kannata ajatella että olen erityinen vain jos saan hyvän idean. Vasta uurastamalla ja ideasta innovaatioon prosessilla voi hyötyä innovaatiosta ja siltikin joku toinen olisi voinut tehdä sen sinun sijasta.

 

Äärirajoille

 

Merkittävästi radikaaleja innovaatioita ei synny joka päivä. Tämä johtuu Rhenin mukaan siitä että innovaatioon suhtaudutaan turhan lempeästi. Innovaatio ei ole mukava juttu vaan päinvastoin. Raskas stressaava prosessi, jossa aivot on pakotettu toimimaan mukavuusalueen ulkopuolella. Normaalilla tasolla tällaisia tilanteita on esimerkiksi deadline päivät, jolloin kykenee järjettömään työtehoon. Lyhytaikainen tehokas stressikausi voi myös olla hyödyllinen varsinkin projektityöskentelyssä. Tiimiakatemialla on mahdollisuus haastaa itseään toimimaan oman mukavuusalueen rajoilla ja tiimi vai auttaa tässä haastamalla yksilöä.

 

Kysymys kuuluu että mitä käytäntöjä voitaisiin ottaa Inton toimintaan, jotta toimimme arvojemme mukaisesti ”Rakenteemme tukevat HELVETIN rohkeita kokeiluja.” Nimenomaan käytännön keinoja aivojen hyödylliseen rääkkäämiseen. Selkein jo olemassa oleva esimerkki on synnytys. Asiakkaalle tehdyssä synnytyksessä on vastuu asiakkaalle tuottaa mahdollisimman hyvä tulos. Synnytyksessä myös rajallinen aika, jonka puitteissa pitää suoriutua parhaan osaamisensa puitteissa. Eli painetta löytyy.

 

Oppimisopimuksen sisältöä kehittämällä voi luoda puitteita omien rajojen rikkomiselle. Mikäli sopimukseen kirjoittaa tarpeeksi kunnianhimoisia asioita. Ongelma sopimuksessa on se että siitä puuttuu paina. Oppimisesta ollaan loppukädessä vastuussa vain itselleen, eikä se tuota kauheasti pakotetta ylittää itseään. Siksi olisi tärkeätä että oppimisopimuksen pää pointit ja mittarit kerrotaan julkisesti ja niiden toteutumista seurattaisiin. Paineen asettamiseksi pitää lyödä lukkoon deadline ja epäonnistumisen varalle rangaistus. Onnistuminen on tietysti fiksua palkita.
Omasta toiminnasta olen huomannut että olen asettanut itseni aika rankan paineen alle, jossa minun on pakko kehittyä. Tiimiliiderinä en ole vain tiimin johtaja. Lättänässä organisaatiossa tiimiläiset yhdessä kokoontuessaan ovat tiimiliideriäkin merkittävämpi auktoriteetti. Samat henkilöt, joita minun on johdettava, ovat myös vastuussa minun erottamisesta mikäli laiminlyön tehtäviäni. Näin ollen jos johtajana alan lipsumaan niin minun asiakkaat eli tiimiläiset huomaavat tämän ja palautteen kautta ja auktoriteetillä velvoittavat minua johtamaan paremmin. Kokemuksella olen huomannut että tämä on hyvin motivoiva vaikkakin raskas tapa haastaa itseään mukavuusalueen ulkopuolelle. Olen vielä toistaiseksi aivan prosessin alkupäässä, mutta minulla on hyvä fiilis tulevasta, joskin välillä kyllä stressaa ja väsyttää ihan saatanasti.

 

John Blåfield
Tiimiliideri
ideainto.fi

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!