Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 02.04.20
Esseen kirjoittaja: Elias Litmanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä - tarina johtajuudesta
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.5. Oppimisen klassikot, 1.7. Tiimiyrittäjävalmentajien oppimisen "pakolliset" kirjat, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Tämä oli kyllä hiton kiva kirja lukea, sillä kirjan pointit oli hyvin nidottu tarinan muotoon ja sitä innolla oikein seurasi, että miten se tiimi siitä sitten lähtee kehittymään. Kirjasta olisi ehkä voinut olla hiiiukan enemmän hyötyä, jos sen olisi lukenut esimerkiksi heti Tiimiakatemian alkuun, mutta nytpä ainakin voin paremmin reflektoida viittä eri toimintahäiriötä meidän tiimiin ja kehitykseen.

Ensimmäinen toimintahäiriö on Luottamuspula. Luottamus on kyllä melkein kaikessa aivan se perimmäinen asia, mikä saa asiat rullaamaan ja jonka päälle sitten rakentuu kaikki muu, parisuhteet, tiimit, joukkueet yms. Niin myös Clevera! Meillä oli alkuun kyllä paljon vaikeuksia tämän asian kanssa, mutta pikkuhiljaa rupesimme enemmän ja enemmän avautumaan kuoristamme ja paljastamaan oikeat luonteemme toisillemme. Tämä on varmaan kaikissa tiimeissä sellainen prosessi, mitä ei oikein voi nopeuttaa ja tapahtuu vain pikkuhiljaa ajan kanssa. Luottamus on myös siitä jännä asia, että sen voi rikkoa erittäin nopeasti, mutta korjaamiseen kuluu PALJON aikaa, eikä ole takeita, että luottamus olisi sen jälkeen entisensä. Onneksi Cleverassa ei kärsitä enää luottamuspulasta ja uskaltaisin väittää, että meillä puhutaan aina suut puhtaaksi.

Seuraavana olisi vuorossa konflikiten pelko. Tämä oli minulle kaikista henkilökohtaisin toimintahäiriö, aidosti pelkäsin konflikteja ja pyrin niitä välttämään hyvin pitkään, kunnes tajusin, että jos on aitoa luottamusta toisiinsa, konflikteista ei ole mitään haittaa, päinvastoin. En vieläkään niistä erityisemmin pidä, mutta konfliktien pelkoni on hävinnyt kuin tuhka tuuleen.

Meillä konfliktien pelko oli pahimmillaan valetiimi vaiheessa, joka kesti suunnilleen koko viime syksyn. Silloin emme oikein uskaltaneet nosta kissoja pöydälle vaan lakaisimme niitä kokoajan maton alle. Se oli kaikille tiimiläisille hyvin vaikeaa aikaa ja itse koin sen erittäin henkilökohtaisesti, sillä siihen aikaan toimin vielä Cleveran liiderinä. Konfliktien pelko kuitenkin alkoi hiljalleen haihtua meidänkin arjesta kun rupesimme hiljalleen nostelemaan niitä kissoja pöydälle ja tajuamaan, että hei, eihän tämä niin perseestä ollutkaan. Se vaatii luottamusta kaikkiin tiimiläisiin.

Kolmantena vuoroon astuu sitoutumisen puute. Kyseessä on siis hyvin perustavanlaatuinen tekijä, jos yhteisiin tavoitteisiin tai projekteihin ei sitouduta, niin ei myöskään mitään tapahdu ja tavoitteet jäävät saavuttamatta. Tämän asian kanssa kamppailimme vielä tammi-helmikuussa, mutta nyt olemme saavuttaneet tilanteen, jossa kaikki ovat mielestäni sitoutuneita. Tässä on suurena apuna ollut paljon organisoituneempi ja tavoitteellinen toiminta. Johtoryhmä vaatii kaikilta tasapuolisesti ja valvoo koko tiimin toimintaa. Olemme myös yhdessä keskustelleet, että sitoutuminen yhteisiin asioihin on erittäin tärkeää ja jos niihin ei pysty sitoutumaan, Clevera ei ole oikea paikka olla. Kirjoitimme vastikään yhteisen tiimisopimuksen ja jokainen meistä sitoutui sitä noudattamaan. Olemme siis tästäkin päässeet yli!

Neljäntenä kuvioihin astuu vastuun välttely. Tässä olemme kehittyneet aivan hurjasti, viimeisen parin kuukauden aikana. Meistä jokainen on ruvennut ottamaan vastuuta ja vaatimaan toinen toisiltaan asioiden hoitamista, eli se ei ole enää pelkästään vain johtoryhmän harteilla. Suurimpana syynä kehitykseen tässä asiassa näen liiderin ja valmentajan pitämät kehityskeskustelut. Itse syyllistyin hyvin pitkään liialliseen vastuun ottamiseen, eli aina kun jotain piti hoitaa, minä olin ensimmäisenä tarjolla hoitamaan kyseisen tehtävän, oli se sitten mikä hyvänsä. Kehityskeskusteluissa oivalsin, että se ei millään tavalla kehitä tiimin toimintaa, jos aina samat henkilöt ottavat vastuuta ja oikein vaalivat sitä itselleen, sillä silloin hiljaisemmat henkilöt eivät välttämättä kehtaa itse tarttua haasteeseen ja he eivät pääse kehittymään. Tässä täytyy muistaa, että olemme tiimissä ja tiimi on vain yhtä hyvä kun sen heikoin pelaaja. Juuri sen takia jokaisen on otettava vastuuta. Nyt itse pidän suuni kiinni ja annan muiden ottaa vastuuta ja olen huomannut, että muutkin tekevät niin. Nyt hiljaisemmat ovat ruvenneet ottamaan enemmän ja enemmän vastuuta, mikä on upeaa huomata!

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on tulosten huomiotta jättäminen. Tämä on ehkä sellainen asia minkä kanssa nyt kamppailemme. Meidän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota yhdessä tekemiseen ja yhteisiin tavoitteisiin. Meillä on yhteiset tavoitteet olemassa, mutta tällä hetkellä koronavirustilanne, vaikeuttaa meidän yhteisiin tavoitteisiin pääsyä (esimerkiksi matka keväällä, joka oli mm. yksi tavoitteista). Nyt meidän täytyy kehitellä uusia tavoitteita tälle poikkeus ajalle ja mennä yhdessä päämäärätietoisesti niitä kohti!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!