Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vastine John Blåfieldin kirjeelle

Kirjoitettu 10.11.14
Esseen kirjoittaja: Jussi Kämäräinen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

Vastine John Blåfieldin kirjeelle, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

John, kirjoitit hyvän tekstin, jota osaan kyllä arvostaa. Arvostan sitä, miten tuot omia ajatuksiasi esiin ja haluat vaikuttaa siihen millaisessa oppimisympäristössä elät. Kaikki eivät uskalla tehdä sitä.

Olen kuitenkin erimieltä esittämistäsi ajatuksista, jopa täysin lähtökohtaisesti. Lähdet ajatuksesta, että muutos on riski ja Tiimiakatemian loppu, etkä näe muutoksen tuomia mahdollisuuksia Tiimiakatemian kasvaa.

Siksi kirjoitin tämän vastineen kirjeellesi, joka on musta sinun valkoiselle. (eli provokaatio päinvastaisesta)

 

Muutos mahdollisuutena?

Eikö Tiimiakatemian pitäisi olla epämukavuusalueen ja muutoksen mestari? Mitä jos tuleva muutos nähtäisiin mahdollisuutena, eikä vain uhkana? Mitä jos JAMK:n hallintoa vastaan taistelemisen sijaan tehtäisiinkin yhteistyötä?

Otetaanpas tähän väliin pieni ajatusleikki, jossa Tiimiakatemia, sen opiskelijat sekä valmentajat innostuu tulevasta muutoksesta ja lähtee yhdessä JAMK:n hallinnon kanssa tekemään molempia hyödyttävää yhteistyötä.

 

Rekry

Yhteistyö aloitettaisiin rekrystä, jossa Tiimiakatemian aikaisempi yksin rimpuilu yhdistetään JAMK:n valtaviin resursseihin. Näin saadaan JAMKillekkin todella konkreettinen erottautumistekijä muihin liiketalouden linjoihin nähden. Mutta myös Tiimiakatemia voittaa, kun valtavien markkinointiresurssejen myötä saadaan laadukas opiskelijamassa, jotka kaikki ovat potentiaalisia tiimiakatemialaisia. Kun Tiimiakatemia on osa koko liiketalouden opintokokonaisuutta, saa Tiimiakatemia myös yhteistyön myötä sanottavaa hakemusprosesseihin. Vaikuttaahan se olennaisesti yrittäjähenkisten opiskelijoiden löytämiseen, mikä on myös tällä hetkellä jo JAMKin tavoite.

 

Opiskelijaverkostot

Yhteistyön myötä toki opiskelijat aloittaa samalta tasolta muiden kanssa. Mutta en tarkoita pelkästään vaan liiketalouden sisällä, vaan koko JAMK:n sisällä. Opiskelijat tutustuvat toisiin koulutusalarajojen ylitse, jolloin opiskelijoilla on erikoistumislinjan valitessa lähtökohtaisesti jo paremmat verkostot löytää potentiaalisia projektikavereita. Nythän projektejakaan ei tarvitse tehdä pelkästään Tiimiakatemian kuplan sisällä vaan voidaan mennä myös pyytämään vanhoja frendejä ensimmäiseltä vuosikurssilta mukaan. Esimerkiksi vaikka insinööri- tai sote-puolelta, joiden kanssa tuli vedettyä keittoa ja joissa vaanii nytten jäätävä substanssiosaaminen.

 

Osuuskuntien suunnannäyttäjä

Ja ei unohdeta koko JAMKissa yleistyvää osuuskuntakulttuuria! Nyt kun Tiimiakatemiaa sulautetaan enemmän osaksi JAMK:ia, päästään myös lähemmäksi muiden koulutusalojen alle perustettuja osuuskuntia. Näihin Tiimiakatemialla ja sen opiskelijoilla on varmasti paljon annettavaa, ja myös päinvastoin. Vasta perustetuissa osuuskunnissa on varmasti paljon oppimispaikkoja ja riemullisia haasteita, joissa tiimiakatemialaiset pääsee näyttämään kyntensä. Tiimiakatemian todellakkin tunnettaisiin yrittäjyyden huippuyksikkönä, kun tulokset näkyvät kaikkien JAMK:n opiskelijoiden arjessa. Toki myös omana kisailunaan koulutusalojen välillä, mutta myös yhteistyönä opiskelijoiden kesken, kun luodaan yhdessä entistä kovempia juttuja.

Tunnettavuus kasvaa sekä JAMK:n sisällä, sekä tulevaisuudessa myös valmistuneiden ja sitä myötä myös tulevien työnantajien parissa.

 

Kuka haluaa keksiä pyörän uudestaan?

Kun JAMK kasvaa, myös Tiimiakatemia kasvaa. Mutta vain jos luodaan yhteistyötä, eikä vastakkainasettelua ja omista vanhoista malleista kiinni pitämistä. Puolin ja toisin.

JAMK:lla on valmis ja todella laaja korkeakouluverkosto tukena, kansallisesti ja kansainvälisesti. Jos hommat viedään oikein, avautuu Tiimiakatemialla yllättävän suuriakin mahdollisuuksia kasvaa, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Oletteko myös ajatellut, että Tiimiakatemian innostus saattaa olla juuri se, mitä JAMK sisäisesti kaipaa? Yrittäjyyteen innostamista opiskelijoilta opiskelijoille, eikä opettajilta opiskelijoille.

 

Realistista?

Mutta ei se yhteistyön tekeminen helppoa ole, eikä se tule itsestään. Ainakaan alussa.

Kun tehdään laajoja organisaatio- tai prosessimuutoksia, kuten nyt, vaaditaan tiukkaa muutosjohtjuutta. Muutosjohtajuutta juuri siihen, että saadaan ihmisiä ymmärtämään muutoksen syyt ja taustat, sekä saamaan heidät näkemään muutos mahdollisuutena. Niin JAMK:n kuin Tiimiakatemian puolella. Sekä henkilökunnassa, päättäjissä, että opiskelijoissa.

Mitä jos Tiimiakatemia ja JAMK tekisikin yhteistyötä eikä taistelisi toisiaan vastaan? Se on kysymys mitä on tullut mietittyä ja ajatusleikki jolla on tullu leikittyä.

Ja henkilökohtaisesti voin sanoa JES:n puheenjohtajana, että JAMK on ehdottomasti ollut paras yhteistyökumppani mitä meillä on ollut. Niin henkilökunnan tasolla (JAMK Generator), että hallitustasollakin (Pekka Jääskö). JAMK on ollut todella merkittävässä roolissa JES:n onnistumisessa. Kiitos siitä JAMK:lle.

Terveisin,

Jussi Kämäräinen
Poikkitieteellisen opiskelijaelämän sekä -yrittäjyyden aktivisti
Tiimiakatemialainen ja JAMK:lainen (joku vois luulla myös pörssiläiseks)

 

Ja PS. Partus on yksityinen yritys, jonka omistaa yksityiset ihmiset. Partus omistaa myös Tiimiakatemian brändin, oppimismetodit ja verkoston lisenssit. Totta kai ne haluaa pitää sen omaan ja erillään JAMK:sta, muuten menisi iso omaisuus hukkaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!