Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Veikeetä taloutta

Kirjoitettu 27.08.15
Esseen kirjoittaja: Ilkka Hartikainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Outoustalous
Kirjan kirjoittaja: Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Tilastotieteilijä Steven D. Levitt on kirjoittanut Stephen J. Dubnerin kanssa Outoustalous -kirjan, jossa käsitellään mitä mielenkiintoisimpia syy-seuraus tapahtumia. Kirjan punainen lanka kiteytettynä on seuraava. Syy X ei johda suoraan Y:hyn, vaan X+Y johtaa Y:hyn. Eli toisin sanoen juuri sitä samaa asiaa jota Rohkeissa Teijöissä olemme käyneet läpi. Mikä on asiakkaiden todellinen syy käyttää yrityksen tarjoamaa tuotetta tai palvelua. Tästä oli oiva esimerkki viime Rohkeiden Tekijöiden kontaktikerralla Helsingin innovaation opinahjossa. Professori X kysyi meiltä mikä on meidän todellinen syy käydä yökerhoissa. Jokaisen henkilökohtaisissa syissä oli eräs yhdenmukaisuus, tutustua uusiin ihmisiin. Tämän jälkeen aloimme käymään läpi kuinka nykyisellä konseptilla yökerhot tukevat tätä asiakkaiden halua saavuttaa uusia tuttavuuksia heidän tiloissaan. Klubilla on oikeastaan kaksi paikkaa jossa suomalainen ihminen pystyy keskustelemaan ilman suurempia kiusallisia tilanteita, baaritiski sekä tupakkakoppi. Onkohan tässä syy seuraus, miksi etenkin miehet ravaavat tiskillä baari-illan aikana niin aktiivisesti. Mutta keskitytäänpä hetki GameHubin toimintaan ja mitä asioita voin ottaa huomioon meidän toiminnassamme jotta saamme asiakkailemme mahdollisimman hyvän tuotteen rakennettua.
Miksi ihmiset kilpailevat? 
Kun aletaan miettimään kilpailullisen urheilun syitä, tulee ensimmäisenä mieleen ihmisen halu olla parempi kuin muut. Miksi sitten ihmiset haluavat olla parempia kuin muut? Menestyneet urheilijat saavat muiden ihmisten arvostusta sekä yleensä omaisuutta. Näitä asioita, etenkin muiden ihmisten arvostusta jokainen ihminen haluaa saada jo lapsesta saakka. Etenkin tämä arvostuksen saaminen on ollut tietokonepelaamisessa mukana jo kauan. Eräs tiimiakatemialainen kollegani kertoi pelanneensa Wolrd of Warcraftia ”tosissaan” siihen asti, kunnes he olivat maailman ensimmäisenä (yli 15 miljoonaa pelaajaa) kiltana päihittäneet tietokone vastuksen. Tämän jälkeen kollegani oli lopettanut, koska omien sanojensa mukaan pelissä ei ollut enään mitään saavutettavaa. Oli päässyt maailman nro 1. ja siihen aikaan vielä kilpatasoinen pelaaminen rahasta oli niin pientä eikä koskettanut suomalaisia pelaajia millään tavalla joten pelin tarjoamat haasteet loppuivat kesken. Yksi seikka, jonka luulen ajavan monia ihmisiä kilpailullisessa urheilussa eteenpäin on taloudellinen hyöty. Saat tehdä sitä mistä tykkäät ja vielä tienata miljoonia siihen päälle! Ei kuulosta ollenkaan huonolta ajatukselta.
Kuinka me GameHubissa huomioidaan nämä seikat? 
 
Suomessa järjestetään todella paljon yksittäisiä kilpailullisen pelaamisen tapahtumia sekä muutama hieman isompi. Mutta kuten olen tästä jo aikaisemminkin maininnut, ns. kilpailijoiden määrä aiheuttaa turnausten kokoluokan pysymisen takametsien tasolla. Ei pystytä sanomaan mikä näistä turnauksista on nyt se suomen nro. 1 ja minkä voittajat ovat Suomen eliittiä. Toinen seikka mitä yksittäiset turnaukset eivät pysty mahdollistamaan on edes puoliammattilaisia pelaajia.
Toisin sanoen, meidän toimintamme ansiosta pelaajilta ei tule loppumaan haasteet, vaan heille tarjotaan aina uusia turnauksia (=jatkuvuutta). Toinen asia johon tulemme panostamaan täysiä on pottien koko. Haaveena olisi että meidän toimintamme ansiosta ainakin osa joukkueista pystyisi tekemään asiasta jota rakastavat ammatin. Siinäpä voisi olla jopa yksi meidän visioistamme! Näin pystymme luomaan vision jonka asiakkaammekin pystyvät/haluavat allekirjoittaa. Tällä hetkellä meidän on kyllä mahdotonta luoda mitään 100% varmuuden strategioita, sillä konspetimme on vielä niin raakile joka tulee muovautumaan vauhdissa jokaisen turnauksen jälkeen parempaan suuntaan. Jännällä jäämme odottamaan mitä tuleva tuo mukanaan!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!