Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 09.03.20
Esseen kirjoittaja: Sara Vikki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patric Lencioni
Kategoriat: 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.7. Tiimiyrittäjävalmentajien yrittäjyyden "pakolliset kirjat", 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nyt kuulostaa siltä, ettei hyvältä kuulosta. Tiimi on toimintahäiriöinen. Patric Lencioni listaa tiimin toimintahäiriöt Mushlown tarvehierarkian mukaisesti tärkeimmästä epätärkeimpään. Jos tiimiltä löytyy kaikkein alimmainen toimintahäiriö, niin siltä löytyy kyllä muutkin niistä. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei muita toimintahäiriöitä voi ohittaa, jos alemmat eivät ole kunnossa. Tässä kohtaa lähden väittämään, että tiimiltämme löytyy kaikki näistä keskeisistä toimintahäiriöistä.

  1. Luottamuspula

Kaikkein alimpana toimintahäiriöpyramidista löytyy luottamuspula. Koen, että tiimimme kärsii luottamuspulasta menneiden asioiden takia. Tähän heijastuu hyvin yhdenkin tiimin jäsenen vaikutus koko tiimiin. Kun yhteen henkilöön on mennyt luotto, niin alkaa epäillä koko tiimiä. Luottamuspulaan kuuluu muitakin asioita, kuten omien virheidensä myöntäminen. Tuntuu, että tämän kevään aikana olemme oppineet enemmän katsomaan peiliin ja myöntämään omat virheemme ääneen. En silti väitä, etteikö tässä olisi itselle ainakin haastetta, sillä kukapa haluaa muuten vaan jaella omia heikkouksia ja virheitään muille. Virheiden myöntämisen lisäksi koen, ettei tiimissämme osata tarpeeksi pyytää apua. Tämä liittyy varmastikin hyvin vahvasti omien virheidensä myöntämiseen. Olisi kaikille suuri hyöty, kun osattaisi niin pyytää kuin antaakin apua tarvittaessa. Siinähän tiimin ydin piilee.

 

  1. Konfliktien pelko

Konfliktien pelko ei näy niin vahvasti tiimissämme kuin esimerkiksi edellinen toimintahäiriö. Mielestäni tärkeitä ja polttavia aiheita on otettu pöydälle aina tarpeen tullen kuten tiimiläisten sitoutuminen, myynti jne. Koen myös, että kaikkien ideoita kuunnellaan kyllä, muttei täysin tasavertaisesti. Ne, joiden suu käy muutenkin, saavat omat ideansa läpi lähes välittömästi. Liitäisin konfliktien pelkoon myöskin sen, että osataan kuitenkin pitää hauskaa ja olla rennosti, vaikkakin otetaan tärkeät ja ehkä jopa epämiellyttävätkin asiat käsittelyyn. Olen sitä mieltä myöskin, että osaamme olla myöskin rennosti tiimin kesken ja olemme saaneet treenitkin tuntumaan hauskoilta. Lienee yksi syy tähän löytyykin siitä, että ne on vihdoin valmisteltu huolella.

 

  1. Sitoutumisen puute

Sitoutumisen voi moni käsittää eri tavalla. Osa ei edes koe, että tiimin toiminnassa tulisi olla niin täysillä mukana kuin toiset. Olisi kuitenkin tärkeää asettaa tietynlaiset raamit kuinka paljon minimissään tulee sitoutua tiimiin. Jotkut luonnollisesti haluavat sitoutua enemmän, mutta sehän on vain plussaa kaikille. Sitoutuminen tiimiin on ainakin itsestä tuntunut aluksi vaikealta. Osaltaan siksi, ettei itse ole oikein tiennyt mitä elämältään ja uraltaan haluaa, mutta myöskin siksi, ettei tiimillämme ole vieläkään täysin selkeää visiota ja tavoitetta, jota kohti tekisimme töitä. Tietenkin tässä tapauksessa tavoitteen asettaminen on erittäin haastavaa, koska kukaan ei tee samoja asioita eikä tiimiyritys ole keskittynyt mihinkään tiettyyn toimialaan. Myöskin monesti treeneissä on tullut esille se, että me emme ole osanneet tehdä päätöksiä nopeasti. Etenemisen kannalta kirjassakin mainitut nopeat ja tärkeät päätökset ovat merkittäviä. Monesti olemme kuitenkin jääneet joko siihen, että on liian monta mielipidettä, joista valita tai ei ole kaikki paikalla antamassa omaa mielipidettään. Kuitenkin poissaolo on vain harmillista, muttei se saisi hidastaa tiimin edistymistä ja päätöksentekoa.

 

  1. Vastuun väistäminen

Kuka hoitaa ja milloin? Tämä lause on kuultu monissa treeneissä ja sen jälkeen seuraa monesti hiljaisuus. Kuitenkin monesti samat ihmiset lopulta menettävät malttinsa ja huikkaavat ottavansa vastuun, kun kukaan muukaan ei sitä tee. On kuitenkin ollut kiva huomata, että vastuu on hieman alkanut jakautua. Tässä minun (ei pitäsi) vaan pitää ottaa enemmän koppia, jotta saisimme edistettyä koko tiimiä eikä aina samojen naamojen tarvitsisi olla vastuussa. Mielestäni tiimissä on myöskin byrokraattisia toimia. Esimerkkinä johtoryhmä, joka päättää puolestamme asioista. Tämä voi hyvin johtua solujen toimimattomuudestakin, mutta johtoryhmän tarkoitus olisi tehdä päätöksiä muiden tuomista ideoista tms. En myöskään koe, että tiimissämme olisi ainakaan korkeita laatuvaatimuksia tai paineita parantaa omaa suoritustaan. Osittain varmaan siksi, ettei oikein kukaan tee edes 70% sitä, minkä kykenisi ja osittain ehkä siksi että on hukassa joko oman tai tiimin tulevaisuuden suhteen.

 

  1. Tulosten huomiotta jättäminen

Individualismi. Kehäteoriassakin tästä ollaan puhuttu, kun asetimme jokaisen tiimin jäsenen kehälle, joka kuvastaa kunkin paikkaa tiimissä. Kukaan ei muistaakseni ollut individualistien kehällä, muttei monikaan ollut ydinpelaajissa. Tiimissämme on paljon eri osa-alueiden osaajia ja tuntuu, että tällä hetkellä osa on keskittynyt omien projektiensa pariin, joissa pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan. Tämä on tietenkin hyvä asia, mutta tiimin toiminnan edistämiseksi olisi hyvä tehdä yhdessä duunia ja asettaa yhteisiä tavoitteita. Onneksi tiimiltä löytyy yhteisiäkin projekteja kuten messumyyntiä tai TA-storen pyörittämistä. Yhteiset tavoitteet saa tiimin toimimaan yhdessä niiden eteen, kun taas yksilölliset tavoitteet ajavat individualismiin. Olemme kuitenkin tehneetkin hyviä projekteja yhdessä kuten rakettipäivät tai VKK pop up. Väitän myöskin, että yhteisistä tekemisisitä on myöskin oltu ylpeitä, ja niin pitääkin. Ehkä enemmän kuitenkin toivoisin, että kannustettaisiin ja onniteltaisiin myös yksilökohtaisesti kaikkia tiimin jäseniä saavutuksista.

 

Kirja antoi hyviä aiheita pohdittavaksi ja vaikka saattaa kuulostaa siltä, että tiimimme on todella toimimaton, niin meillä on kuitenkin hauskaa yhdessä ja suureen osaan tässä mainituista ongelmista on jo otettu kantaa ja niitä ollaan kehittämässä parempaan suuntaan. W edo great Clevera!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!