Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Väittelyn jalotaito

Kirjoitettu 30.04.18
Esseen kirjoittaja: Aatu Jaanson
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jordan Peterson debate on the gender pay gap, campus protests and postmodernism
Kirjan kirjoittaja: Internet lähde
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olipa muuan iltapäivä ja selailin Facebookkia, kuin ihan minä tahansa muunakin iltapäivänä, kunnes aivan yllättäen ja puskista eteeni avautui Tohtori Jordan Petersonin ja Channel 4:n toimittajan Cathy Newmanin välinen väittely. Voi pojat, että se oli hauskaa… Vaikka aiheet ovatkin haastavia joista he puhuivat, eivätkä millään tapaa hauskoja. Kuten sukupuolien välinen tasa-arvo yleensäkin on haastava aihe ja herättää tunteita puolin ja toisin. Niin myös minussa. Ja vaikka kuinka haluaisin ja te rakkaat lukijat haluaisitte, niin en aio tässä esseessä käsitellä sukupuolten välistä tasa-arvoa. Sen sijaan haluaisin nostaa esille, muutamia asioita jotka kiinnittivät mielenkiintoni videossa, jo ennen kuin aloin hakemaan lisätietoa aiheesta.

 

Ensimmäisenä hampaisiin jäi Cathy Newmanin jatkuva hyökkääminen, aivan kuin mies olisi suuremman luokan rikollinen. Eihän siinä ole mitään rikollista, että omaa erilaisen mielipiteen, vaikka itsekin aina välillä haluaisin kuristaa ne, jotka ovat asioista kanssani eri mieltä. Erityisen hankalia ovat tilanteet joissa tiedän olevani oikeassa. Tällaisia tilanteita tulee aina välillä vastaa, kun keskustelee vähemmän sivistyneen kansan osan kanssa. Aiheena saattaa olla vaikka onko maa pyöreä vai littana. Jos toinen on litteän maan kannattajia, on aivan täysin turha edes alkaa argumentoimaan vastaan, antaa toisen olla idiootti.

 

Väittelytilanteissa on tärkeää, että pysyy itse rauhallisena ja kuuntelee mitä vastapuolella on sanottavana, ja kuinka hän sanansa pukee. Lauseeseen pystyy piilottamaan monia ovelia koukkuja, joihin tarttuessa alkaa juttu rakoilemaan ja pian voi löytää väittelyn jälkeen itsensä häviäjän paikalta. Näin käy mm. Cathylle videolla ja minulle harvinaisen usein. Tulee tartuttua koukkuihin ja kiivastuttua, joka on jo lähtökohtaisesti huono tilanne. Toisaalta tässä tapauksessa Cathy oli se, joka viljeli koukkuja, ja Jordan ovelasti väisti ne, esittämällä vastakysymyksiä, tai vastaamalla siihen mikä oikeasti oli hänelle esitetyn kysymyksen takana.

 

Sitä haluasi itsekin oppia olemaan mestari väittelijä. Tätähän voi siis itseasiassa treenata. Brittien tiimiakatemialla olen kuullut, että he järjestävät tiimin kesken ihan väittely treenejä. Tämä olisi mielenkiintoinen kokeilu myös meidän tiimin kesken. Tykkäämme väitellä, varsinkin Millan kanssa veganismista. Väittely treenit voisivat myös auttaa meitä näkemään toisen näkökulman asiaan ja auttaa meitä asettumaan toisen saappaisiin, näin parantaen empatiakykyämme ja kykyämme ymmärtää ihmisiä. Hedelmällisimpiä väittelyitä saa aikaan, kun väittelee sillä puolella mitä itse kannattaa. Mutta oppimisen kannalta sanoisin, että aina välillä väittely vastakkaisella puolella tekee hyvää. Alkuun voi olla vaikea lähteä välttelemään jonkun puolesta, joka sotii täysin omia arvojasi vastaan, mutta harjoitus tekee mestarin. Itse ainakin näen tämän oivallisena tilaisuutena harjoitella toisen saappaisiin astumista. Tämä myös osaltaan parantaa väittely ja argumentointi taitoja, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin huonosti perusteltu argumentti.

 

Taidankin ehdottaa väittely treenejä dimangialle, tämä voisi tuoda myös uutta hyvää buustia tiimihenkeemme, joka on ollut hieman mollivoittoinen viime aikoina, kun kaikki huitelevat milloin missäkin. Ensimmäisen väittelyn aiheina voisi olla vaikka juuri sukupuoli tasa-arvo, tai veganismi. Pidän myös väittelyistä, onko Jumalaa olemassa vai ei, sillä siinä aiheessa omaan vahvat argumentit puolesta ja vastaan.

 

Tämä tekisi hyvää, niin minulle, kuin kaikille tiimiläisille. Aikaa ei koko treenejä kannata käyttää, mutta vaikka jonkun aikaa silloin tällöin. Oikein hedelmällisistä aiheista uskoisin, että ainakin puolituntia saadaan väiteltyä. Tämä valmentaisi oivallisesti työelämää varten ja parantaisi varmasti monien argumentointi taitoja ja myös taitoja kuunnella ja ymmärtää muita ihmisiä. Itse ainakin kaipaisin kykyä asettua muiden saappaisiin aika-ajoin ja ärsyttää kun ei osaa argumentoida kunnolla.

 

Lähde:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!