Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valitsemisen taito

Kirjoitettu 10.03.14
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Valitsemisen Taito
Kirjan kirjoittaja: Sheena Iyengar
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sheena Iyengar kirjoitti vuonna 2010 bisnespiireissä palkintoja ja kunnioitusta saaneen kirjan Valitsemisen Taito. Kirja käsittele psykologiaa ihmisen tekemien valintojen takana. Valitsin kirjan luettavaksi, koska olen tajunnut valinnan tekemisen olevan minulle vaikeaa.

Kerron alkuun tarinan yhdestä valintatilanteesta joka minulle kävi hetki sitten. Olimme menossa kaveriporukalla syömään kaupungille syömään, kun vastaan tuli eräs tuntemani tyttö. Vaihdoimme pikaisesti kuulumiset ja hän sanoi että mikäli olemme menossa R3volutioniin syömään, kannattaa ehdottomasti kokeilla Nordic Tacoa. Jatkoimme matkaa, ja pian olimmekin keskustassa. Siinä sitä sitten oltiin, Kauppakadulla neljä äijää ihmettelemässä mihin mentäisiin syömään. Antti ehdotti haluavansa mennä tutustumaan R3volutioniin, minä taas ajattelin sen hetkisen talouden kannalta Amarilloa parempana vaihtoehtona. Kahdella muulla ei ollut juuri kiinnostusta päättää paikasta, he vain luettelivat kaikki ruokapaikat Punaisesta Lyhdystä Pöllöwaariin pitääkseen keskustelua yllä ja vältelläkseen varsinaista valintaa. Antti ei ole se helpoin kaveri saada kääntämään päätään, joten ilmoitin että mennään nyt pois tästä kävelykadulta sinne R3volutioniin. Minä en kauaa kestä märehtiä.

Nyt kun kerta olimme saapuuneet R3volutioniin, tiesin Nordic Taco olisi ”varma valinta”. Kun saimme ruokalistat eteemme, selailin sitä ja pohdin otanko nyt tämän rieskaan tehdyn tacon vai perinteisen purilaisen. Olin jo tietyssä mielessä päättänyt ottavaa kyseisen tacon samassa hetkessä kun päätimme lähteä R3volutioniin, koska kiva tyttö oli sitä suositellut. Sitä minä kuitenkin pohdin, että millaisen kuvan se minusta antaa jos syön sitä mitä toinen suositteli minulle? Olenko itsenäisesti ajatteleva ihminen, vai tottelenko mitä minulle kerrotaan? Entä jos olisinkin valinnut kyseisen annoksen vaikken olisi häntä tavannutkaan matkan varrella? Palautin itseni kuitenkin nopeasti maanpinnalle, totesin että se on vain yksi perhanan ruoka-annos, ja saanpahan jaettua saman kokemuksen tämän tytön kanssa, onpahan jotain mistä puhua seuraavalla kerralla.  Tilasin siis tämän Nordic Tacon, ja hyvää se oli. Tilasin myös sosiaalisesta paineesta yhden oluen, sen jälkeen kun lisämyynnin puuttesta pettynyt tarjoilija kaatoi minulle vettä pieneen lasiin ja toimitti isot tuopit olutta muille. Tiesin kyllä miksi sen tilasin, mutta tilauksen tehtyäni selitin itselleni että olut sopii ruokajuomaksi ja enpähän näytä pihtarilta.

Edellä mainitut valintatilanteet tapahtuivat viime perjantaina, ja ne ovat hyvin muistissa koska olin juuri aloittanut lukemaan tätä kirjaa, ja kiinnitin enemmän huomiota silloin valintaperusteisiini. Sheena kertoo kirjassaan, kuinka en ole uniikki näiden ajatusteni kanssa.

Kirjassa puhutaan ihmisten tarpeesta vaikuttaa yksilölliseltä valintojensa kautta. Esimerkiksi pubeissa tehty tutkimus osoitti, että jos pöytäseurueelle tarjoaa ilmaiset kaljat, ihmiset tuppaavat tilaamaan useampaa eri olutmerkkiä mikäli heitä pyydetään sanomaan ääneen tilauksensa. Mikäli kaljat tilattiin ruksaamalla lappuun haluamansa olutmerkki, vaihtelevuus pieneni. Myöhemmin näiden oluensaajien tyytyväisyyttä arvioidessa, pöytäseurueen jäsenet olivat yleisesti tyytyväisempiä, jos he saivat tilata oluensa ”anonyymisti” paperilla. Ääneen tilanneista tyytyväisyys valintaan oli hieman heikompi, ainoana näkyvänä poikkeuksena ensimmäisenä tilauksen esittänyt. Oman yksilöllisyyden korostaminen oli tärkeämpää, kuin saada se olut jonka oikeasti halusi.

Oman yksilöllisyyden ja paremmuuden korostaminen on ihmiselle niin yleistä, että se on osa ihmisenä olemista. Esimerkiksi yli 90% ajokortin omaavista ihmisistä pitää itseään keskivertoa parempana kuljettajana, mikä ei tietenkään voi pitää paikkaansa. Lukema pysyy melko samana, puhuttiin esimerkiksi älykkyydestä tai vaatemausta. Oma paremmuus ilmenee myös näkemällä omat päätökset moniulotteisten päättelyprosessien lopputulemana, eikä mistään yksinkertaisista syistä, saatikka sosiaalisesta paineesta johon kaikki muut sortuvat. xkcd-comics on tehnyt loistavan kuvan tästä ajatteluprosessista, mikä luultavasti pyörii usein myös sinunkin päässäsi (kuten myös minun)

 

Ihmiset ovat samaan aikaan niin uniikkeja, kuin myös samanlaisia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varsinainen syy miksi halusin lukea tämän kirjan liittyy valintaan, joka minun on tehtävä lähiaikoina. Minun on valittava, miten haluan käyttää loppuvuoteni. Kuten aiemmassa esseessäni kirjoitin, valinnanvaraa on niin paljon että se alkaa jo kääntyä itseään vastaan. Kirjassa käsiteltiin tätäkin aihetta, ja tutkimuksissa on ilmennyt että ihminen pystyy sulattamaan enimmillään 5-9 vaihtoehtoa. Se että kuulen ja hoen sitä itsellenikin että vaihtoehtoja on käytännössä loputtomasti, ei auta valinnassa. Kirjassa kuitenkin neuvotaan, että tällaisessa tilanteessa kannattaa luoda kategorioita, jotta aivot pystyvät käsittämään vaihtoehdot paremmin. Valintoihin kannattaa käyttää apuna myös esimerkiksi asiantuntijoiden ajatuksia tulevaisuusta, sillä jos luet että joku guru on kanssasi samaa mieltä asiasta, et kadu myöhemmin päätöstäsi yhtälailla.

Rupesin listaamaan vaihtoehtojani, ja etin netistä artikkeleita tukemaan päätöksiäni. Tajusin kuitenkin, että aiemmin tekemäni päätös panostaa vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitohini tämän viimeisen vuoden aikana on paras päätös. Siihen minulla on tänä keväänä JAMKin puolelta kaksi erillistä kurssia, ja olen päättänyt oppia venäjää. Toinen päätös on kerätä kasaan kymmenen tuhannen euron mymmi kassa, jonka avulla pääsen Innomon mukaan kiertämään maailmaa. Vantaalla yksi kavereistani ei uskonut minun pystyvän keräämään kymppitonnia kasaan vuoden aikana, joten aion todistaa hänet vääräksi. Minuun muuten tehoaa se, että joku yrittää sulkea minulta pois jonkun vaihtoehdon, se motivoi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!