Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vaurastu yhdessä!

Kirjoitettu 09.12.14
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Osta, Vuokraa, Vaurastu!
Kirjan kirjoittaja: Joonas Orava & Olli Turunen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Asuntosijoittaminen on hyvin pinnalla monessakin mediassa ja sijoittajan mielessä, mutta kuinka paljon ihmiset ovat oikeasti tietävät tästä sijoitusmuodosta. Kävimme haastattelemassa hyvin kokenutta kiinteistönvälittäjää sekä pankin sijoitusneuvojaa tämän aiheen tiimoilta. Saimme todella paljon toisistaan poikkeavia vastauksia, ja tiedän sen johtuvan pääosin heidän työtaustastaan. Sekä kuinka paljon he itse tiesivät asuntosijoittamisesta tai sijoittavat ylipäänsä itse.

 

Sijoitusneuvojan mielestä meidän tiiminä olisi parasta sijoittaa rahastoihin sekä varsinkin osakkeisiin. Häneltä tuli kymmeniä eri vaihtoehtoja mihin voi sijoittaa, mutta tunnin aikana hän ei oikeastaan kuunnellut mitä oikeasti halusimme. On hyvin helppo turvautua siihen mitä tietää ja mitä tarjoaa kaikille muillekin, kuten hän teki. Perusajatus oli kuitenkin meidän suuntaan, että antakaa rahat meille, niin sijoitamme ne teidän puolesta. Se taas sotii meidän arvomaailmaa vastaan, koska emme halua lähteä sijoittamaan asioihin mistä emme tiedä tai muut saavat tehdä päätökset puolestamme.

Löysin jotain hyvääkin tästä tapaamisesta, kun käänsin ajatukseni vain toisinpäin. Puhuimme että riskittömyys on suurin riski, ja hän halusi tietää meidän riskinsietokyvyn ja sitä kautta lähteä miettimään mihin sijoittaisimme. Itse taas näen suurimman riskin siinä, että antaisimme rahamme toisten käsiin, jotka eivät oikeasti edes tiedä miten niitä tulisi sijoittaa, koska maailmasta 0,00001% tietää mitä osakemarkkinoilla tulee oikeasti tapahtumaan, mutta niihin kahvipöytiin ei suomalaisilla tällä hetkellä ole pääsyä. Jos emme olisi käyneet puhumassa hänen kanssaan emme tietäisi kenen kannattaisi manageroida rahojamme, eli meidän itse!

 

Kun taas puhuimme kiinteistövälittäjän kanssa saimme tietoa aiheesta mistä oikeasti olemme kiinnostuneita. Hänellä ei välttämättä ollut ymmärrystä siitä mitä teemme varsinaisesti, mutta hän haluaa auttaa meitä pääsemään alkuun siinä mitä haluamme tehdä. Emme menneetkään hakemaan häneltä vastauksia vaan näkemystä mitä tarvitsemme, jos meillä on ainoastaan meidän näkemys sijoittamisesta, niin se voi olla hyvinkin vääristynyt. Täytyy käydä haastamassa omia ajatuksia sekä saamassa kokeneemmilta tietoa asioista, lukemista ei varsinkaan sijoittamisessa kannata hylätä. Tämä kyseinen kirja on tällä hetkellä ainut suomalainen aihetta käsittelevä kirja, olen aiemmin saanut kyllä aiheesta peruskäsityksen ulkomaisista kirjoista. En odottanut pääseväni näin sisälle aiheeseen tämän avulla, jonka vuoksi hotkaisin koko kirjan kolmen päivän aikana kitusiini.

 

Kun mietin näiden tapaamisten jälkeen hieman asuntosijoittamista ja osakemarkkinoille/rahastoihin sijoittamista omina muotoinaan, tein pienen vertailun omalla tietämys pohjalla mitä minulla on tällä hetkellä asiasta, niin päädyin huomaamaan mitä itse haluan tehdä:

 

 

 

Kuvitellaan tilanne, että meillä on 30k sijoitettavana. Vaihtoehto 1 osakemarkkinat vaihtoehto 2 asuntosijoittaminen.

 

1 Vaihtoehto osakemarkkinat

 

–       Anna muille sijoitettavaksi 30k

–       Et saa lainaa sijoittamista varten

–       Maksat muille palkkioita sijoittamisesta

–       Odotat arvonnousua, jos sellaista tulee

 

2 Vaihtoehto asuntosijoittaminen

 

–       Ohjailet itse rahojasi

–       Saat lainaa sijoittamista varten

–       Maksat ”itselle”

–       Saat kuukausittaista kassavirtaa

 

Minkä takia pankit eivät anna lainaa pörssiin sijoittamista varten? Koska he tietävät ettei se ole ”turvallinen” sijoitusmuoto pankille, heillä on liian suuri riski lainaa antaessa. Asuntosijoittaminen pankit näkevät turvallisempana, varsinkin kun heille pystyy selittämään, ettet itse maksa lainaa pois vaan sen tekee vuokralainen sinun puolestasi. Ja ylijäävä osuus jää sinulle taas sijoitettavaksi. Mikäli olettaa että asuntosijoittamisesta tulee aina kannattavaa on todella väärässä, mikäli et ole ottanut asioista selvää niin voi se tulla hyvinkin kalliiksi, ja juuri niitä asioita tämä kirja aukaisi. Ilman tämän lukemista en tietäisi läheskään kaikkea tarvittavaa.

 

Minkälaisen käsityksen olen omien tietojen sekä haastatteluiden ja lukemisen kautta saanut asuntosijoittamisesta, niin tällä hetkellä en mieti mitään muuta vaihtoehtoa sijoittamiseen. Koska mikäli mukana on useampi sijoittamassa kaikki ”riskit” pystytään jakamaan ja jokainen pystyy erikoistumaan hyvinkin tarkkaan omalle osa-alueelle, jonka pystyy jakamaan muiden kanssa. Yksin kaikkiin asioihin tutustuminen vie todella paljon aikaa, sekä lainojen maksaminen on alussa todella paljon hitaampaa ja vivuttaminen tapahtuu hitaammin. Yksin on myös hyvin vaikea jakaa onnistumiset!

Seuraavat askeleet kohti asuntosijoittamista:

 

–       Tehdä sijoitussuunnitelma seuraavalle 10 vuodelle

–       Kysyä pankeilta millä ehdoilla heiltä saa lainaa?

–       Tutkia lisää aiheesta kirjoista ja keskustelemalla!

–       Tehdä ensimmäinen sijoitus, kun on tavoitteiden mukaisessa vaiheessa!

 

Asioita ei kannata tehdä liian vaikeiksi!

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!