Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Verkostoitumista

Kirjoitettu 14.09.16
Esseen kirjoittaja: Ilkka Hartikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestyvä yritysverkosto
Kirjan kirjoittaja: Petri Sipilä ja Seppo Niemelä
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Joo mennään verkostoitumaan sinne! Ehkä naurettavin lause mitä voi akatemialaisen suusta kuulla. Tämä on jälleen niitä asioita mitä Tiimiakatemialainen luulee tekevänsä ja ymmärtävänsä, mutta todellisuudessa ei saa mitään aikaiseksi. Nyt kun itse olen ajautunut verkostoitumistapahtumiin ja verkostoitunut uusiin ihmisiin, niin alkanut miettiä mitä helvettiä se verkostoituminen nyt sitten todellisuudessa on?

Ole hyödyksi

Niin kuin ihan yksilöiden suorittamassa oman elämänsä verkostoitumisessa, niin myös yritysmaailmassa ihmiset haluavat verkostoitua niihin kenestä on heille jotain hyötyä. Tavallisen ihmisen tavallisessa tutustumisessa se hyöty on, vaikka sitä, että hän tuntee olonsa mukavaksi tämän ihmisen seurassa. Sama pitäisi akatemialaisten muistaa, kun ne nyt innoissaan menevät Slushiin yms. tapahtumiin pyörimään! Jos haluat verkostoitua, lähtökohtaisesti sinun tulee tuottaa jotain hyötyä vastapuolelle.

Ennen kuin lähdet nyt sinne Slushiin pyörimään, mieti, mikä sinun agenda sille reissulle on. Se tulee helpottamaan tätä verkostoitumistasi. Jos menet vain paikanpäälle ja yrität keksiä kerrasta miten voit olla hyödyksi uusille tuttaville, tulet tuottamaan pettymyksiä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä tässä nyt vaan kerron.

Ps. Ketään ei kiinnosta opiskelijat!

Älä vouhota!

Tämä! Jos sinulla ei ole sitä selkeää teemaa, miksi olet paikan päällä, niin sinulla on kaksi vaihtoehtoa: keksi se teema nopeasti tai ala vouhottaa. Vouhottamisella tarkoitan sellaista päämäärätöntä poukkoilua niin ideoiden, ajatusten, puheiden kuin fyysisen liikkumisenkin kanssa. Kukaan ei saa mitään järkevää otetta sinusta tai edustamastasi jutusta, näin ollen potkivat sinut nopeasti tieltänsä pois, koska aika on rahaa. Ole systemaattinen, hoida yksi juttu kerralla loppuun ja siirry seuraavaan.

Ei se määrä, vaan se laatu!

Äläkä nyt mene säntäilemään 200km/h vauhdilla joka paikkaan. Aina kun tutustut uuteen ihmiseen, muista olla siihen heti yhteyksissä. Jos tapaat jonkin uuden tuttavan ja seuraavan kerran näet häntä puolen vuoden jälkeen, niin minkälaiset teidän välit silloin mahtavat olla? Niih, ei teistä ole vielä tullutkaan mitään sydänystäviä… Pidä nyt huolta niistä uusista suhteista mitä olet saanut kerättyä vaivalla! Koska jos sinulla on yksi loistotyyppi taskussa, niin se tarkoittaa, että sinulla on hänenkin kontaktit taskussa!

Mitä hyöty verkostoista voisi olla?

Kyllähän toki verkostot ovat todella tärkeitä. Ne nopeuttavat asioita ja niiden tapahtumista, helpottavat tiedon saantia (hiljainen tieto) sekä mahdollistavat uusia juttuja. Henkilökohtaisia kokemuksia tästä on kertynyt, kun on vain aktiivisesti pyörinyt GameHubin tiimoilta ympäri Suomea. Ollaan päästy SuperCellin luokse puhumaan eSportista, päästy useisiin tapahtumiin mukaan ja tavattu paljon sijoittajia. Monet näistä tapaamisista olisi mennyt vieläkin paremmin, jos olisimme tieneet mitä varten olemme siellä ja mitä hyötyä me pystymme tarjoamaan, mutta olemme joka tapaamiselta saaneet paljon irti omaan toimintaamme.

Loppusaarna

En todellakaan tarkoita tällä saarnalla, ettei kannata tutustua uusiin toimijoihin tai ihmisiin! Todellakin kannattaa, mutta se ei ole niin erikoista mitä siitä yritetään tehdä verkostoitumisella. Todennäköisesti koko termin on keksinyt joku insinööri erittäin huonoilla sosiaalisilla taidoilla. Mutta jos olet vain ihan perus mukava, perus läpillä varusteltu perus hyödyllä niin kaikki ovet aukeavat sinulle!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!