Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Videomarkkinointi

Kirjoitettu 21.02.18
Esseen kirjoittaja: Milla Lehtonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Aava&Bang-Markkinointi tuo kasvua tilaisuus, SDM blogi, kuulu.fi blogi, blogi.videoille.fi
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 6. Markkinointi, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 6.4. Uuden aallon markkinointi, 6.7. Sosiaalinen media ja markkinointi, 9.06. Markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Videot ovat tulleet jäädäkseen. Sen voit nähdä YouTuben hakukerroista ja videoiden katselumääristä. Cisco system on ennustanut kaikesta nettiliikenteestä videoiden olevan 80% vuonna 2019, joten kannattaako panostaa ainoastaan siihen 20%? Ei sekään turhaa ole, mutta nyt on käännettävä linssi kohti videoita ja niiden tulevaisuutta.

 

Meitä ihmisiä kiinnostavat tarinat, visuaalisuus ja tunteiden herättäminen. Videoiden vaikutus tässä on aivan omaa luokkaansa.

 

Video myös tavoittaa eri kohderyhmää kuin pelkkä tekstisisältösi. Voin todeta että varmasti omieni vanhempieni ikäiset, sekä vanhemmat ovat tottuneempia lukemaan ja ehkä myös kiireettömämpiä ja jaksavat laittaa aikaansa tekstien läpikäymiseen. Toinen ovat sitten nuoret jotka juuri ja juuri  jaksavat katsoa 30 sekunnin videon loppuun. Tämän tiedostaminen auttaa videon kohdentamisessa. Kumpikaan ei kuitenkaan sulje toisiaan ulos ja asian toisto ei varmaan missään nimessä yritystä ainakaan vahingoita, jos viesti jää paremmin mieleen.

 

Videot on totuttu lataamaan samoihin palveluihin kuten YouTubeen ja yritysten nettisivuille. Tyhmäähän olisi olla lataamatta videota YouTubeen, onhan se sentään maailman toiseksi käytetyin hakukone. Ne eivät ole ainoita paikkoja jonne videot soveltuvat, joten yrityksen ehdottomasti kannattaa harkita mihin muihin kanaviin video sopii.

 

Keskimaa esimerkiksi käyttää videoita myös sisäisessä viestinnässään. He kokeilevat Facebookin tarjoamaan platformia jakamaan yrityksen sisäistä informaatiota. Tässä vaiheessa kyseisestä sovelluksesta ja sen toimivuudesta heillä ei ollut kerättyä dataa. Tämä oli kuitenkin mielenkiintoinen kokeilu ja hyvällä tavalla videoiden tuomista osaksi arkea. Varsinkin kun tiedetään videoiden katselun olevan yleisempää, kuin pitkien tekstien lukemisen. Tulevaisuudessa vasta nähdään onko tämä parempi keino levittää yrityksen sisäistä informaatiota. Itse ainakin uskon sen auttavan varsinkin työntekijöiden innostamisessa uusiin ja haastaviin tilanteisiin.

 

Videot myös osana sähköpostikampanjaa lisäävät huimasti avaamiskertoja ja tähän riittää jopa se, että otsikossa mainitaan sana video.

Tärkeää huomioida kun videota käyttää monessa kanavassa, että se ei tule sellaisenaan toimimaan kaikissa. Keksimaa kertoi esimerkillään tehneensä videokampanjan viime syksyisestä hyväntekeväisyys kampanjastaan ja videot eri kanaviin samasta aiheesta vaihtelivat 10 minuutista 30 sekuntiin. Videota tehdessä tulee siis tietää millä alustalla sen aikoo julkaista, sillä suuri ero on siinä tuleeko se nettisivuille kertomaan yrityksen strategiaa vai YouTubeen keräämään klikkejä. (tottakai muutkin kanavat)

Facebookissa ihmiset ovat kärsimättömiä, niin olen minäkin en edes muista milloin viimeksi katsoin siellä videon loppuun, mutta päivittäin jaksan kuitenkin katsoa YouTubessa 15 minuutin videoita minua kiinnostavista aiheista. Facebook on nykyään niin täynnä mainos sisältöä siksi lyhyt ja ytimekäs viesti puree siellä. Olet mennyttä jos videosi pointti ei ole selvillä ensimmäisen 30 sekunnin aikana.

 

Jos haluat Facebook videon sanoman ihmisille, lisää tekstit. Suurin osa ihmisistä katsoo näitä videoita ilman ääniä esimerkiksi luennoilla tai ruuhkabussissa. Tekstityksellä tai animaatiolla saat ihmiset ymmärtämään pointtisi ilman ääntä, eikös tähän haluta pyrkiä, että katsoja ymmärtäisi viestisi.  Tekstityksien lisääminen on yksi tylsin homma mitä tiedän videon editoinnissa, mutta sen tärkeys on vaivaa suurempi, varsinkin jos kohderyhmässä on äidinkielenään muita kuin Suomea puhuvia.

