Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valon soturin käsikirja

Kirjoitettu 04.03.13
Esseen kirjoittaja: Kati Tikkanen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Valon soturin käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Paolo Coelho
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Valon Soturi uskoo.
Koska hän uskoo ihmeisiin, ihmeitä alkaa tapahtua. Koska hän on varma, että hänen ajatuksensa voivat muuttaa hänen elämäänsä, hänen elämänsä alkaa muuttua. Koska hän uskoo lujasti löytävänsä rakkauden, rakkaus saapuu.
Välistä hän pettyy. Välistä hän saa kolhuja.
Ja silloin hän kuulee huomautuksen: ”Kylläpä hän on naiivi!”
Mutta Soturi tietää, että kannattaa maksaa hinta. Jokaista tappiota kohden hän saavuttaa kaksi voittoa.
Jokainen uskova tietää sen.”

Paulo Coelhon Valon Soturin käsikirja on täydellinen kuvaus pingviinin arjesta Tiimiakatemialla.

Myönnämme, että kävimme tiimimme kanssa pohjalla. Oli pysäyttävää ymmärtää, että tili on todellakin miinuksella, että sieltä on räpiköitävä kaikin voimin ylös. Automaattisesti sitä etsii asioille selityksiä ja syyllistymme itsekin syyttelemään toisiamme, mutta tosiasiassa tarvitsimme vain potkun perseelle, jotta oppisimme työskentelemään tiiminä.

Emme aina voi valita olosuhteita, mutta voimme valita asenteemme niitä kohtaan. Vaikeuksista voi oppia sekä itsestään että tiimikavereista.

Olemme monesti kuulleet Tiimiakatemialla sanat: ”luota prosessiin”. Epäilyskin kuuluu välillä asiaan, mutta siihen ei saa jäädä kiinni. Välillä on tehtävä huonoja päätöksiä, koska niistä me opimme eniten. Opimme ottamaan vastuuta päätöksistämme.

”Valon Soturi on luotettava. Hän tekee virheitä ja pitää itseään välillä tärkeämpänä kuin onkaan. Mutta hän ei valehtele.”

On tärkeää olla rehellinen omalle tiimilleen, mutta ennen kaikkea myös itselleen. Omia virheitään ei kannata peitellä. Käytämme turhaa aikaa vastuun pakoiluun, koska luulemme että se on helpoin tie. Oikeasti teemme itsellemme ja tiimillemme vain karhunpalveluksen.

”Valon Soturi tarvitsee sekä kärsivällisyyttä että nopeutta.”

Olemme molemmat luonteeltamme kärsimättömiä: haluaisimme, että asiat tapahtuu heti eikä huomenna. Innostumme helposti, mutta joskus olisi ehkä hyvä sulatella asiaa kauemmin ja punnita asioita myös järjellä. Tämä saattaa myös aiheuttaa ärsytystä joissakin ihmisissä ja haluamme molemmat pystyä viemään läpi projekteja, joista ei ehkä heti näe hyötyä, mutta joista myöhemmin tajuaa saaneensa todella paljon.

”Runoilija sanoo: ”Valon Soturi valitsee vihollisensa.” Soturi tietää mihin pystyy, eikä hänen tarvitse julistaa ympäri maailmaa taitojaan ja hyveitään. Mutta joka hetki joku haluaa osoittaa oman paremmuutensa. Soturille ei ole ”parempaa” ja ”huonompaa”; jokaisella on sellaiset kyvyt kuin omalla tiellä on tarpeen.”

Tässä kuussa tiimimme on valinnut viholliseksi vähäiset asiakaskäynnit, joiden syynä on ollut yleisimmin jonkunlainen asiakaspelko. Päästäksemme yli peloista, päätimme kilpailla toinen toisiamme vastaan. Maaliskuun teema on Siperiasta Saharaan ja vihollisemme asiakaspelko nujertuu sen edessä.

Tiimityöskentelyssä on tärkeää tietää toisten kyvyt ja heikkoudet ja tajuta, että mikään kyky ei ole toista parempi. Sen takia 17 henkilön tiimiyritys on voimakkaampi kuin yhden henkilön toiminimi.

Haluamme päättää esseemme lainaukseen, joka inspiroi meitä ehkä eniten koko kirjasta:

”Valon Soturi keskittyy arkielämän pieniin ihmeisiin. Hän kykenee näkemään kauneuden siksi, että kauneus on hänessä itsessään – sillä maailma on peili joka heijastaa katsojan omat kasvot. Hän tietää vikansa ja rajoituksensa, mutta yrittää säilyttää vaikeina hetkinä hyvän tuulensa. Loppujen lopuksi maailma tekee parhaansa auttaakseen häntä, vaikka kaikki ympärillä tuntuu puhuvan päinvastaista.”

Kati ”viaton savolaistyttö” Tikkanen
Janina ”möllikkä” Lindroos

kiittää

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!