Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 31.03.20
Esseen kirjoittaja: Laura Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viisi toimintahäiriötä tiimissä, on varmasti monelle tuttu kirja. Minulle tämä ei ollut tuttu ennen kuin tutustuin täpityskirjoihin. Kun kerran olemme pikkuhiljaa alkaneet tiiminä ymmärtämään täpityksen tarkoituksen niin sovimme joku aika sitten tavoite päivämäärän, jolloin kaikki on lukenut sovituista aihealueista yhden täpityskirjan. Minun valintani osui tähän kirjaan. Haluaisin vain mainita, että minun oli hirveän vaikea löytää itselleni sopivaa kirjaa täpityskirja vaihtiksista… Olisikohan näihin mahdollisuutta lisätä muutamia kirjoja sekä valita vähän uudempaa? No se kehitysideoista mennään siihen mitä minä sain kirjasta.

 

Kirjassa esiteltiin nimensä mukaan viisi toimintahäiriötä tiimissä. Ne olivat luottamus, konfliktit, sitoutumattomuus, vastuun välttely ja tulosten huomiotta jättäminen. Jos toimintahäiriöistä puuttuu ensimmäinen eli luottamus niin on tiimissä myöskin neljä muuta häiriötä. Eli meidän tiimistä löytyvät nämä kaikki toimintahäiriöt.

 

Luottamus

Vertaan aina luottamusta talon rakentamiseen. Yksikään talo ei rakennu ilman vahvaa kivijalkaa eli tässä tapauksessa luottamusta. Myöskään tiimi ei tule ehjäksi, jos luottamus puuttuu tai rakoilee.

”Ole haavoittuvainen” kehotettiin kirjassa, kun olet avannut elämääsi enemmän niin olet myös haavoittuvaisempi, ja tämä rakentaa luottamusta. Muistan esimerkiksi, kun tein ensimmäistä oppimissopimusta ja siinä oli tarkoitus käydä hyvin henkilökohtaisesti läpi omaa elämää niin minulle se ei tuntunut sopivalta vielä niin tiimin alkumetreillä. Tässä kohtaa tiimille on jo helpompi kertoa kaikesta.

Joskus on ollut tilanteita, että jollekin on annettu homma hoidettavaksi ja se ei ole hoitunut niin silloin siitä ollaan käyty keskustelua ja olemme peräänkuuluttaneet sitä, että miksei henkilö ole pyytänyt apua? Onko avun pyytäminen vaikeaa tiimissämme? Tuleeko siitä ihmisille liian haavoittuvainen olo? En tiedä, mutta kovasti Clevera on tsempannut luottamuksen rakentamisessa.

 

Konfliktit

Konfliktien pelko. Tätä aina välillä huomaa tiimissämme, joillekin vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen ei ole helppoa. Ei se kivaa ole, mutta vaikeistakin asioista on syytä puhua niin asiat selviävät. Mielestäni hyvin olemme saaneet keskusteltua niistä vaikeimmistakin aiheista ja jos jotakuta vaivaa jokin asia niin se nostetaan heti pöydälle, josta olen enemmän kuin iloinen. Kenellekään ei kuulu jäädä paska maku suuhun. Veikkaan että muutama kuukausi sitten pidetty kehäteoria auttoi meitä vielä parempaan suuntaan asian kanssa.

 

Sitoutumattomuus

Tämä toimintahäiriö näkyi vahvasti tiimissämme vielä jokin aikaa sitten. Nyt sanoisin, että siitä ollaan päästy jo hieman eroon. Nykyään ihmiset pitävät tärkeinä olla treeneissä ja yhteisissä tapahtumissa. Läsnäolomme on parantunut huomattavasti.

Meiltä on pitkään puuttunut tiimin yhteiset tavoitteet. Jokainen sanoi oppimissopimuksissa vain omia tavoitteita muttei tiimin tai tiimiyrityksen se varmasti vaikutti ihmisten sitoutumattomuuteen. Saimme parannettua sitoutumista päätöksen tekemisillä, missä jokaisen ajatuksia kuultiin. On paljon helpompi sitoutua esim. sääntöihin ja tavoitteisiin, kun on itsekin sanonut ajatuksensa niihin. Emme myöskään jaarittele enää niin kauaa päätöksissä vaan teemme päätöksen. Lopussa kootaan yhteen mitä olemme päättäneet ja että oliko se kaikille ok.

 

Vastuun välttely

Tätä voi kyllä melkein jokainen tiimiläinen treenata. Meinaan on niitä, jotka välttelevät vastuuta viimeiseen saakka ja sitten ovat he, jotka ottaa luodin heidän puolesta jotka eivät halua. Jotenkin tämä on itseäni ärsyttävin toimintahäiriö. Haluan monesti ottaa hommia, mutta myös pitää antaa muillekin vastuunottamista, mutta mitäs sitten kun ketään ei kiinnosta. Tulee sellainen tunne, että se on sitten minun otettava. Ei sen niin pitäisi olla vaan jokaiseen tehtävään pitäisi nousta 13 kättä ilmaan, että ”minä voin”. Ja joskus näkee myös esim. sprinttitavoitteissa alisuoriutuneisuutta ja tällöin koko tiimi kärsii. Siitä olemme huomautelleet ja tarkkailleet pisteitä nyt tarkasti ja ollaan kyselty tarvitseeko apua jos näyttää huonolta.

 

Tulosten huomioitta jättäminen

 

Emme voi olla huomioimatta tuloksia. Jos olemme huomioimatta niin junnaamme paikallaan ja jäämme jälkeen muista. Tämä tarkoittaa esim. sprinttipisteiden osalta sitä, että valmistuminen voi lykkääntyä ja vielä tärkeämpi: Voi tiimiläisestä tuntua siltä, ettei asia ole tärkeä ja alkaa suorittamaan vain omia tavoitteita eikä huomioi enää tiimin tavoitteita. Pidämme jatkossakin huolta tavoitteiden tarkastelusta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!