Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoitettu 20.10.15
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Viisi toimintahäiriötä tiimissä - tarina johtajuudesta
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.5. Projektien johtaminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valmentajamme Ullan suosittelemana päätin ottaa tämän kyseisen kirjan lukuun. Kirja tuli sopivaan kohtaan, sillä tiimissäni eli Bisnerassa eletään tällä hetkellä tärkeitä ja jänniä hetkiä. Olemme suunnittelemassa radikaalia muutosta suuntaan johon tiimini kanssa olemme menossa. Mutta en siitä tähän enempää kirjoita, ennen kuin olemme lyöneet yhdessä asian lukkoon ja jokainen tiimini jäsen on siihen toivottavasti lähtenyt mukaan. Mutta joka tapauksessa tiimiliiderinä toimiminen lähenee loppusuoraansa ja ajatuksissani oli lukea vielä ainakin yksi johtamisen kirja tällä erää. Ullan vihjeestä tosiaan kiinnostuin tästä kirjasta ja hyvä kirja olikin. Tässä on siis päällimmäisiä ajatuksia kirjasta.

 

”Ei taloudellinen tilanne. Ei strategia. Eivät tekniset valmiudet. Vaan tiimityö pysyy perimmäisenä kilpailuvalttina. Siksi, että se on voimallista, ja siksi että se on niin harvinaista.”

 

Kirjassa siis käsitellään tiimityön rakentamista ja sitä miten tärkeää yritykselle toimivat tiimit ovat. Kirjassa esitellään tiimin viisi toimintahäiriötä, jotka toimiva tiimi saa toimimaan. Mielenkiintoista kirjaa lukiessa oli se, että siinä ilmaistiin hyvin se asia, mitä olemme tiimissämme tekemässä. Siis se minkä aikaisemmin mainitsin tiimini muutoksen tuulista. Ilmaisu tiimityön voimasta menee näin: ”Jos kaikki organisaation ihmiset saisi puhaltamaan yhteen hiileen, olisi mahdollista hallita mitä tahansa alaa millä tahansa markkinoilla mitä tahansa kilpailua vastaan milloin tahansa.” Tätä ajattelumallia ja toimintaa haluamme tuoda Bisneraan. Mielestäni moni tiimi Tiimiakatemialla ei puhalla tiiminä niin hyvin yhteen kuin voisi. Monissa tiimeissä yksilöt keskittyvät vain omiin tekemisiin ja siihen perhanan rahan ”tekoon”. Näin yritys jää oikeasti toisarvoiseksi, eikä silloin pystytä saavuttamaan mitään suurta ja samalla rahallisesti todella tuottavaa. Eihän se varmasti varmaa ole silloinkaan kun tiimi puhaltaa yhteiseen suuntaan, mutta kuten edellä mainittiin uskon että silloin kun tiimi toimii kunnolla, on mahdollista tehdä mitä vain.

 

Seuraavana esittelen hiukan jokaista viittä toimintahäiriötä:

 

  1. LUOTTAMUSPULA – haavoittumattomuus

Luottamus on todellisen tiimityön perusta. Tiimityö alkaa luottamuksen rakentamisella. Ainoa keino rakentaa sitä on päästä yli tarpeestamme olla haavoittumattomia. Tämä tarkoittaa sitä että monesti tiimin jäsenet eivät pysty ymmärtämään toisiaan ja puhumaan toisilleen suoraan. Mahtavissa tiimeissä ei saisi olla pidättyväisiä. Eikä niissä saisi pelätä käsitellä omaa likapyykkiä. Jokaisen tiimiläinen uskaltaa myöntää erehdyksensä, heikkoutensa ja huolenaiheensa pelkäämättä kostoa. Tämä on mielenkiintoinen asia, sillä monissa muissakin kirjoissa missä kerrotaan hyvästä tiimityöstä, kerrotaan että luottamuksen täytyy olla kunnossa. Mielestäni meidän tiimissä on vielä kehitettävää luottamuksen suhteen, tai oikeastaan uskallus kertoa joka kerta oma mielipiteensä ja huolensa avoimesti. Sekä se, että puhuisimme suoraan joka tilanteessa. Nämä asiat kun saamme kehitettyä paremmaksi, en usko että luottamuksen kanssa toisiamme kohtaan tulee ongelmaksi.

  1. TULOSTEN HUOMIOTTA JÄTTÄMINEN – asema ja ego

Tämä viimeinen toimintahäiriö tulee tähän väliin, sillä se on loppujen lopuksi kirjan mukaan se perimmäinen toimintahäiriö. Tämä on juuri se mitä mielestäni moni tiimi toteuttaa liian paljon TA:lla ja mitä me yritämme korjata omassa tiimissäni. Eli tämä häiriö syntyy tiimin jäsenten taipumuksesta tavoitella yksilöllistä tunnustusta ja huomiota tulosten kustannuksella. Ja ehkä mielestäni pikemminkin omien tulosten himossa tiimin tulos jää pimentoon. Kirjassa oli hyvin selvennetty asiaa näin: Vaikka tiimissä oleva yksilö tuntisi olevansa kuinka hyvässä jamassa, niin jos tiimi kokee tappion, jokainen kokee tappion. Tämä oli mielestäni tärkeä asia, sillä yrityksiähän tässä jokainen tiimi on. Tärkeää on myös se että tiimin joryllä on selkeät yhteiset tavoitteet ja sitä kautta koko tiimillä! Ja vaikka tiimissä on eri osa-alueita, se ei tarkoita sitä, että joku toinen osa-alue ei ole sitten vastuussa siitä toisesta. Tämä vaatii sitä, että jory on avoin kaikista asioista, eikä ketään eristetä omalle ”alueellensa”.

