Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaatimista ja esimerkillisyyttä

Kirjoitettu 23.02.19
Esseen kirjoittaja: Oona Tynkkynen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Dettman ja Johtamisen Taito
Kirjan kirjoittaja: Saska Saarikoski
Kategoriat: 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole koripallofani ja jos ihan totta puhutaan, en ymmärrä lajin säännöistä mitään. Tiedän, että Petteri Koponen ja Lauri Markkanen ovat viime vuosien kovimmat suomalaiset koripalloilijat ja siihen se tietämys sitten päättyykin. Jokin minussa sai kuitenkin valitsemaan kuunteluun Saska Saarikosken kirjoittaman Dettman ja johtamisen taito -kirjan.

Koripallopelissä joukkueeseen voi olla nimettynä enintään 12 pelaajaa. Kentällä pelaajia saa yhtä aikaa olla viisi. Toisin sanoen, jos Mahtia olisi koripallojoukkue, meitä olisi juuri kaksi kentällistä. Tiimiyrityksen vertaaminen urheilujoukkueeseen ei ole kaukaa haettu. Koripallojoukkueen pelaajat kehittävät koko ajan itseään paremmiksi koripalloilijoiksi. Tiimiyrittäjät kehittävät itseään jatkuvasti paremmiksi oppijoiksi ja yrittäjiksi. Sekä koripallojoukkueella että tiimiyrityksellä on valmentaja, eikä kumpikaan toimi pelkillä yksilöpelaajilla. Molemmissa on puhallettava yhteen hiileen, rakennettava yhdessä peliä tai bisnestä. Toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla niin tiimiyritys kuin koripallojoukkuekin vaatii, että jokainen antaa sille oman panoksensa. Mutta miten sitten tiimiyritys tai koripallojoukkue saadaan toimimaan optimaalisella tavalla?

 

Vaatiminen on välittämistä

Dettman kertoo kirjassa vaativansa pelaajiltaan paljon. Hän vaatii paljon, koska hän välittää pelaajistaan. Hän haluaa nähdä heidän hyödyntävän koko potentiaalinsa. Toisilta vaatiminen ei ole kuitenkaan helppoa. Sen me olemme huomanneet oman tiimin arjessa. Henkilökohtaisesti koen, että itseltään on helppo vaatia asioita, joskus liiallisuuksiin asti. Mutta kun pitäisi vaatia asioita toisilta, tuntuu se vaikealta. Osuuskunta Mahtiaan ei ole kehittynyt 1,5 vuoden aikana kovin tiukkaa vaatimisen kulttuuria. Jokainen on saanut mennä ja tehdä aika vapaasti. Nyt tuon 1,5 vuoden jälkeen ihmiset ovat heränneet siihen, että ehkä olisi pitänyt uskaltaa vaatia enemmän heti alusta lähtien, sillä vaatiminenhan on oikeasti välittämistä. Nyt kun matkaa Tiimiakatemialla on jäljellä enää vajaa vuosi, on kynnys vaatimiseen noussut korkeaksi. Tiimiläiset ovat tottuneet siihen, että töitä saa tehdä vapaasti, eikä kukaan ole vaatinut juuri kirjapisteitä enempää.

Toisaalta on mahtavaa, että olemme pystyneet pitämään tiimin tietyllä tavalla rentona. Emme ole tehneet turhan tiukkoja sääntöjä ja jokainen on saanut toteuttaa itseään. Mutta nyt myös huomaa sen, että vapauden myötä myös lipsutaan. Ei jakseta tai viitsitä nostaa puhelinta ja soittaa asiakkaille. Mieluummin palloillaan toimistolla tai kotona kivojen juttujen parissa. Monen mahtialaisen koko potentiaali ei ole käytössä. Oi, mihin kaikkeen pystyisimmekään, jos saisimme valjastettua edes valtaosan kaikkien potentiaalista tiimin käyttöön. Kaikki kasvaisivat ja oppisivat paljon enemmän kuin tällä hetkellä. Mahtian rahavirrat kasvaisivat ja vauhti kiihtyisi, niin kuin kovasti toivomme.