 

Pitää kuitenkin tiedostaa että videot yksinään eivät tee markkinoinnista onnistunutta, vaan siihen liitetty hakukonestrategia, jonka avulla videoista saa irti paljon enemmän. Sisältöön pohjautuva strategia auttaa siinä, että yritys turhan hakuammunnan sijaan pystyy rakentamaan YouTubesta itselleen selkeän some kanavan, missä sisältö on yksi kokonaisuus. YouTubessa voit rakentaa sivustasi hyvin yksilöidyn bannerien ja thumbnailien avulla. Hyvä aloituskuva ja otsikko kertovat jotain videosta. Minä vihaankin näitä klikki otsikoita, joissa pyritään vain saamaan katselijoita, mutta voin sanoa; pitkälle niillä ei päästä. Kun asiakas on kerran huijattu katsomaan videota jonka sisältö ei ole kohdannut otsikon kanssa, sen kyllä muistaa. Toista kertaa ei tätä virhettä tapahdu.

 

3H:n sisältöstrategia auttaa tässä kokonaisuuden rakentamisessa. Tämä on siis Googlen luoma strategia YouTubeen, mutta sen käyttöä ei tarvitse vain sinne rajata.

 

Hero

Eniten perinteisen mainossisällön näköistä, koittaa saada mahdollisimman suuren massan kiinnostumaan sisällöstä. Kampanjaluontoista ja pyritään usein vetoamaan tunteisiin. Tällaista sisältöä firmoille suunnitellaan pari kertaa vuodessa.

 

Tämä sopii mielestäni parhaiten yrityksen nettisivuille ja itse jos olen tekemässä suurta ostosta tai hankintaa vertailen asioita. Jos joku yritys voi vedota arvoihini, ekologisuuteen tai muuhun tärkeään valitsen hänet. Näillä videoilla näiden pointtien ja arvojen tuominen on paljon parempi vaihtoehto kuin pitkä teksti, jota en itse luultavasti lukisi, eli minulla nämä yrityksen pointit jäisivät pimentoon.

 

Hub

Tarkasti suunnattu ydinkohderyhmälle ja heidän saamisekseen takaisin sisällön pariin. Toimivaa on esimerkiksi sarjamainen konsepti joka antaa syyn palata takaisin kanavalle. Viikoittainen rytmi on esimerkiksi toimiva.

 

Selkeästi itse huomaan palaavani katsomaan tämän kaltaisia sarjamaisia videoita, jos sisältö on mieleeni. Tällä tavalla huomaan itseni koukuttuvan sisältöön.

 

Help

Ajaton sisältö jonka tarkoitus on tuoda kanavalle orgaanisesti katsojia. Tarkoitus on pyrkiä asiakkaan auttamiseen ja neuvomiseen tuoden heitä kiinnostuneeksi brändistä.

 

Tämä voisi esimerkiksi hyvin olla tuotteiden käyttöön ohjaavia videoita.

 

Kampanja jota lähdetään toteuttamaan aloitetaan aina asiakkaasta. Kenelle videota ollaan suuntaamassa. Sitten voidaan siirtää katse vaikka ylempään 3H:n strategiaan ja miettiä millainen sisältö tähän kampanjaan olisi paras.

Asiakas ja strategia selvillä, olisi lähdettävä toteuttamaan. Pitää muistaa mitä enemmän sormia kamerassa ja sen takana sitä kauemmin projektissa luultavasti menee. Harvoin videotuotanto prosessi on yhden päivän juttu, tai minä oon vaan pirun hias. Sinulla ei tarvitse olla kaikkia niitä viimeisenpäälle varusteita, kunhan olet tietoinen minkälaiseen laatuun pyrit. Puhelimella voit saada jo hyvää materiaalia aikaiseksi. Muista kuitenkin, että videot toimivat myös yrityksen käyntikorttina ja harva jaksaa katsoa huonolaatuista mainosvideota tai oikeastaan ei kukaan jaksa katsoa.  Tärkeää on kuvaajana löytää oma kädenjälki ja antaa sen rohkeasti näkyä videolla. Se on sinun valttisi ja sillä erotut muista. Videontarjoajia on paljon ja aina on joku sinua parempi, mutta ei ketään joka sen tekee saman lailla kuin sinä.

 

Milla Lehtonen

Dimangia Innovations

milla@dimangia.com

0504674566

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!