Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vallankumouksen kärjessä

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 4
Kirja: Vallankumouksen kärjessä
Kirjan kirjoittaja: Gary Hamel
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gary Hamelin vallakumouksen kärjessä näytti houkuttelevalta kirjalta ypk:ssa. Kovaa kamaa innovatiivisuuden ajattelulle, huikeat 81 kolahdusta ja suositeltavuus 3. Kirjassa puhuttaisiin kapinan sytyttämisestä tai lähinnä uuden ajatuksen myymisestä ihmisille. Tämä taito on kyllä tarpeen tiimiakatemialla, taitoa tarvitaan tiimille myymisessä ja asiakkaalle myymisessä. Joudumme vetoamaan tunteisiin ja älyyn.

 

Vallankumouksen kärjessä rohkaisee toimimaan aktivistien lailla, kun uskot omaan juttuusi sinun pitää taistella sen puolesta. Suuret muutokset eivät lähde ylhäältä päin, esimerkkejä riittää Nelson Mandelasta Mahatma Gandhiin. Heillä ei ollut poliittista vaikutusvaltaa vaan he raivasivat sitä intohimon avulla. kysymys onkin tyydytkö osaasi vai ajatko asiaasi eteenpäin intohimolla ja saat muita mukaan. Tiimiakatemian johtavissa ajatuksissa on kohta ”jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen” ja mission synnytämme rohkeita tiimi yrittäjiä. Tämä kuvastaa sitä vallankumousta mitä tiimiakatemian tiimit tekevät jatkuvasti asiakkailleen. Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle ohjaa käytännön ohjein kokeilemaan rohkeasti jotain uutta ja erilaista. Bisneran missio tukee tiimiakatemian johtavia ajatuksia loistavasti. Molemmat rohkaisevat kokeilemaan uusia innovatiivisia asioita. Olemme tutkimusmatkailijoita, jotka raivaavat oman polkunsa valaisten tien kohti parempaa tulevaisuutta. Olemme kiinnostuneita uusista asioista ja haluamme luoda jotain uutta, joka tekee tulevaisuudesta paremman.  Kirjassa on useita esimerkkejä siitä kuinka hulluilta tuntuneet asiat ovatkin mullistaneet koko alan. Kaikkia esimerkkejä yhdistää yksi asia. Se ei ole tullut johtoportaasta, ajatusta on pidetty huonona/hulluna ja ajatuksen takana oleva ” aktivisti” on joutunut tekemään töitä ja paljon sen eteen että saa äänensä kuuluviin ylemmässä johtoportaassa. Hän on joutunut tekemään rohkeita päätöksiä ja laittamaan työpaikkansa likoon, kaikki tämä lähtee uteliasuudesta ja halusta tehdä jotain enemmän ja paremmin. Tästä voi ottaa sellaisen opin että kun keksimme jotain huikeeta, voi olla että vastaan otto ei ole lämmintä. mutta jos todella uskomme asiaa muutos on mahdollinen, mutta se vaatii Garyn peräänkuuluttamaa intohimoa ja uskoa.

 

