Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valmentava johtajuus

Kirjoitettu 29.12.20
Esseen kirjoittaja: Jutta Järvinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Valmentava johtajuus
Kirjan kirjoittaja: Marjo-Riitta Ristikangas, Vesa Ristikangas
Kategoriat: 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Valmentava johtajuus

Marjo-Riitta Ristikangas, Vesa Ristikangas

 

 

En ole koskaan ollut johtoasemassa ennen Tiimiakatemialle tuloa. Täälläkin olen päässyt ns. johtorooliin vasta projektipäällikön pestin myötä tänä syksynä. Minulla on kuitenkin aina ollut jonkinlainen ymmärrys johtajuudesta, sillä olen seurannut sivusta isääni johtotehtävissä.

Olen vasta Akatemialla alkanut miettimään miten minua pitäisi johtaa. Sekä sitä miten minä itse johdan itseäni ja muita. Tärkeintä minulle on hyvä ilmapiiri, palkitseminen ja palaute. Itseni johtamisessa on vielä parannettavaa, mutta olen siinäkin parantunut paljon. Olen aloittanut pienistä asioista, kuten kaiken kirjaamisesta kalenteriin, aikatauluttamisesta ja delegoinnista. Haluan johtajana olla kuunteleva, kannustava ja muutoskyvykäs. En pelkää myöntää olevani väärässä, päinvastoin haluan saada palautetta, jotta voin parantaa toimintaani. Haluan myös, että johdettavani kokevat tulleensa kuulluksi ja olevansa tärkeitä. Haluan rohkaista ihmisiä ja uskoa heidän potentiaaliinsa.

On totta, ettei entinen auktoriteettinen johtamistyyli enää toimi nykypäivänä. Nuoremmat sukupolvet kaipaavat motivointia, käskemisen sijaan. Hyvän työilmapiirin luo kommunikointi ja läpinäkyvyys. Työntekijä täytyy saada tuntemaan olevansa tärkeä osa yrityksen toimintaa, ja ottamaan vastuuta osa-alueestaan. Hyvä johtaja on rehti, nöyrä, tunneälykäs ja aidosti kiinnostunut ihmisistä. Hän ei kuitenkaan välttämättä ole se, joka sanoo oikeat vastaukset, vaan kuuntelee muiden mielipiteitä ja kertoo perustellen omansa.

 ” Valmentava johtaja laskeutuu johdettaviensa kanssa samalle tasolle”.

Mielestäni tärkein asia johtajuudessa on se, että jokaista johdetaan henkilökohtaisesti. Jokaista ihmistä ei voi johtaa samalla tavalla. Jotkut haluavat hoitaa asiat vapaalla kädellä, kun taas toiset haluavat selkeät ohjeet ja valmennusta matkan varrella. Meidän tiimistämme löytyy kumpaakin tyyppiä ja kaikkea siltä väliltä. On siis todella tärkeää, että tunnemme toisemme ja tiedämme, miten kukakin toimii. Emme osanneet vaatia johtoryhmältämme tarpeeksi viime keväänä, joten meiltä jäi varmasti käyttämättä koko johtoryhmämme täysi potentiaali. Vanha johtoryhmämme on kuitenkin ottanut syksyn mittaan isompaa roolia, ja pitänyt mm. ensimmäisiä jory-haastatteluja. Tiimimme täytyy pitää huolta, että osaamme vaatia tarpeeksi uudelta johtoryhmältä ja tiimiliideriltämme tammikuussa. Vain silloin kun johtoryhmä toimii täydessä potentiaalissaan, voimme päästä huipputiimiksi.

Odotan innolla uuden tiimiliiderin kauden aloitusta, ja sen tuomaa kehitystä koko tiimin toimintaan. Haluan itse saada kaiken mahdollisen hyödyn irti uudesta johtoryhmästä. Aion myös kiinnittää huomiota omaan kehitykseeni johtamisroolissa ja projektipäällikkyydessä, ja jatkuvasti kehittää itseäni. En ole vielä syventynyt johtamiseen niin paljon kuin haluaisin sillä tämä oli yksi ensimmäisistä kirjoista mitä aiheesta luen, mutta ei todellakaan viimeisin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!