Tuon potentiaalin valjastamiseen tarvitaan vaatimista. Vanha valmentajamme Essi sanoi kerran, että ei voi olettaa, että näinkin suuressa tiimissä kaikki toimisivat oma-aloitteisesti ja itseohjautuvasti. Siispä tiimin pitäisi vaatia kaikilta näyttöjä. Koen itse olevani aika oma-aloitteinen ja itseohjautuva. Olen huomannut, että aina kun alamme puhumaan asiakaskiintiöistä ja pakollisista asiakaskontaktien määrästä, minua alkaa ahdistamaan. Koen, että tarvitsen vapautta tehdä ja toteuttaa itseäni. Liialliset raamit ja vaatimukset laittavat minut lukkoon. Ymmärrän siis, jos jotakuta muutakin liiallinen vaatiminen ahdistaa. Mutta toisaalta joskus ihmiset toimivat paremmin pakon edessä. Jos mitään ei tapahdu ilman vaatimista ja tiimikuria, on siihen parempi turvautua, kun jäädä vain ihmettelemään, että jostain pitäisi rahaa saada. Ahdistuksen yli on vain puskettava läpi.

Mutta niin sanotusti löysä tiimikurimme on tehnyt hommasta aavistuksen haastavaa. Koko Mahtia yrittää lisätä vaatimista positiivisella kannustamisella ja tavoitteiden seuraamisella. Rakensimme yhdessä koko tiimin kanssa menestyksen portaat, joiden kautta koko tiimi voi vaatia toisiltaan muun muassa läpinäkyvyyttä omaan tekemiseen sekä asiakaskäyntien tekemistä. Mietimme tavoitteidemme uhkakuvia ja miten me niitä ehkäisemme konkreettisesti. Näiden lisäksi loimme mittareita, joiden kautta meidän etenemistä on helpompi seurata.

Kaiken kaikkiaan menestyksen portaamme koostuivat aika yksinkertaisista asioista, kuten ollaan läsnä toimistolla ja tiimin arjessa, höpötetään työtämme toisillemme läpinäkyväksi, annetaan ja vastaanotetaan palautetta, vietetään vapaa-aikaa yhdessä, tehdään prkleesti töitä ja niin edelleen. Kaikkiaan portaita kertyi kahdeksan kohti meidän päätavoitetta; Mahtia on Tiimiakatemian esimerkillisin tiimi toukokuun loppuun mennessä.

 

Inhimillisyys johtamisessa

Johtaminen ei ole helppoa. Kirjoissa opetetaan paljon erilaisia johtamistyylejä, mutta kun ne tuo arkielämään, eivät johtamistyylit aina taivukkaan suoraan käyttöön. Tämä johtuu siitä, että johdamme ihmisiä. Johdettavien eli yleensä ihmisten myötä johtamiseen tulee hirveästi muuttujia. Mitä isompi johdettavien porukka on, sitä enemmän ennalta arvaamattomia muuttujia tulee. Toisaalta ehkä juuri se tekee johtajuudesta niin kiehtovaa.

Kirjan perusteella Dettman vaikuttaa hyvältä ja ihmisläheiseltä johtajalta. Häneltä löytyy itseluottamusta tehdä asiat omalla tavallaan, vaikka se olisi täysin päinvastainen, mihin joukkue on aikaisemmin tottunut. Dettmanin johtamisfilosofia perustuu eri johtamisfilosofioiden ja -ohjeiden yhdistelmään. Hän ei halua johtaa ylhäältä pelaajiaan, vaan haluaa olla heidän vertaisensa. Hän haluaa olla hyvissä väleissä pelaajiensa kanssa ja juttelee ja viettää siksi paljon aikaa heidän kanssaan. Kirjassaan hän totesi: ”Menestyt olemalla ihminen”. Ehkä johtajuus ei vaadikaan ihan hirvittäviä kepulikonsteja. Riittää, että olet ihminen ihmiselle.

Kun Dettman valittiin Suomen koripallon valmennuksen johtajaksi, hän vaihtoi kyltin ovestaan palvelijaksi. Niin kuin valmentajamme Letim aina sanoo, johtaminen on palvelutehtävä ja Dettman on huomannut tämän saman.

Johtajan tehtävä on palvella alaisiaan, ei pompotella heitä. Yhä tänäkin päivänä törmää yrityksiin, joissa johtaja istuu norsunluutornissaan ja jakelee käskyä. Olisi mahtavaa olla muuttamassa tätä käsitystä tulevaisuudessa. Alaisia voi johtaa hyvin heidän kanssaan samalta tasolta. Dettman nostaa kirjassaan esille yksilökeskeisen johtamisen perustan neljän k:ta: kysele, kuuntele, kannusta ja kiitä.

Pyrimme myös Mahtiassa toteuttamaan näitä menestyksen portaiden kautta. Kyselemme toistemme töistä ja kerromme omistamme. Näillä teemme työtämme ja toimintaamme läpinäkyväksi sekä kasvatamme luottamusta. Kuuntelemme toistemme ajatuksia avoimesti, kuten hyvään dialogiinkin kuuluu.

