Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Välähdys- Alitajuisen ajattelun voima

Kirjoitettu 30.11.15
Esseen kirjoittaja: Tiia Lappalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Välähdys- Alitajuisen ajattelun voima
Kirjan kirjoittaja: Malcolm Gladwell
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Annoin Malcolm Gladwellille toisen mahdollisuuden. Olen aina pitänyt herran tavasta tarinoida ja havannoida asioita. Käytännöllisenä ihmisenä turhaudun kuitenkin esseen kirjoittamisen hetkellä, sillä en koe saavani fyysisesti kirjasta irti teorioita, joita voin viedä käytäntöön.

Tuskastuneena ja hetken pohtineena koen sittenkin saaneeni jotain –ei edelleenkään käytäntöön vietävää – mutta ajatuksen. Ehkä minun pitää enemmän tutkia intuitiotani. En koe olevani hirveän herkkä aistimaan tietoisesti asioita tai ehkä en halua tiedostaa alintajuntani ääntä.

Gladwell käsittelee kirjassaan Välähdys intuitioita ja sen tiedostamatonta voimaa. Ihmisen alitajunta vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämään suuresti ilman, että tiedostamme sitä.

Tiedostamattoman intuition voima

Gladwell- Välähdys

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjan eräs esimerkki kertoi Iowan yliopiston tiedemiehistä, jotka tekivät kokeen. Koehenkilöiden edessä oli neljä korttipakkaa, kaksi punaista ja kaksi sinistä. Jokainen kortti noissa neljässä pakassa joko voittaa koehenkilölle rahaa tai vie sitä.

Koehenkilön tehtävänä oli nostaa kortteja yksi kerrallaan mistä tahansa pakasta niin, että hän maksimoi voiton. Aluksi koehenkilö ei tiedä, että punaiset pakat ovat vaaravyöhyke, niistä saadut voitot olivat suuria, mutta kun punaisilla korteilla häviää, häviötkin on suuria. Itse asiassa voit vain voittaa ottamalla sinien pakkojen kortteja. Kysymys kuuluu, kauanko koehenkilöltä kestää saada tämä selville?

Koehenkilöt alkoivat suosia sinisiä kortteja ja ottivat yhä harvemmin kortteja punaisista pakoista. Toisi sanoen pelaajat ymmärsivät pelin idean ennen kuin he tajusivat ymmärtäneensä sen: he alkoivat säätää käytöstään ennen kuin olivat tietoisia siitä, miten heidän olisi pitänyt säätää sitä. Iowan korttipeli koe oli yksinkertainen, mutta osuva kuvaus miten mielemme toimii.

Teemme päivittäin projekteissa päätöksiä niin kutsutulla mututuntumalla. Intuitiivinen päätöksenteko ei ole vahvin puoleni, sillä haluan perustella usein päätökset järjellä enkä toimia tunteen perusteella. Kenties jarruttelen toimintaani, jolloin häiritsen päivittäistä toimintaani ja käytän ”turhaa energiaa” hukkaan.

Arvostan muissa intuitiota erittäin paljon. Koen intuition olevan yksi hyvän johtajan peruspiirteitä, sillä sen avulla pystyy tekemään nopeitä päätelmiä toisesta henkilöstä tai liiketoiminnan kannattavuudesta harjaantuneella silmällä.

Äskeinen korttipakkakoe kertoo, että jäsentääksemme tilannetta, aivomme käyttävät tälläisissä tilanteissa kahta hyvin erilaista strategiaa.

  1. Tietoinen strategia. Mietimme, sitä, mitä olemme saaneet selville, ja lopulta kehitämme ratkaisun. Tämä strategia on looginen ja pitävä. Mutta meidän pitää jääntää 80 korttia pääästäksemme sinne asti, se on hidasta ja vaatii paljon tietoa. ( Tämänhetkinen tapani toimia)
  1. Toinen strategia toimii paljon nopeammin, se alkaa tehota jo kymmenen kortin jälkeen ja on tosi fiksu, koska se keksii punaisten pakkojen ongelman melkein heti. Siinä on kuitenkin se huono puoli, että se toimii- ainakin aluksi- täysin tietoisuuden ulkopuolella. Se lähettää viestejä kummallisten epäsuorien kanavien, kuten kämmeniemme hikirauhasen kautta. Se on järjestelmä, jossa aivomme tekevät johtopäätöksiä kertomatta asiasta meille saman tien.

Käytäntöön:

Haluan oppia kuuntelemaan ja luottamaan intuitioon ensivaikutelmien suhteen. Opettele kuuntelemaan ja luottamaan ensimmäisten kahden sekunnin mielikuvaan. Usein yritän jääräpäisesti olla uskomatta omaan ”fiilikseen” ja jälkikäteen on menty perse edellä puuhun.

 

”Nopeasti tehty päätös voi olla juuri se oikea”

 

Tiia Lappalainen

Osuuskunta Mittava Innovations

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!