Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vapautta vai asuntoja

Kirjoitettu 15.01.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Osta, vuokraa, vaurastu
Kirjan kirjoittaja: Joonas Orava, Olli Turunen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Asuntosijoittaminen on itselleni ollut aika vieras aihe. Kiinnostuin kuitenkin aiheesta, kun rakettimyynnin aikana puhuin Filmtownin myyjän kanssa vuokrista Kotkassa. Selailin hetken nettiä ja katselin asuntojen hintoja ja ajattelin, että kyllä halvalla lähtisi. Pyörittelin asiaa kuitenkin mielessäni hetken ja totesin, että enhän minä ymmärrä hommasta yhtään mitään. Viestiä Anttonille, kun hänen muistan aiheesta jotain hehkuttaneen ja hän kertoikin, että omistaa oikeastaan ainoan kirjan, joka on Suomen markkinasta tehty. Sovittiinkin, että saan kirjan heti lainaan kun akatemia alkaa. Kovalla tarmolla kirjaa lukemaan ja muutamassa päivässä homma olikin paketissa. Oleellisimpana jäi taskuun kyseinen vuokratuoton laskentakaava, joka löytyy Tiusasen esseestä:

https://esseepankki.tiimiakatemia.fi/osta-vuokraa-vaurastu-7/

Jo tällä kaavalla yksinään kykenen jo arvioimaan asuntosijoittamisen järkevyyttä. Ehkä vielä oleellisempana asiana kirja herätti minut ajattelemaan elämääni pidemmällä perspektiivillä. Paradoksi tässä asiassa on se, että varallisuus on kuoleman jälkeen merkityksetöntä ja elämän päättymistä on vaikea ennustaa. Jotakin tuottavaa tässä kuitenkin täytyy tehdä elääkseen, mutta onko asuntosijoittaminen se juttu. Ajattelin asiasta aluksi, ehkä hieman romanttisesti ja en huomioinut sitä, että homma vaatisi myös työn tekoa, eikä vain passiivista odottelua, vaikka viikkotasolla ei isoista työmääristä olekaan kyse. Ehkä tätäkin vielä suurempi haaste on sijoitusasunnon tuoma riippuvuus suhde, joka rajoittaa toimintaa selkeästi enemmän, kuin esimerkiksi osakesijoittaminen.

Totesin lopulta, että kirjan opit käyvät minulle ajankohtaiseksi, mikäli päätän ostaa oman asunnon tulevaisuudessa. Muussa tapauksessa kirjan oppi on siinä, että asuntosijoittaminen ei ole tässä tilanteessa vielä minulle. Toki yritys/henkilö- sijoittaminen ja näiden vertailu oli myös mielenkiintoista ja herätti siihen, että ei tuo osakeyhtiömalli nyt niin ylivertainen olekaan. Ylipäätään kirja muistutti itseäni siitä, että en voi tietää kaikkea ja en voi laittaa lusikkaani jokaiseen soppaan. Tai vaikka voisinkin, ei siinä ole mitään järkeä. Vaikka tästä ei nyt lopulta tähän hetkeen niin hirveästi jäänyt, niin oli ainakin kevyttä luettavaa ja lukeminen etenikin kuin itsestään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!