Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja

Kirjoitettu 04.10.20
Esseen kirjoittaja: Roosa Tiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Valonöörit - Sisäisen motivaation käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela
Kategoriat: 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Onnellisuus, tosi rakkaus, läheisyys, menestys, riittämättömyys. Nämä ovat yksiä esimerkkejä, mitä kirjaa lukiessani pohdin paljon. En ole kirjoittamassa mitään rakkaustarinaa, vaikka aloitus kuulostaa siltä.

 

Kutsumuskartta

Kirjassa olin paljon tehtäviä, mikä tukivat paremmin tutustumista omaan itseensä. Alla olevassa kuvassa minun kutsumuskarttani. Listasin tuohon asioita, mistä pidän ja numeroin ne 1-3. 1 = mitä en tee tarpeeksi, mutta haluaisin tehdä, 2 = teen jonkin verran ja 3 = teen riittävästi. Tein tuon kartan joskus kesäkuussa ja nyt näin lokakuun alussa asiat ovat muuttuneet. Haaveilen ainakin paljon enemmän ja mietin paljon innostavia asioita tulevaisuudessa. Herkuttelen vähemmän mikä on kyllä hyvä. Shoppailen välillä liikaa. Muita asioita haluaisin edelleen lisätä arkeeni.


Kuva 1 Kutsumuskartta

Onnellisuuden tavoittelu tekee onnettomammaksi

Olin aivan ihmeissäni, kun luin, että onnea ei kannata sittenkään tavoitella vaan se voi tehdä olon vielä onnettomammaksi. Minähän pyrin koko ajan tekemään elämässä vain niitä asioita, joista tulen onnelliseksi. Jossain esseessä mainitsin siitä, kun kesä oli minulle todella raskas ja opetti ettei kaikkea jaksa tehdä ja vapaa päiviä täytyy pitää. Pyrin tälläkin hetkellä Akatemialla tekemään todella paljon hommia, koska ajattelen tulevani niistä onnelliseksi. Arvatkaa vaan, kuinka se minua väsyttää! Meinaan olla taas yhtä väsynyt kuin kesällä. Ongelmia minulle tuskin tuottaa työn määrä, vaan tavoittelen aina täydellisyyttä eli täytyisi enemmän panostaa töiden teossa siihen mukavuuteen eikä tulokseen. Olen varma, että vaikka en pyrkisikään tekemään sitä täydellisesti niin loppu tuloksesta voisi silti tulla hyvä ja mikä miellyttää muita.

Kirjassa siis neuvottiin, että edelleen siis ei kannata lopettaa tekemästä mukavia asioita ei tietenkään, vaan antaa sen onnen löytyä vahingossa. Tämä kuulostaa itseasiassa aika fiksulle. Sellainen liiallinen onnen tavoittelu voi olla aika stressaavaa varsinkin itselleni, minkä nyt huomaan, kun väsähdän. Lopulta siis huomaa kuinka on onnellinen päivän lopuksi.

Tästä päästään myös siihen kysymykseen, mikä tuottaa minulle pientä ahdistusta. Milloin minä riitän itselleni? Olen keksinyt tuohon jo jonkinlaisen vastauksen. Olen päivän loputtua onnellinen, jos olen tehnyt 8 tuntia töitä, jolloin olen oppinut uutta, mutta pitänyt myös samalla hauskaa. Nähnyt läheisiäni tai edes jutellut heidän kanssaan, urheillut ja saanut vielä illalla rentouduttua. Tuolloin riittäisin itselleni. Mutta nyt, kun luen tuon tavoitteeni, niin yhden päivän aikana tuohon on melkein mahdoton pystyä. Ei siis ihme, että päivän loputtua yleensä mietin, että olisinpa tehnyt enemmän, vaikka olen jo ihan lopussa. Minun täytyy hellittää. Ensinnäkin projektipäällikkönä täytyy opetella jakamaan vastuuta muille, koska muuten kaikki kasaantuu minun niskaani. Pyrin myös aikatauluttamaan työtehtäväni enkä tapani mukaan tee kaikkia samaan aikaan ja heti kerralla pois. Rentoutuminen, urheilu, läheiset ja Akatemia on vaikea sovittaa yhdelle päivälle niin minun täytyy myös tuossa alkaa jaottelemaan noita useammalle päivälle. Sen teen.

 

Maine

Tämä kirja sai minut kyseenalaistamaan omat tekemiseni. Tai tarkemmin sanottuna, mitä minä rakastan? Teenkö vain asioita tietyn maineen tavoitteluun? Myönnän sen, että olisihan se kiva, kun jokin projektini olisi ihmisen huulilla minun takiani. Pelkän maineen tavoittelu on silti uuvuttavaa. Sitä ei lopulta tehdä enää vain oman itsensä takia, mitä sen pitäisi olla. Päivän askareet täytyisi olla niitä, mistä itse nauttii eikä maineen tavoittelun takia. Maine olisi tietenkin kiva lisä, jos on hoitanut hommansa hyvin. Täytyy määrittää uudelleen omat tavoitteensa. Pyrin näyttämään todella paljon läheisilleni onnistumisiani. Sen voi laskea vähän samaksi asiaksi, kun tuon maineen tavoittelun. Minun täytyy alkaa miettiä uudelleen terveemmät ajattelun tavat.

