Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Videoiden editointi

Kirjoitettu 02.11.20
Esseen kirjoittaja: Aleksi Luukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys, 9.06. Markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Videoiden editointi 

Keväällä kirjoitin esseen uudesta intohimostani videokuvaamisesta. Silloin jo kirjoitin hieman nimenomaan videoiden editoimisesta, mutta tällä kertaa aion keskittyä pelkästään siihen. Ajatukseni siitä, että nimenomaan videoiden editointi on tällä hetkellä minulle erittäin mieluista hommaa, on vahvistunut. Syksyn aikana olen kuluttanut paljon aikaa youtubessa opettelen uusia juttuja editoimiseen liittyen. Lisäksi olen keskustellut pariinkin otteeseen aiheesta Janne Nummelan kanssa, joka on monia vuosia opettanut audiovisuaalista viestintää ja liikkuvan kuvan hyödyntämistä liiketoiminnassa.  Jannen kanssa olemme käyneet tekemiämme videoita läpi, ja hän on antanut loistavia pointteja kuvaukseen ja editointiin liittyen. Eniten olemme hänen kanssaan keskustelleet juuri videon merkityksestä, viestinnällisistä asioista loogisuudesta.

Kun kesän jälkeen aloin tekemään oppimissopimustani tälle syksylle minulle oli jo täysin selvää mitä haluan tehdä. Videotuotannon kehittäminen ja siihen liittyvän liiketoiminnan opettelu oli lähes ainut asia mihin halusin panostaa ja se tuntui loogiselta. Löimme heti syksyn alussa Elias Mäkisen ja Laitisen Aleksin kanssa yhteiset tavoitteet ja aloimme kolmestaan tosissaan panostamaan videotuotantoon. Tällä hetkellä tilanne on se, että olemme luomassa uutta brändiä, jota mahdollisesti voidaan jatkaa myös akatemian jälkeen. Sinne toki on vielä pitkä matka ja vaatii älyttömän paljon duunia, jotta saamme palvelullamme tasaista liikevaihtoa niin, että se olisi myös akatemian jälkeen kannattavaa. Tähän mennessä olemme tehneet noin 10-20 hyvin tuotettua videota syksyn aikana ja paljon lisää on vielä tulossa tämän vuoden puolella. Liikevaihto tavoitteeksi laitoimme 15 000€ – 20 000€. Tähän on vielä matkaa, mutta pidän tätä edelleen mahdollisena.

Videoiden editointi on minulle erittäin hyvää vastapainoa muulle työlle tällä hetkellä. Se on luovaa hommaa ja yleisesti saan itse hyvin pitkälti päättää miltä video tulee näyttämään. Lyhykäisyydessään prosessi menee niin, että selaan raakapätkät läpi, siirrän käyttökelpoiset pätkät premiereen (editointiohjelma), alan hahmottelemaan videon tarinaa ja kuvallisen viestinnän kautta miten eri pätkät sopivat toisiinsa. Jossain vaiheessa käyn etsimässä sopivan musiikin ja synkkaan sen yhteen videoiden kanssa. Loppuun teen värikorjaukset, siirtymät ja mahdolliset tekstit ja logot. Yleisesti tähän kaikkeen menee tehokasta työaikaa noin 5- 15 tuntia. Moni kaveri on kysellyt minulta, että kauanko videon editoimiseen menee. Tähän on vaikea antaa tarkkaa vastausta koska se riippuu niin monesta asiasta. Yleensä sanon, että päivä tai pari. Editointi on kuitenkin jossain määrin luovaa työtä, joten aina ei ole suoraa visiota, miltä lopputulos tulee näyttämään. Tällöin aikaa kuluu enemmän. Yleensä myös asiakkaalle meneviin videoihin on muitakin ihmisiä kommentoimassa editointivaihetta ja silloin myös aikaa kuluu enemmän, kun pieniä yksityiskohtia säädetään pitkään. Tämä on toisaalta hyvä asia, mutta myös itselleni välillä hyvin kuluttavaa.

