Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vahva

Kirjoitettu 18.04.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Laitinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vahva
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin viime vuonna Erik Bertrand Larssenin kirjan Paras, jota oli kehuttu paljon ja kirja olikin oikein oiva teos. Kirjassa kerrottiin kuinka olla paras ja kuinka paljon uhrauksia vaatii olla oikeasti paras. Kirjan jälkeen käsitys kovasta työstä ja halusta tehdä omaa juttua tuli entistä selvemmäksi, jos haluaa tavoitella korkealle. Nyt kuunteluvuorossa oli mentaalivalmentajan toinen kirja Vahva. Tämä kirja käsittelee sisäistä vahvuutta ja läsnäoloa tässä hetkessä. Lisäksi kirjassa nousi hyvin esiin myös arkiset pienet valinnat ja teot, joita valitset päivittäin. Näillä valinnoilla on suuri vaikutus kokonaiskuvassa.

 

Kuinka elää hetkessä ja kuinka sitä voi oppia? Nykyään hetkessä eläminen on samalla sekä helppoa että vaikeata. Tavallaan elät hetkessä, kun olet tietoinen joka puolella tapahtuvista asioista, mutta samaan aikaan olet täysin toisessa maailmassa, etkä olekaan läsnä oikeasti. Kirjassa tuli hyvin esille pointti, jossa ihmiset haluavat nykyään tehdä sellaisia asioita/harrastuksia, joissa joutuu olemaan todella läsnä. Hektisen elämän pysäyttäjänä voi toimia esimerkiksi kiipeily, sukeltaminen tai jokin muu liikunta, jossa ihminen joutuu keskittymään suoritukseen ja näin pystyy olemaan läsnä hetkessä. Näinä hetkinä ihminen pääsee olemaan läsnä ja keskittymään juuri siihen meneillään olevaan suoritukseen ja unohtamaan kaiken muun ympärillä.

Olenko minä läsnä? Alkuun mietin ja päässä löi täysin tyhjää. Alun jälkeen rupesin miettimään tilanteita, joita läpikäydessä huomasin heti olenko ollut läsnä todella. Useat keskustelut pienemmissä porukoissa koen olevan hyviä tilanteita olla läsnä, sillä vuorovaikutus on usein näissä tilanteissa vahvaa ja meneillään oleva asia on tärkeä ja näin ollen on helpompi päästä tilanteeseen mukaan. Samalla koen myös pääseväni erilaisissa urheilutilanteissa samaan moodiin. Esimerkiksi sählypeleissä on usein niin keskittynyt peliin, että ajankulu unohtuu ja kaikki kentän ulkopuoliset asiat unohtuvat mielestä. Sitten mietin myös tilanteita, joissa en ole ollut todella läsnä. Heti tuli mieleen useat tilanteet, joissa olen käyttänyt puhelinta samalla kun on käyty jotain asiaa porukalla. Olen ollut paikalla, mutta en läsnä.

Sisäisen voiman kappale herätteli myös ajatuksia näin koronan keskellä. Usein sanotaan/ajatellaan, että pitäisi lukea kirjaa, käydä lenkillä, tiskata astiat, aloittaa kuntokuuri. Teetkö todella näin ja olet sisäisesti vahva vai lepsuiletko ”ei niin tärkeistä” jutuista ja teet ne myöhemmin. Sisäiseen voimaan liittyen nämä valinnat vaikuttavat itseesi. Uskon, että olet vahvempi ihminen jos todella teet aina tehtäväsi ajallaan ja olet ”särmä” heppu. Toisinkuin taas jätät kerran, kaksi tehtäviä tekemättä niin kynnys jättää tulevat tehtävät tekemättä siinä hetkessä on pienempi, sillä selvisinhän minä niistä viimeksikin, joten miksi en myös tällä kertaa. Itse olen huomannut kyllä, että juuri kirjan lukemiset, esseen kirjoitukset ovat vaihtaneet paikkaa kalenterissa useaan otteeseen, mutta sen verran vahvuutta on löytynyt että ne on kuitenkin tullut tehtyä ajallaan. Omasta hyvinvoinnista olen pitänyt huolta ja liikkunut paljon niin kuin tein myös ennen koronaa. Liikunta on ollut aina osa elämääni ja se tuo mukavan piristeen päivään. Lisäksi sisäiseen voimaan oli pointteina usko omiin kykyihin ja itseluottamus. Täytyy osata olla ylpeä omasta osaamisesta ja pitää olla halu oppia uutta jatkuvasti, jolloin koet olevasi itsevarmempi. Lisäksi onnistumisen tunteita tulee juhlia, ne lisäävät myös itseluottamustasi huimasti.

