Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valon Soturi

Kirjoitettu 25.09.19
Esseen kirjoittaja: Tatu Levänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Valon Soturin käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Paolo Coelho
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Poika etsii temppeliä, josta on kuullut salaperäiseltä naiselta. Naisen mukaan temppelissä on kelloja, jotka soivat ja se sijaitsee saarella lähellä kylää. Poika lähtee etsimään temppeliä kuullakseen siellä soivat kellot. Saavuttuaan kylään hän tapaa kalastajan, joka kertoo saaren uponneen pitkän aikaa sitten, mutta kellot kuuluvat vielä, kun meri heiluttaa niitä.

Poika viettää vuoden rannalla yrittäen kuulla kellot. Hän on oppinut pitämään rannasta ja siellä kuuluvista äänistä, muttei ole kuullut vieläkään kelloja. Hän päättää lähteä ja palaavansa rannalle uudelleen aikuisena kuullakseen kellot. Jäähyväisiä jättäessään poikaa ei enää askarruta kellot ja lopulta hän alkaa kuulla ne.

Valon Soturin käsikirja on koostettu lyihyistä opeista, joista suurin osa alkaa sanoilla, ”Valon Soturi”. Keräsin talteen viisaudet, jotka puhuttelivat tällä hetkellä ja avasin niitä omasta näkökulmastani.

”Valon Soturi tietää, että tietyt hetket toistuvat”

Päätään voi hakata seinään tilanteissa, joissa tuntuu, ettei ole keinoa löytää ratkaisua, kuitenkin kaikki vastoinkäymiset opettavat jotain ja ovat välttämättömiä ratkaisun saavuttamiseksi.

”Valon Soturi tunnistaa Tien sillä hetkellä, kun oppii kävelemään”

Tien, jonka yksilö on valinnut kuljettavakseen sisältää aina positiivisia asioita, jotka vahvistavat valinnan oikeellisuutta, mutta myös negatiivisia asioita, jotka kuuluvat yhtä lailla valitulle tielle. Valitun tien vaikeudelle ja tuleville vastoinkäymisille on turhaa valittaa, sillä yksilö on itse valinnut tiensä.

”Valon Soturi jakaa maailmansa rakkaimpiensa kanssa”

Jokaisella on omat vikansa, joista huolimatta omat läheiset ovat niitä, joiden tekemistä kuuluu tukea. Ei voi olettaa muiden olevan sinunkaan kanssasi hyvinä ja varsinkaan huonoina hetkinä mikäli ei ole läsnä läheistensä elämässä.

”Valon Soturi, joka luottaa liikaa omaan älyynsä aliarvioi vastustajan voiman”

Ensinnäkään omaa älyään ei kannata ihastella millään muotoa ylimielisesti. Lisäksi tietyissä tilanteissa voima ja vaikutusvalta voittavat älyn. Ollakseen älykäs tämä täytyy huomioida.

”Valon Soturi uppoutuu täysin Elämäntiehensä”

Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Muille toisen Elämäntien tutkiminen voi näyttää pelkästään onnistumisilta, sillä niitähän kaikki haluavatkin aina vain näyttää. Kuitenkin tarinan läpikäynyt soturi tietää, ettei kaikki ole ollut aina niin helppoa ja ylevää.

”Valon Soturi muistaa aina vanhan sanonnan: Hyvä vuohi ei määi”

Elämä on epätasa-arvoista, eikä siitä tarvitse kuuluttaa jatkuvasti, kun omalle kohdalle sattuu negatiivisia asioita. Kaikille niitä tapahtuu. Valon Soturille on tärkeää jatkaa eteenpäin, eikä jäädä paikalleen surkuttelemaan kompastumistaan.

”Valon Soturi käyttää hyväkseen yksinäisyyttä, mutta yksinäisyys ei käytä hyväkseen häntä”

Kaikelle on aikansa. On aika olla ryhmässä, mutta olen itse ainakin sellainen, joka arvostaa todella sitä aikaa, kun saa olla omissa oloissaan. Väliin ei ole pahitteeksi kellekään viettää aikaa yksin.

Valon Soturin käsikirja ei ole ikinä samanlainen kuin edellisen kerran sitä lukiessa. Huomasin itse, että edellisenä päivänä lukemani kappale olikin saanut täysin erilaisen kaiun seuraavana päivänä. Voin kuvitella, että tämän kirjan voi ottaa käteen uudelleen myöhemmin, esimerkiksi vuoden päästä ja silloin kappaleille tulee taas erilaiset merkitykset. Kaikki riippuu itsestä. Kirjan oppeja voi olla vaikeaa viedä käytäntöön sellaisenaan. Oma tulkinta kirjan opeista kun on jokaisella tietystikin erilainen. Valon Soturi on minun kuvitelmani mukaan henkilö joka tietää kuinka tietää eri tilanteissa, mikäli ei tiedä hän ottaa selvää. Valon Soturilla on aina jokin suunta johon hän haluaa mennä, mikäli suuntaa ei ole hän rupeaa sitä selvittämään. Valon Soturilla on paljon ystäviä, mikäli ei ole hän lähtee etsimään heitä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!