Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 06.09.17
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toimintahäiriö 1: Luottamuspula

Luottamus on välttämätöntä yhtenäiselle tiimille ja ilman sitä työskentely on lähes mahdotonta. Tiimin rakentamisen sisällä luottaminen on uskoa siihen, että kaikkien tiimiläisten aikeet ovat hyvät, eikä kenenkään tarvitse olla puolustuskannalla tai varovainen. Käytännössä tiimiläisten tulee oppia olemaan luontevasti haavoittuvaisia toistensa seurassa. Haavoittumiseen perustuvaa luottamusta on hankala saavuttaa, mutta epäonnistuminen tulee kalliiksi. Luottamuspulan hallittaessa tiimin jäsenet haaskaavat kohtuuttomasti aikaa ja voimia hallitakseen käytöstään ja vuorovaikutusta ryhmän sisällä. Tämä vie siis ryhmän huomion ja energian vääriin asioihin.

 

Toimintahäiriö 2: Konfliktien pelko

Mikäli luottamuksen rakentamisessa epäonnistutaan, valmistaa se tietä seuraavalle toimintahäiriölle, eli ristiriitojen pelolle. Mikäli luottamus puuttuu, ei tiimi pysty antautumaan kiihkeään ja kursailettomaan väittelyyn ideoista. Sen sijaan turvaudutaan laimeisiin ja varovaisiin keskusteluihin.
Toimintahäiriö 3: Sitoutumisen puute

Mikäli terveet konfliktit puuttuvat, aiheuttaa se vääjäämättä kolmannen toimintahäiriön eli sitoutumisen puutteen. Jos tiimin jäsenet eivät ilmaise mielipiteitään avoimessa ja kiihkeässä keskustelussa, he harvoin myöskään hyväksyvät päätöksiä tai sitoutuvat niihin, vaikka he kokouksen aikana sanoisivatkin sitoutuvansa.

Toimintahäiriö 4: Vastuun välttely

Kun todellista sitoutumista ja hyväksyntää ei ole muodostunut, kehittyy jäsenille neljäs toimintahäiriö, eli vastuun välttely. Ilman sitoutumista, jopa määrätietoisimmat ja tarkimmatkin ihmiset alkavat epäröimään, kun pitäisi puuttua muiden tiimiläisten toimiin ja käytökseen, jotka tuntuvat olevan tiimin etujen vastaista.
Toimintahäiriö 5: Tulosten huomiotta jättäminen

Jos ei onnistuta pitämään toinen toistaan tilivelvollisena, syntyy tilanne, jossa tulosten huomiotta jättäminen voi alkaa kukoistamaan. Tulosten huomiotta jättäminen näkyy sillä, että tiimin jäsenet laittavat henkilökohtaiset tarpeensa tiimin yhteisten tavoitteiden edelle. Tällaisia asioita saattavat olla esimerkiksi ego, urakehitys tai arvostus.

 

Myönteisellä lähestymistavalla voi miettiä, kuinka käyttäytyvät aidosti yhtenäiset tiimit:

  • Luotetaan toinen toiseensa
  • Antaudutaan aitoihin konfliktikeskusteluihin ideoista
  • Sitoudutaan päätöksiin ja toimintasuunnitelmaan
  • Vaaditaan toiset tilille toimimisesta vastoin päätöksiä ja suunnitelmia
  • Keskitytään yhteisten tulosten saavuttamiseen

Tämähän kuulostaa yksinkertaiselta, ainakin teoriassa. Käytännössähän tämä on erittäin vaikeaa, koska se vaatii tiimiltä kurinalaisuutta ja sinnikkyyttä. Voin myös oman kokemukseni kautta todeta, että käytännössä toimivan ja nälkäisen tiimin kokoaminen on erittäin vaikeaa. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet huikeita mutta myös erittäin vaikeita. Olemme Aiton kanssa käyneet nämä kaikki vaiheet läpi ja valitettavasti osa niistä on myös edelleen voimassa. Miten nämä toimintahäiriöt olisi voinut voittaa? Lähdin jälkiviisaana ottamaan siitä nyt selvää.

 

Ihan ensimmäisenä meillä muodostui osaa porukkaa kohtaan luottamuspula. Tapaamisiin ei saavuttu ajoissa tai hommia ei tehty toivotulla tasolla. Alussahan haasteena on se, että porukka ei tunne toisiaan ollenkaan ja sisäinen viestintä tai sen puute tulee haasteeksi. Kun sisäistä viestintää ei synny, ihmiset eivät tiedä esimerkiksi millä tasolla työtehtävät tulisi tehdä. Ei pitäisi ainoastaan olettaa, että työt tehdään hyvin vaan pitäisi aina osata myös määritellä miten hyvin toteutettu työ mitataan.

Ensimmäisenä ja toisena vuonna osa meistä (mukaan lukien minä) pelkäsi konflikteja. Asioista ei uskallettu puhua suoraan ja apua ei uskallettu pyytää. Epäonnistumista pelättiin. Suurimpana ongelmana pitkään oli varmastikin nimenomaan sitoutumisen puute ja se, että ei uskalleta puhua suoraan. Hiljaisesti hyväksyttiin asiat, vaikka oltaisiin oltu vastaankin. Meidänkin tiimistä on lähtenyt 4 ja osa heistä ei ”ymmärtänyt” lähteä ajoissa pois. Hei eivät kuitenkaan pystyneet sitoutumaan tiimin toimintaan, mutta eivät uskaltaneet myöskään sitä sanoa aina ääneen. Kun tämä ongelma poistui, helpottui arki huomattavasti. Konflikteja ei enää vältellä ja myöskään vastuuta ei enää vältellä samalla tavalla.

Kuitenkin tiimin muodostamisessa tarvitsee muistaa se, että nämä asiat kuuluvat matkaan ja ne muokkaantuvat itsestään. Toki näitä prosesseja voi nopeuttaa, mutta suurin oppi on kuitenkin olla osana tiimiä ja sen rakentamista, sillä sen jälkeen tietää paremmin miten nämä sudenkuopat voi kiertää.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!