Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 13.08.19
Esseen kirjoittaja: Vili Partanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen lähes koko elämäni ollut osana jotain tiimiä. Nuorempana osana jalkapallojoukkuetta nykyään osana tiimiyritystä. Jokainen tiimi missä olen ollut, on toiminut eri tavoilla, toiset tavoitteellisempia, toiset ei niin tavoitteellisia. Halusin selvittää mitkä ainesosat tekevät tiimistä hyvän. Luin Patrick Lencionin viisi toimintahäiriötä tiimissä josta voisin reflektoida omaani ja tiimin työskentelyyn työkaluja. Kirjan alussa ollut Lencionin ystävän tokaisu: ”Jos kaikki organisaation ihmiset saisi puhaltamaan yhteen hiileen, olisi mahdollista hallita mitä tahansa alaa, millä tahansa markkinoilla mitä tahansa kilpailua vastaan milloin tahansa.” Jäin miettimään miten pääsisimme tähän tilanteeseen esimerkiksi Saunalautan porukan kanssa.

Luottamuspula

Jokainen tavoitteellinen tiimi tarvitsee luottamusta. Luottamusta siitä että jokainen hoitaa oman tonttinsa ja luottamusta tiimin jäseniin. Miten luottamusta tiimi sisällä saavutetaan? Luottamus on uskallusta olla haavoittuvainen oman tiimin piirissä. Jokaisen jäsenen tulisi olla avoin rohkeasti toisilleen kertomalla virheistään ja heikkouksistaan. Jos tätä ei tapahdu, on vaikea saada luottamus.

Jos miettii Mahtia luottamustilannetta, on tilanne jos paljon parempi kuin aikaisemmin. Olen huomannut että ihmiset uskaltavat olla avoimia toisilleen hankalistakin asioista. Tosin kesällä luottamuksen merkitys ei ole näkynyt oman tiimini arjessa, sillä tiimi on nyt jakautunut moneen osaan tällä hetkellä pyörivien kesäprojektien takia. Luottamuksen merkitys on tosin sitten korostunut näissä pienemmissä porukoissa.

Saunalautalla meidän tiimi alkoi jo muotoutua tammikuun alussa. Oma osallistuminen kesän sesonkiin oli aika vaakalaudalla pitkälle kevääseen ja olen varma että tästäkin on ollut vaikutusta tiimin kehitykseen. Lautan porukalla ei ole tullut hirveästi aikaa vietettyä ja miititkin ovat olleet lähinnä sellasia mitkä on ollut pakko pitää. Meillä ei ole ollut mitään yhteisiä tiimiytymishetkiä tai muita sellaisia.

Olen sen huomannut, että olemme työn lomassa joutuneet rakentaa tiimiä ja hakea omia paikkojamme siinä. Näin jälkeen päin kun miettii, meidän olisi tullut käyttää enemmän aikaa tiimiytymiseen ja siihen että oppisimme tuntemaan toisemme.

Konfliktien pelko

Jokainen tiimi kaipaa terveitä konflikteja ja sitä että mielipiteet ilmaistaan. Jos jokainen ei ilmaise itseään ja tarpeitaan, siitä seuraa sitoutumisen puute, kaikki eivät voi sitoutua yhteisiin sääntöihin jos ne ovat jonkun mielestä vasten tahtoiset. Meidän tiimissämme konfliktien syntymisestä on pitänyt huolta Niko. Niko on usein eri mieltä porukan kanssa, mutta minusta se ei ole huono asia ollenkaan. Välillä tekee ihan hyvää ilmapiirille, että myös niitä itsestäänselvyyksiä kyseenalaistetaan ja sparrataan.

Oman kypsymisen konfliktien pelosta olen myös akatemian aikana huomannut ja muutos on suuri jos vertaa siihen mistä lähdettiin. Varsinkin muiden miellyttäminen on ollut minulla ongelmana. Omassa ajatusmaailmassa ei ole mitään suurempaa muutosta tapahtunut, uskon että muutos on jotenkin kokonaisvaltaisempi, uskon omaan osaamiseeni enemmän ja haluan tuoda sitä esille paremmin.

Erityisesti saunalauttahommissa meillä on useinkin konflikteja. Usein ollaan kiistelty työtavoista, sillä meidän tiimissä on paljonkin eriäviä näkemyksiä ollut siitä mikä on nyt suuntana. Myös jatkuva konflikti voi on voinut vaikeuttaa meidän työskentelyämme.