Portaita tehdessä puhuimme paljon palautteenantamisesta. Kannustaminen on osa tätä. Lupasimme kysyä palautetta arjessa sekä antaa sitä toisillemme. Niin hyvissä kuin huonoissakin hetkissä kannustamme toisiamme eteenpäin. ”Hienoa työtä, jatka samaan malliin!”

Kiitos. Tuo pieni sana, millä on usein niin kovin suuri merkitys. Kiittäminen ei näkynyt suoraan portaissamme, mutta kiittämisen kulttuuri Mahtiassa on mielestäni aika hyvällä tasolla. Kun toinen auttaa asiassa tai toisessa, muistamme aina kiittää toista. Kun joku on kantanut vastuunsa hyvin tai suorittanut inhottavan tehtävän tai tehnyt jotain toisen sijasta, kiitämme. Kiittäminen osoittaa kunnioitusta toisia kohtaan, mikä luo hyvän pohjan yhdessä työskentelylle.

 

Johda esimerkillä

Koripallovalmentaja Dettman johtaa joukkueitaan edestä esimerkillään. Hän saattaa lähteä aamun harjoituksista puku päällä töihin ja saapua illan harjoituksiin suoraan töistä puku päällä. Myös Mahtiassa on pyritty johtamaan esimerkillä. Olemme lähteneet vetämään johtoryhmällä Mahtiaa eteenpäin. Kun johtoryhmä kiristää vauhtia ja näyttää sitä kautta esimerkkiä, on muidenkin kiristettävä tahtia.

Puhuin esseen alussa vaatimisesta. Itse koen, että kun toimii itse esimerkillisesti, on helpompi vaatia samaa myös muilta. Jos taas itse ei ole toiminut esimerkillisesti, on paha lähteä vaatimaan muilta. Olen aina ollut esimerkillinen, hoitanut tehtäväni ajoissa ja tehnyt niin kuin on käsketty. Tiimiakatemialla olen kuitenkin joutunut venyttämään sääntöjä ja luistanut oman terveyden nimissä tehtävistäni. Se on opettanut minulle paljon. Maailma ei ole kaatunut, vaikka olenkin välillä keventänyt taakkaani. Itselleen saa ja pitää olla armollinen. Pitää osata kieltäytyä, kun voimavarat eivät riitä. Toisaalta sen myötä, en ole pystynyt johtamaan esimerkilläni. Tiimissä on helppo takertua turvallisuuden ja mukavuuden tunteisiin, jos muutkaan eivät tee mitään sieltä poistumiseksi. Siksi on tärkeää, että on porukka, joka tekee ja näyttää esimerkkiä ja vaatii muilta samaa. Silloin tiimi pääsee liikkeelle ja saa valjastettua pikku hiljaa koko potentiaalinsa käyttöön. Ja juuri tämä on se juttu, jota Mahtian johtoryhmä tekee; puskee esimerkillään koko tiimiä eteenpäin.

Esimerkillisyys nousee esiin myös Mahtian kevään tavoitteessa. Haluamme olla talon esimerkillisin tiimi. Se vaatii paljon, mutta nyt tuntuu, että Mahtialla on enemmän tahtoa ja sitoutumista tavoitteeseen pyrkimisessä kuin koskaan ennen. Olemme koulutusohjelma Aivopesulassa puhuneet paljon siitä, että koko Tiimiakatemia on jumiutunut liiaksi mukavuusalueelle. Tässäkin tapauksessa jonkun on nostettava vauhtia ja näytettävä esimerkkiä muille. Mahtia haluaa aidosti olla tämä suunnannäyttäjä.

Olemme panostaneet koko tiimillä vahvuuslaskennoissa ja tekemisen 4.0.:ssa paikalla olemiseen. Olemme lähteneet rytinällä viemään Learning Circus matkaamme eteenpäin ja valmistelleet jo hyvissä ajoin matkasuunnitelmamme, budjettimme sekä hoitaneet jo menomatkan majoitukset kuntoon. Vielä kokonaisvaltaiseen esimerkillisyyteen on matkaa, mutta menestyksen portaamme vievät meitä koko ajan lähemmäs tätä tavoitetta. Osa-alue osa-alueelta kehitämme toimintaamme. Kun tavoitteet on pilkottu riittävän pieniksi palasiksi ja mittareiksi, on niiden saavuttaminen helpompaa. Tällä hetkellä uskoni Mahtiaan on kovempi kuin koskaan. Tästä keväästä tulee kova!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!