Kirja kannustaa ajattelemaan erilailla, suuresti, ylösalaisin. Liiketoiminta konseptit ovat ratkaisevassa asemassa paljon kilpailulla alalla jossa kaikkien ydin palvelu on periaatteessa sama. Kirjassa on hyvä esimerkki lentoalalta. Lentoliput ovat paljon kilpailtuja ja kilpailu on kovaa, on oltava jotenkin erilainen jotta asiakas valitsee sinut. Yksi lentoyhtiö panostaa kalustoon, huolto on lähes täydellistä. Lentokoneet ovat jatkuvasti ilmassa ja ne ovat samanlaisia jotta huolto olisi mahdollisimman nopeata ja varmaa. Toinen panostaa palveluun lentokoneessa, turistiluokan matkustajat saavat businessluokan palvelut ja ruoat, molemmat lentoyhtiöt pärjäävät hyvin. Heillä on vain jotain erilaista kuin mulla on ja se saa asiakkaan ostamaan. Tämä pistää miettimään miten Bisnera eroaa asiakkaan silmissä muista heille palveluita tarjoavista yrityksistä. Tiimiakatemiassa osuuskuntien kesken on ihmeen vähän kilpailua vaikka kaikki tekevät yleensä enemmän tai vähemmän samoja asioita samassa kaupungissa. Mutta jos verrataan muihin samanlaisia palveluita tarjoaviin yrityksiin tuo tiimiakatemia selvän lisäarvon, tiimiakatemia on verkosto josta löytyy kattavasti osaamista ja erialaisia projektiryhmiä, jotka ovat motivoituneita. Meitä ei ole vielä maailma lannistanut, Gary puhuu kirjassa johtoryhmistä jotka ovat saaneet kokemuksensa vuosikymmentensaatossa ja luottavat oppeihinsa ja tuloksiin jotka perustuvat tilastoihin. Nyt eletään semmoista aikaa että alan käytännöt saattavat muuttua hetkessä jonkun innovaation kautta. Yritykset kaipaavat rohkeita ja alaa mullistavia ideoita, vain sillä tavalla luodaan menestys aina uudelleen. Ongelma on se että yritykset eivät välttämättä tiedä tarvitsevansa uusia innovatiivisia ideoita. Ei ole helppoa hypätä rohkeasti kohti tuntematonta, mutta yritykset jota tekevät jatkuvasti kokeiluja saavat yleensä lopulta palkintonsa. Tämä mielestäni meidän osuuskunnalle tuote sekä ohje, meidän pitää myydä asiakkaille rohkeita ideoita ja olla toteuttamassa niitä. Toisaalta on meidänkin tehtävä kokeiluja ja tehtävä rohkeita linjauksia liiketoiminta konseptin luomisessa.

 

”Sinun on pakko ryhtyä uutuusaddiktiksi”

Tämä tarkoittaa sitä että emme tyydy siihen mitä miellä on nyt, meidän on noutava omalta paikaltamme ylös ja etsittävä keino yllättää itsemme jatkuvasti. Tuore tapa ajatella on usein arvokkaampi kuin pelkkä tuotteiden ominaisuuksien kehittäminen.  Pitää kiinnittää huomiota siihen mikä ei ole tällä hetkellä ”pinnalla”, sieltä voi löytyä seuraava trendi. Tämä trendi on todennäköisesti jo keksitty ja toimii jollain toisella alalla. Pointti on se kuka viitsii kurkistaa sermin ylitse ja katsella ympärilleen mitä tapahtuu.

 

Kysy jatkuvasti miksi, se on vallankumouksen perusta. Kirjassa on hyvä esimerkki hotellialalta. Gary kysyi miksi hotelli huone pitää aina luovuttaa seuraavana päivänä samaan aikaan. Miksi asiakas joka tulee aamuyöstä joutuu luovuttamaan huoneen samaan aikaan kun asiakas joka on tullut jo päivällä, vastaan otto virkailija ei osannut vastata. Autonvuokraus alalla ollaan innovoitu asiaa paljon pidemmälle, auto on käytössä vuorokauden eli ei ole väliä milloin olet vuokrannut auton ja saat vielä palauttaa sen eri kaupunkiin. Miksi jollain aloilla ollaan niin vahvasti vanhoissa tavoissa kiinni?

Väärässä olemisen pelko on niin suuri että ei uskalleta tarjota tuoreita mielipiteitä, ellei ole tutkittua tulosta. Tiimiakatemian johtavat ajatukset kannustavat tekemään rohkeasti kokeiluja, virheistä oppii ja saa arvokasta kokemusta. Tiimiakatemia on loistava alusta kokeilla jotain erilaista, koska meillä on kattava verkosto käytettävissä rohkeita toisin ajattelijoita. Haluan uskoa että bisnera on vallankumouksen kärjessä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!