 

Mikä on tärkeintä sinulle? Elätkö niiden mukaan? Kuinka teet valintoja? Jo aiemmin mainitsin valinnoista. Isot valinnat ovat tärkeitä, mutta yhtä lailla myös pienet valinnat kasvavat helposti isoksi, jolloin ne ovatkin myös tärkeitä tekijöitä. Tärkeiden asioiden pitäminen elämässä ja niille ajan järjestäminen ovat tärkeitä juttuja isossa kuvassa. Itse ainakin haluan elämäni olevan sellaista, jolloin saan olla itselle läheisten ihmisten ja kavereiden kanssa ja kokea elämää niiden kanssa. Haluan ottaa ajan itselleni ja urheilulle, sillä jos en pääsen olemaan tärkeiden ihmisten kanssa ja liikkumaan niin en voi sanoa olevani onnellinen. Hyvä esimerkki päivittäisistä valinnoista oli terveyteen liittyen. Useat pienet tekijät vaikuttavat isossa kuvassa terveyteesi. Syötkö roskaruokaa vai terveellistä ja monipuolista ruokaa. Valvotko yöt ja olet väsynyt vai nukutko riittävät yöunet ja olet virkeä. Jäätkö työpäivän jälkeen makoilemaan sohvalle vai käytkö urheilemassa tunnin verran. Kaikki nämä ovat pieniä valintoja ja yksittäisinä tapauksina et luultavasti huomaa mitään eroa terveydessäsi, mutta jos teet toistuvasti ”huonoja” valintoja niin ne vaikuttavat terveyteesi isommassa kuvassa.

Älä pelkää epäonnistua, kaikki tekee virheitä. Ole rohkea ja kokeile uusia juttuja. Tätä Tiimiakatemialla sanotaan paljon ja se on kyllä hyvä pitää mielessä. Tuntuu, että on vaikea lähteä kokeilemaan sitä jotain hieman uutta ja tuntematonta asiaa, mutta sen kuin antaisi mennä vaan. Ajattele, mitä tapahtuu jos homma menee aivan reisille. Mikä on pahinta siinä tapauksessa. Luultavasti se ei ole mitään korjaamatonta ja useimmiten hommat menevät hyvin, jos sinulla on aitoa paloa tehdä hommaa ja olet kiinnostunut siitä aidosti.

Kirjassa oli myös vertaus ihmisten ajattelutavoista. Tässä tapauksessa futisjengi pärjäsi sarjassaan ihan hyvin ja hommat sujuivat yleisellä tasolla ihan näppärästi. Joukkueen sisällä kuitenkin käytettiin valtavasti aikaa valittamiseen ja näin ollen heidän ajattelunsa oli heti negatiivisempi, joka myös vaikutti yleiseen ilmapiiriin. Ilman jatkuvaa valittamista ja paremmalla keskittymisellä heidän yleinen ilme olisi parempi, näin ollen joukkuehenki olisi parempi ja joukkue voisi menestyä vielä entistä paremmin. Olen usein kuullut jääkiekon parissa mestarijoukkueen hehkuttavan heidän hitsautuneen yhteen. Joukkue pelaa yhteisen tavoitteen eteen ja jokainen tekee pyyteetöntä työtä muiden eteen. Usein valokeilaan urheilujoukkueissa pääsee pistenikkarit, mutta on tärkeää muistaa myös ne työmyyrät siellä alakentissä. He tekevät ”näkymätöntä” työtä ja pimentävät vastustajien kärkipelaajat. Tämä on hyvä muistaa kaikessa tiimitoiminnassa. Osa porukasta saattaa olla näkyvämpiä persoonia ja toiset taas rauhallisempia, mutta toimiva tiimi tarvitsee jokaiselle osa-alueelle omat taikurit.