  1. KONFLIKTIEN PELKO – keinotekoinen sopusointu

Tämä toimintahäiriö tarkoittaa sitä, että emme luota toinen toiseemme, emme antaudu avoimeen, rakentavaan ideologiseen konfliktiin. Silloin varjellaan kirjassa mainittua keinotekoista sopusointua, että näennäisesti kaikki on hyvin. Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä meidän tiimissä kehitettävistä asioista, jotta vältämme tämän häiriön. Mielestäni emme tarpeeksi vielä luota toisiimme, jotta avoimesti kyseenalaistaisimme asioitamme ja toisiamme. Mutta rakentavasti. Osa on oppinut mielestäni hyvin jo toteuttamaan tätä, mutta vielä osa nähdäkseni kavahtaa hiukan näitä avoimia konflikteja/keskusteluja. Hauskaa on ajatella näin menneisyyttä muistellen, että mielestäni Bisnera on aina ollut hyvä toteuttamaan konflikteja, mutta nyt olemme alkaneet pikkuhiljaa oppimaan tosiaan tuon rakentavan konfliktin ja niistä konflikteista syntyy jotain hyödyllistä. Uskon että kun jatkamme samalla tavalla, mutta yhden napsun vielä herkemmin kun puhumme avoimesti asioista, niin olemme hyvällä matkalla kohti kehitystä.

  1. SITOUTUMISEN PUUTE – tulkinnanvaraisuus

Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen tiimin jäsen on valmis sitoutumaan suunnitelmaan tai päätökseen ja sitä, että saadaan jokainen selvästi uskomaan siihen. Ja tämä vaatii yleensä kirjankin mukaan konfliktin. Kuten kirjassa mainitaan: ”Kun ihmiset eivät ilmaise mielipiteitään, eivätkä koe tulleensa kuulluiksi, he eivät tule aidosti mukaan”. Mielenkiintoinen asia, joka on ehkä omassa tekemisessänikin tuttua. Haluan useasti tuoda aika suoraankin mielipiteeni esiin. Aikaisemmin toinkin hieman liian suoraan ja ehkä tylystikin. Mutta olen mielestäni ottanut kehitysaskeleita siinä asiassa. En kuitenkaan ole vähentänyt mielipiteiden esittämistä muille. Jotta tulkinnanvaraisuutta ei jää, tarvitaan jokaiselta tiimin jäseneltä oman mielipiteensä tuomista esiin. Tähän olemmekin syksyn aikana yrittäneet kehittää, että emme päätä mitään ennen kuin saamme jokaiselta irti mielipiteensä. Eli konflikteja lisää Bisnera!

  1. VASTUUN VÄLTTELY – alhaiset laatuvaatimukset

Kirjasta lainattuna tämä toimintahäiriö: ”Kun pääsemme selvyyteen ja saavutamme hyväksynnän, meidän on pidettävä toisiamme tilivelvollisina siitä, mitä olemme sitoutuneet tekemään ja siitä että noudatamme korkeita suoritus- ja käytösvaatimuksia”. Tässä asiassa olemme tiiminä jostain syystä ongelmissa. Monesti on ollut vastahakuisuutta kertoa mitä tekee ja miksi tekee toisille. Kuten kirjassakin mainitaan, että kaikkien tiimissä pitää vaatia toisia tilille siitä, mitä tekee, miten käyttää aikaa ja edistyykö tarpeeksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että se olisi ele luottamuspulasta! Ei pidä pelätä patistella toisia. Mielestäni se on vain osoitus siitä, että tiimi on patistelijalle tärkeä ja siksi, että mikäli on jotain ongelmia, niin niihin pystytään tarttumaan heti. Tässä osiossa kerrotaan myös siitä, että tiimillä pitää olla kerrallaan vain YKSI kokonaistavoite. Sillä kuten tekstissä mainitaan: ”Jos kaikki on tärkeää, mikään ei ole”. Silloin kaikki puhaltaa yhteiseen isoa tavoitetta kohti.

 

Tässä siis isoimpia ja tärkeimpiä asioita viidestä toimintahäiriöstä, jotka toivottavasti saamme vältettyä/voitettua Bisnerassa. Kirja oli mielestäni todella hyvä ja silmiä avaava. Opetukset oli kerrottu helposti luettavassa muodossa eli tarinana fiktiivisestä yrityksestä ja sen johtoryhmästä. Joten kirjaan jäi helposti koukkuun! Aion suositella toisillekin tätä kirjaa. Eli kiitos Ulla kun kerroit tästä kirjasta. Loppuun laitan pienen lainauksen kirjasta, jonka toivon että mahdollisen muutoksen toteutuessa muistamme aina!

”Erinomaiset tiimit ovat ylpeitä siitä, että ne pystyvät asettumaan yhdessä päätösten taakse ja sitoutumaan selviin menettelytapoihin silloinkin kun ei ole takeita siitä, että päätös on oikea” Eli yhdessä noustaan ja kaadutaan!

 

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Viisi toimintahäiriötä tiimissä”

  1. Aleksi Ihalainen sanoo:

    Ei huono!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!