 

Sitoutumisen puute

Sitoutumisen puute on omasta mielestäni eniten tiimihenkeä syövä tekijä. Se myös nakertaa luottamusta. Erityisesti Mahtian omiin yhteisiin asioihin tiimiläisten sitoutuminen on ollut heikkoa kevään mittaan. Mutta tätäkään ei voi tiimiläisiltä vaatia. Olemme vaan kaikessa hiljaisuudessa hyväksyneet sen että tiimi on hajoamassa palasiksi. Ja se on ihan ymmärrettävää, jokainen on löytänyt omia asioita mitkä vievät eteenpäin näin työelämän kynnyksellä. On ollut jännä miten tiimin erkaantuminen on ollut kuin kirjoittamaton sääntö. En jaksa siitä kuitenkaan herneitä vetää nenään. Kaikki pelastaa oman perseensä, näin ollaan sanattomasti nähtävästi sovittu ja nyt mennään sillä.

Sitoutumisen puute on myös ollut saunalautalla suurin ongelma. Meidän lähtö tähän kauteen oli vähän kun olisi haulikolla ammuttu joku porukka tekemään töitä. Kaikilla meillä oli erilainen visio siitä mitä halutaan saavuttaa, vaikka kauden alussa oltiin tavoitteet lyöty lukkoon. Välillä mentiin myös aika sivuraiteelle niistä tavoitteista tiimin kanssa. Lisäksi olen huomannut tätä myös itsessä, en pysty sitoutumaan asioihin jotka ei motivoi, ja olen joutunut sanomaan että en halua käyttää tähän aikaa, vaan tulisi muistaa projektin päätarkoitus. Lisäksi sitoutumisen vaatiminen eri tiimin jäseniltä. Olen huomannut että tiimiläisillä on ollut erilainen käsitys tarvittavasta sitoutumisesta. Ja tämä eri käsitys sitoutumisesta on johtanut melko useaankin konfliktiin. Alussa olisi auttanut selkeämpi roolitus.

Vastuun välttely

Vastuun välttelyä syntyy kun sitoutuminen on heikolla tasolla. Kukaan tiimin jäsenistä ei halua sitoutua ottamaan vastuuta tiimin yhteisistä asioista vaan laittaa omat tarpeensa muiden edelle. Olisi hauska joskus olla osa tällaista tiimiä missä jokainen täysillä laittaa oman tiimin etusijalle ja nähdä mitä siitä syntyisi. Nyt akatemian ollessa loppusuoralla olen huomannut, että aika monella omat asiat on kiilannut tiimin asioiden ohitse. Omalla kohdallani tuntuu, että minua on alkanut kiinnostaa tiimin asiat aikaisempaa enemmän. Haluan vaikuttaa niin enemmän, aikaisemmin menin vain muiden mukana. Kun tiimin asiat ovat alkaneet kiinnostaa, myös vastuu on kasvanut. Tämän olen erityisesti huomannut saunalautan hommissa. Heti kun sain kunnon otteen projektista, minua alkoi kiinnostaa myös muiden vastuulla olevat asiat. Aloin sillä sekunnilla tuntea myös niistä hommista vastuuta ja halusin niidenkin onnistuvan. En tiedä miksi ja miten tämä tapahtui, mutta ehkä jokin vaan loksahti paikalleen.

Tulosten huomioimatta jättäminen

Kun kukaan tiimissä ei ole tilivelvollinen toisilleen, syntyy tilanne, jossa aina henkilökohtaiset asiat kiilaavat tiimin asioiden ohi. Tiimin työpanos ei ole tässä tilanteessa hyvä ja syntyy tilanne missä voidaan epäonnistumiset sivuuttaa koska ei olla edes yritetty. Jos ei yritä, ei voi tietää olisiko onnistunut. Tulosten huomioimatta on vähän kuin lapsen heitteille jättö, tiimin asioista ei tule mitään ja kukaan ei halua niihin vaikuttaa, vaikka tiimin pahoinvointi vaikuttaa tiimiläisten arkeen.

Tulosten huomioimatta jättämistä olen huomannut jonkin verran meidän tiimissä. Juuri tämän hiljaisen tiimin erkaantumisen jäljiltä. Kaikkien katseet on omissa asioissa, eikä onnistumisia enää tarvitse hakea yhteisestä tekemisestä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!