Kirjassa oli myös puhetta läpinäkyvyydestä ja siitä miten paljon voit saada takaisin kun osaat antaa myös ihmisille paljon. Akatemialla minusta ollaan välillä todella salamyhkäisiä joistain projekteista ja kerrotaan projekteista vasta kun ne on tehty. Tietty tämä ei aina ole näin, mutta olen havainnut tällaista toimintaa myös. Projektien avaaminen ja keskustelu niiden parissa on todella tärkeää, sillä voit saada vinkkejä meneillään olevaan projektiin tai mahdollisesti jopa apukäsiä. Projektin jälkeen palautteessa saat itsellesi vinkit kuinka teet hommat paremmin ensi kerralla tai jos kaikki on mennyt mallikkaasti niin tiedät toimineesi oikein ja voit jakaa onnistumiset muille, jotka voivat ottaa koppia opeista. Omien ajatusten jakaminen tuo varmasti myös takaisin, jos jaksat olla avoin ja käydä keskustelua ihmisten kanssa. Muut saavat sinulta apua ja neuvoa ja samoin käy myös toisinpäin.

 

Yksi asia jäi myös mieleen vahvasti kirjasta, joka on verrattavissa hyvin meidän toimintaamme. Kirjassa kerrotaan jokaisen omasta vastuusta hoitaa omat hommansa ja olemaan vahva ihminen, joka pystyy hoitamaan annetut tehtävät. Minua on ärsyttänyt meidän tiimissämme muutamaan otteeseen se, että me syytetään meidän tiimiämme siitä, jos joku jää esimerkiksi kirjapisteissä alle sovitun sprinttitavoitteen. ”Emme ole tarpeeksi muistaneet muistuttaa asiasta ja näin ollen pisteet eivät ole täyttyneet”. Meistä jokainen täällä oleva tietää, että ne tulee suorittaa ja jokainen tietää sprintin alussa, kuinka kauan on aikaa tehdä ne pisteet ja kuinka paljon niitä täytyy tehdä. Näkisin, että on jokaisen vastuu hoitaa tämänkaltaiset asiat maaliin ja vielä kun niistä on kuitenkin joka sprintissä kyselty ainakin jossain vaiheessa. Minusta tällaiset asiat eivät ole enää tiimin vika, vaan jokaisen yksilön motivaation puute tai jokin muu yksilön haaste. Pisteet eivät vaikuta oikeastaan kuin sinuun itseesi, mutta näkisin että tiimi toimisi silti paremmin, jos jokainen hoitaisi tällaiset hommat kunnialla niin tiimi toimisi myös yhtenäisemmin. Meidän viime sprintin tavoite oli, että jokainen hoitaa sprinttipisteet kuntoon siinä sprintissä ja niin myös kävi. Olen ylpeä tiimistämme, että jokainen laittoi oman panoksensa soppaan ja yhteinen tavoite saavutettiin. Sprintin jälkeen jokaisella oli hyvä fiilis ja ainakin itse sain sellaisen kuvan, että olimme ylpeitä toisistamme. Jokainen teki yksilönä hommia, mutta saimme palkinnon sitten tiimikoossa yhteisen tavoitteen onnistumisena. Uskon, että tällaiset hommat tekevät höpöä tiimille.

Loppuun vielä muistutus, joka jäi päällimmäisenä mieleen kirjasta. Muista elää nyt äläkä mieti liikaa menneitä tai tulevaa. Toki on hyvä ajatella myös eteenpäin ja muistaa risut ja ruusut menneisyydestä, mutta on tärkeintä osata elää juuri nyt. Tee nyt sitä mitä haluat, sillä myöhemmin siihen ei välttämättä tule enää mahdollisuutta. Muista olla vahva.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!