Katselimme juuri muutama päivä sitten videoita, joita olemme tehneet viime keväänä. Kehitystä on tapahtunut paljon niin kuvauksen kuin editoinnin saralla. Uskon, että tämä kehitys tulee jatkumaan ja toivon mukaan joskus olemme mahdollisesti aivan Suomen kärkitasoa asiakkaille arvoa tuottavissa videoissa. Keväällä meni paljon aikaa aivan perusjuttujen opetteluun ja ylipäänsä siihen, että sai jonkinnäköisen videon tehtyä. Nykyään voi jo panostaa loogisiin siirtymiin, rytmiin, katselukokemukseen ja yksityiskohtiin. Myös kuvaushetkeen voi valmistauta aivan eri tavalla, kun osaa jo mielessään hahmotella, miltä video suurin piirtein tulee näyttämään. Nykyinen tasoni editoijana riittää tuottamaan yksinkertaisia yritysvideoita, mutta haluan ehdottomasti erilaisia isompia asiakkaita, jolloin editoimiseen pitää panostaa enemmän ja mahdollisesti opetella uusia juttuja. Olemme lähdössä Leville tiimimme kanssa tässä kuussa ja sinne olemme saaneet loistavia kiinnostavia yhteistöitä, joten pääsemme taas näyttämään parastamme. Eri ympäristöissä kuvaaminen muutenkin tuo tekemiseen lisäbuustia ja varsinkin hienot maisemat, joita Suomessa esimerkiksi Lappi tarjoilee tuo kuvauksiin oman fiiliksen. Parhaita videoita olemme tehneet nimenomaan reissun päältä. Aiomme myös tulevaisuudessa panostaa siihen, että pystymme reissaamaan paljon ja saamme aina yhteistyöyrityksiä näille reissuille mukaan.

Suoranaisesti editointiin on vaikea löytää kirjoista tai artikkeleista teoriaa. Olen todennut, että tehokkainta on opetelle youtuben avulla. Sieltä on helppo tarkistaa aina, miten joku juttu tehdään tai ylipäätään hakea inspiraatiota muiden tekemistä videoista. Nykyään tulee paljon katsottua videoita nimenomaan siltä kulmalta, että mitä sieltä voisi poimia omaan tekemiseen. Kuvaaminen ja editointi on myös hyvin paljon uuden kokeilu ja erilaisten uusien kulmien hakemista. Tämän takia on tärkeää vielä tässä vaiheessa jättää tilaa myös luovuudelle ja rauhassa pysähtyä kokeilemaan uusia juttuja ihan vaikka omaan käyttöön. Asiakasprojektit ovat yleensä sellaisia, että siellä ei ole mahdollisuutta eikä toisaalta kannatakaan kokeille uusia juttuja, joten nämä kokeilut on hyvä tehdä vapaa-ajalla. Editointiohjelmien käyttö alkaa pikkuhiljaa jollain tasolla olla hanskassa, mutta on vielä paljon juttuja mitä en tiedä. Onneksi akatemialla on hyvä verkosto kuvaus- ja editointi hommiin ja apua saa aina tarvittaessa. Ylipäätään tekeminen menee kaikilla eteenpäin, kun porukalla buustataan toinen toisiamme.

Unelmani olisi päästä tekemään oikeasti ison luokan videotuotantoa, jossa budjetit olisivat monia kymmeniätuhansia. Sinne on vielä pitkä matka, mutta omalla tekemisellä voi vaikuttaa siihen, että joka päivä se unelma on vähän lähempänä. Tälläkin hetkellä pitäisi välillä pysähtyä miettimään ja antaa itselleen tunnustusta siitä mitä kaikkea on jo saanut aikaiseksi. Kyllähän se vaan on aika siisti homma, että vuosi sitten en ollut koskaan kuvannut mitään puhumattakaan mistään editointiohjelmista ja nyt tehdään isoille brändeille videoita ja ollaan luomassa omaa videotuotanto yritystä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!