Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisas arki-opas yhteisöllisyyteen

Kirjoitettu 10.10.13
Esseen kirjoittaja: Annu Karkama
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisas arki - opas yhteisöllisyyteen
Kirjan kirjoittaja: Meri Lähteenoksa
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viisas arki on sympaattinen tarina puutalokorttelin tapahtumista Tampereelta. Kirjassa käsitellään yhteisöllisyyttä ja sitä millä eri tavoin jokainen voi pitää omalta osaltaan huolta naapureistaan ja edesauttaa yhteisön hyvinvointia. Kirja tarjoaa veikeitä vinkkejä muiden ilahduttamiseen ja apuja ristiriitatilanteiden hoitoon.
Kiva ”hyvänmielen” kirja, mutta syystä tai toisesta jätti melko kylmäksi. Se mitä kirja päällimmäisenä mieleeni jätti, oli teksti ihmisen tunnustetuksi tulemisen merkityksestä. Yhteisöllinen elämä ei voi onnistua, jos jokainen ajaa omaa etuaan, eläen elämää sisäänpäinkääntyneenä mielensä sisällä, toteuttaen vain omaa tietään. Yhteisöllisyyden tärkeimpiä tunnusmerkkejä on ottaa ihminen vastaan ihmisenä. Ihmisiin kannattaa tutustua ensin normaalin yhteistoiminnan kautta. Yhteisestä tekemisestä ja tekemisen ilosta syntyy jo kiinnikkeitä muihin ihmisiin, josta päästään haluun auttaa muita. Huolenpito läheisistä taas antaa yksilölle kokemuksen läheisyydestä, yhteenkuuluvuudesta ja omasta merkityksellisyydestä. Yksilö löytää oman paikkansa yhteisöstä, joka edesauttaa omien voimavarojen löytymistä ja luovempien toimintamallien toteuttamista.

Itseään toteuttava ihminen on todennäköisemmin terveempi, aloitekykyisempi sekä kestävämpi, kuin henkilö, joka ei koe saavansa hyväksyntää sellaisenaan.

Mielessä pienessä mietiskelin, kuinka tämän mallin voi ottaa käytäntöön työelämässä. Yhteisöllisessä asumisessa on sinänsä helppo pitää yllä yhteisiä tavoitteita – esim. pidetään huolta että polttopuita riittää ja jokainen vuorollansa käy puita pilkomassa, mutta kuinka tämä toimii käytännössä työelämässä, siinä vaiheessa kun ihmisten uralliset päämäärät saattavat erota toisistaan kuin yö ja päivä. Työelämä luo täysin erilaiset puitteet kuin kotipihan toiminta. Työssä voi olla tiukkoja aikatauluja, kiirettä, paljon muuttuvia itsestä riippumattomia tekijöitä. Yhteisöllisyyden tavoittelu, saavuttaminen ja ylläpitäminen ovat siis jokapäiväisiä haasteita jokaiselle osalliselle.

Puutalokorttelin yhteisöllisyydestä tuli hyvä mieli, varsinkin verrattuna tämän päivän erakkoelämään, jossa hakeudutaan nauttimaan omasta ajastaan betoniseinien sisään, toivoen jopa ettei naapurista kuulu pihahdustakaan häiritsemään omaa iltaa. Jossain määrin koen vastaavanlaisen toiminnan asumisoloissa tänä päivänä hyvin haasteelliseksi saavuttaa, mutta eihän siihenkään lopuksi tarvita muuta kuin alkuunpaneva voima ja kipinä, joka mahdollisesti sytyttää isomman tulen ja levitessään tarjoaa jollekkin yhteisölle upean mahdollisuuden saavuttaa suuria keskenään.

Pienemmät tiiviit yhteisöt ja niiden hyväksyvä ilmapiiri mahdollistaa niin yksilön kehittymisen ryhmän sisällä ja nimenomaan myös ryhmän ulkopuolella, hyvän henkisen hyvinvoinnin kimmotessa ulospäin muiden auttamisen haluna. Rakasta itseäsi, rakasta muita.

 

Forest & Back on hieno tapa luoda tiimihenkeä haasteiden selättämisen kautta. Yhdessä onnistuminen, pieni kisailu muita tiimejä vastaan ja vieläpä voittaminen, tiivistää tunnelmaa mukavasti. Kyseessä siis vahvasti ryhmää tiimiyttävä tapahtuma, jossa nimenomaan toteutetaan yhdessä tekemisen ja onnistumisen kaavaa. Siinä missä kirjan kortteliyhteisö toteuttaa asiaansa pitkällä aikavälillä, tarjoaa F&B lyhyen mutta säpäkän tiivistelmän ryhmän mahdollisista haasteista. Päivän edetessä eteen tulee tilanteita, joissa pyritään ryhmän sisäisiin päätöksiin, kuunnellaan, puhutaan, autetaan ja joustetaan, tosin vielä kovin vieraskorealla tyylillä. Esityksiin täytyy heittäytyä ja luottaa että ryhmä ”on messis, mitä ikin’ tapahtuuki”. Ryhmässä nousee esiin jo luontaisesti johtavat persoonat ja muutoinkin ”roolijaosta” voi saada jo osviittaa reissussa toteutettavien tehtävien myötä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!