Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 02.04.20
Esseen kirjoittaja: Rasmus Elomaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viisi Toimintahäiriötä tiimissä on Patrick Lencionin varmasti yksi tunnetuimpia kirjoja Tiimiakatemian sisällä. Kirjassa käydään läpi VIISI, kyllä luit oikein VIISI toimintahäiriötä tiimissä. Nämä ovat luottamus konfliktit, sitoutumattomuus, vastaan väittely ja tulosten huomiota jättäminen. Nämä kulkevat käsikädessä eli yhden puuttuessa, on puutteita myös kaikessa.

 

Luottamuspula

Tiimin perusta on luottamus, ilman sitä mistään ei tulisi mitään. On hyvin normaalia, että Tiimiakatemian alussa omaan tiimiin on vaikea luottaa. Vaikka olimmekin olleet jo koko syksyn yhdessä, mutta tiimin kesken aikaa ei ollut ollenkaan pidetty. Jokainen henkilö on erilainen ja jokaiseen ihmiseen ja heidän motivaatioonsa pääsee käsiksi sitten kun tutustuminen alkaa lähemmin.

Itse olen huomannut jonkinlaista luottamuspulaa tiimissä, mutta ymmärrän sen vielä tässä vaiheessa. Uskon, että tiimimme tulee luottamaan toisiinsa paljon enemmän tulevaisuudessa. Luottamuspula on todennäköisesti kadonnut siinä vaiheessa, kun jokainen pystyy sanomaan oman mielipiteensä.

 

Konfliktien pelko

Konfliktit ovat pääsääntöisesti asioita, joita pelätään. Tällöin pelätään sitä, että tiimi hajoaa ja aletaan katsomaan toisia mulkoilevilla katseilla. Todellisuudessa hyvin ratkaistu konflikti on tiimille parasta mahdollista kokemusta mitä on olemassa. Se kasvattaa tiimiä, kun jokainen saa sanottua mistä kiikastaa ja ratkaisukin yleensä tullaan saamaan.

Tiimissämme on ratkaistu konflikteja ja ne ovat kasvattaneet meitä, ilman näitä tilanteita olisimme varmasti todella paska tiimi emmekä osaisi tehdä mitään yhdessä.

 

Sitoutumisen puute

Sitoutuminen tiimiin, liima tiimin välillä. Yhteiset tavoitteet ja niiden asettaminen on hyvin keskeinen asia ryhmälle. Tiimin arvot, säännöt ja tavoitteet pitää olla mahdollisimman selkeät, jotta jokainen tiimin jäsen varmasti ymmärtää ne.

Kun Kauka alkoi konttaamaan, niin oli tärkeää luoda arvot, säännöt ja tavoitteet. Tämän seurauksena syntyi konflikteja, joiden kautta syntyi sääntöjä ja tavoitteita. Tällöin päästiin avaamaan solmuja ja kuuntelemaan muita onko sitoutuminen jo alkanut vai miten on.

 

Vastuun välttely

Vastuun jako tiimissä on tärkeää, välttely kertoo vain siitä, että ei ole sitoutunut tai luottamus pulasta itseensä. Jokaisen tulisi ottaa vastuuta tasapuolisesti, jos taito ei riitä niin pyytää rohkeasti apua. Jolloin pystytään myös saamaan luottamusta, kun osaa myöntää, ettei osaa.

Kaukan jaloissa vastuuta on näin etätyöskentelyssä vältelty ja syyllistyn tähän itsekkin. Tällöin tiimiliiderimme ottaa homman taakakseen ja kaikki kiittävät häntä siitä, mutta mitä se kertoo meidän tiimimme sitoutumisesta, jos vastuuta vältellään ja sen työn tekee aina yksi.

 

Tulosten huomiotta jättäminen

Seuraamalla tiimin tuloksia, pystytään kertomaan sen kehityksestä. Tällä hetkellä Kaukan tulokset ovat paremmat kuin ensimmäisen kahden kuukauden aikana, mutta koronakriisin seurauksena on vaikeaa huomata kehitystä, koska firmat sulkevat projekteja mihin olemme lähteneet mukaan. Tuloksissa on kuitenkin tärkeää aina mennä tiimi edellä, eikä oma muna edellä. Tällöin olet sitoutunut tiimiin.

 

Kirjasta muuten

Kirja on hyvä! Se avaa ajatuksia missä oma tiimi menee. Suosittelisin ehkä ensimmäiseksi kirjaksi, mikä pitäisi lukea ensimmäisen puolen vuoden aikana, kun tiimiakatemiaan astuu. Perusopintojen ohella, tästä voi saada paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!