Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaurastu kuin Warren Buffett

Kirjoitettu 09.12.18
Esseen kirjoittaja: Waltteri Hiljanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaurastu kuin Warren Buffett
Kirjan kirjoittaja: Mika Hyttinen
Kategoriat: 3.5. Yrittämisen klassikot, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaurastu kuin Warren Buffet

Maailman menestyneimmän sijoittajan ohjeet:

  1. Älä koskaan häviä rahaa.

  2. Muista aina sääntö nro 1.

Siinä tiiviisti kirjan ydin. Warren Buffet on maailman menestynein sijoittaja, joka on kasvattanut alkujaan tekstiilialan yrityksestä maailman menestyneimmän sijoitusyhtiön. Warren Buffettin sijoitustaktiikka on täysin päinvastainen kuin yleiset sijoituskirjat opettavat. Tärkeimpänä pointtina Warrenilla on sijoittaa hyvään bisnekseen.

Bisnessijoittamisessa etsitään hyvä bisnes, sijoitetaan siihen ja omistetaan se ikuisesti. Bisnessijoittaminen on sijoittamista, ei peliä. Jatkuva kaupankäynti ja osakkeen hinnan heilahduksien hyödyntäminen on pelaamista. Valtaosa sijoitusalan ammattilaisista pelaa tätä peliä muiden rahoilla, ja valitettavan huonoin tuloksin. Kirjassa oli hyvä esimerkkilaskelma siitä, jos salkunhoitaja ottaa 2% palkkion aktiivisesta kaupankäynnistä: 10 000 euron sijoitus kasvaa 9% tuotto-odotuksella 35 vuodessa 200 000 euroon. Mikäli kaupankäynnistä maksaa 2% palkkiota, tippuu saman sijoituksen tuotto-odotus vain 100 000 euroon.

Hyvästä bisneksestä voi maksaa täyden hinnan, mutta saada silti hyvää tuottoa.

Bisnessijoittamisessa tärkeää on sen ennustettavuus. Pitää etsiä hyvä yritys, jonka tulevaisuutta pystyy arvioimaan. Jos on hyvä bisnes, jossa on hyvät johtajat sekä kasvunäkymät pitkälle tulevaisuuteen, ei kurssiheilahteluistakaan tarvitse välittää. Jos yritys pyörii hyvin, se kykenee tuottamaan rahaa omistajilleen tasaiseen tahtiin nyt ja tulevaisuudessa. Ostohinnalla ei ole niin suurta merkitystä kuin yleensä oletetaan. Hyvästä bisneksestä voi maksaa täyden hinnan, mutta saada silti hyvää tuottoa. On tärkeää ymmärtää, että pörssi itsessään ei tee rahaa, vaan sen tekee yritykset.

Yrityksessä pitää olla kasvunvaraa. Monet yritykset voivat näyttää lukujen puolesta hyvältä, mutta kasvuvara on kasvettu loppuun. Kirjassa oli hyvä vertaus tähän:

Hevonen, joka osaa laskea kymmeneen, on ihmeellinen hevonen, mutta ei kummoinen matemaatikko.

On siis yhdentekevää, onko yritys alansa selkeä markkinajohtaja, jos alalla ei ole tulevaisuutta.

Kirjassa kyseenalaistetaan hauskasti hajautuksen merkitystä. Tähänastiset oppaat ovat kehottaneet hajauttamaan sijoitukset tasaisesti eri yrityksiin. Kuitenkin, jos pörssissä tapahtuu romahdus, melkein kaikki menee sen mukana. Tämä kumoaa siis osittain hajautuksen hyödyn. Hajautuksen hyöty on kyseenalainen myös voittaessa. Kymmenestä yrityksestä tuskin kaikki nousevat, joten hajauttamalla voit varmuudella sanoa, että osa sijoituksistasi on huonoja. Kun sijoittaa yhteen hyvään huolellisesti valittuun bisnekseen, voi olla melko varma, että ei häviä rahaa.

Tärkeänä asiana sijoituskohteiden valinnassa painotettiin kykyä tehdä isompaa voittoa ilman isoja investointeja. Aloilla, joilla ei tarvita valtavia investointeja, yritysten ongelmaksi muodostuu se, mihin ne rahat sijoittaisivat. Näillä aloilla omistajan rahoja ei tarvitse käyttää yrityksen kehitykseen, vaan ne voi käyttää vaikka uusiin hyviin bisnessijoituksiin.

Etsi paras alamäki minkä löydät, ja laita lumipallo liikkeelle

Kirja painottaa suuresti sitä, että menestyvässä sijoittamisessa ei ole pikavoittoja. Pelaamisella voi joskus saavuttaa hyviä tuloksia, mutta jos haluaa olla maailman paras sijoittaja, ei saa koskaan hävitä rahaa. On tärkeää löytää rahantekokone, joka tuottaa tasaista varmaa tuloa, jonka voi laittaa tuottamaan tasaista varmaa tuloa. Hyödyntää lumipalloefektiä. Etsi siis paras alamäki minkä löydät, ja laitan pallo liikkeelle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!