Minussa on myös se piirre, että haluan olla hyödyksi muille ja auttaa muita, minkä takia yritän myös kehittää taitojani parhaan mukaan koko ajan lisää. Varsinkin, kun olen nyt kahdessa projektissa päällikkönä. Koen, että päällikön olisi hyvä tietää paljon asioita, mutta eihän sen niin täydy olla. Se ei tee minusta huonoa johtajaa, jos en jotain tiedä samalla sekunnilla. Voin selvittää sen myös jälkikäteen.

Kesällä aloin pohtimaan harrastustani. Tanssin siis ainakin pari kertaa viikossa. Kesällä aloin miettimään rakastanko oikeasti harrastustani vain teenkö sitä vain jonkin muun takia. Nyt tajuan sen, että kesällä olin väsynyt, niin en jaksanut innostua tanssista ja tällä hetkellä suoraan sanottuna rakastan sitä. Olisihan se hienoa, jos pääsisin joskus enemmän esiintymään siinä! Nyt, kun minua ei ole vielä kutsuttu esiintymään musavideoon niin teimme tiimiläiseni kanssa sitten itse videon, missä pääsin esiintymään. Se oli hauskaa!

 

 

Tavoitteet

Olin kirjoittanut muistiinpanoihini, että haittaako jos kaikkiin tavoitteisiin ei pääse? Jos vain joku päivä jää vain katsomaan Netflixiä, niin onko se virhe? Nyt vähän naurahan tuolle, kun en ole sitä tuolloin tajunnut. Ei tietenkään haittaa. Aina välillä voi ja myös pitääkin ottaa iisisti. HUOM: olen siis vähän jo päässyt tavoitteeseeni, olla tekemättä kaikkia hommia aina heti ja täydellisyyden hakuisesti. Hyvä minä! Tuollainen tauko vaikka keskellä viikkoa voi tuoda huimasti energiaa loppu viikolle ja avata ajatuksia uusille asioille.

 

Projektit

Puhuinkin jo tästä kehityskeskustelussa Timon ja Petran kanssa, kun olen kokeillut niin monia asioita opiskeluaikanani, niin voiko niitä edes sanoa projekteiksi. Ne ovat olleet niin pieniä juttuja. Minua siksi on ahdistanut, jos minulta kysytään projekteistani. Vaikka juuri niin minun on täytynyt tehdä, koska minulle ei ole sitä tiettyä intohimoa niin minun on täytynyt etsiä sitä. Kirjassa oli myös kappale, missä oli neuvoja oman intohimon löytymiseen. Yksi neuvoista oli juuri se, että kokeilee paljon uusia asioita. Täytyy alkaa uskomaan itseeni ja siihen, että en ole yhtään sen huonompi ihminen, jos minulla ei ole vielä sitä huikeaa projektia. Tämä Tiimiakatemia voi olla minulle vain harjoittelua ja suuri projektini tulee sitten työelämässä. Minähän jatkan etsimistä edelleen, koska se on edelleen vielä vähän hakusessa, mutta tulen vielä löytämään sen. Idea minulla on tulevaisuuteen se, että olisi mieletöntä olla motivaatiopuhuja nuorille. Varmaan myös Frank Martelasta saatuja vaikutteita, mutta myös tiimiläiseni näkevät minut tulevaisuudessa puhujana. En vain vielä tiedä kuinka tämän saisi alkuun, joten täytyy alkaa etsiä ihmisiä, jotka tätä tekevät työkseen.

 

Omat vahvuuteni

Uteliaisuus

Oppimishalu

Sinnikkyys

Rehellisyys

Elämänhalu

Rakkaudellisuus

Hyväsydämisyys

Toivo

 

Näitä vahvuuksia piti muistaakseni valita vain muutama, mutta halusin valita useamman tästä kirjan tehtävästä, missä näihin piti perehtyä. Nämä vahvuudet mielestäni kertoo siitä, kuinka sopisin jonkin sortin motivaatiopuhujaksi. Tai olisivat siihen hyviä piirteitä. Erityisesti nuorten itsetunnon kehittäminen tuntuu minulle todella tärkeältä. Tämä minun tekstini alkaa tuntumaan ihan unelmoinnilta.

Jätän myös itselleni vielä tehtävän, vaikka olen jo kirjan lukenut. Kirja neuvoi miettimään, mikä olisi täydellinen päivä, jos saisin itse päättää? Missä heräisin, missä viettäisin tuon päivän? Ketä ihmisiä tapaisit päivän aikana? Mitä tekisit? Täytyy yrittää olla mahdollisimman konkreettinen. Tiedän millainen täydellinen vapaapäiväni olisi, joten teen tämän miettien täydellistä työpäivääni.

 

Tämän lauseen haluan laittaa tuomaan ajatusta muille ja jatkamaan hyväntekemistä.

 

”Mitä enemmän koemme läheisyyttä, sitä alttiimpia olemme tekemään hyvää toisille ihmisille.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!