Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vilpitön mieli

Kirjoitettu 18.07.18
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Vilpitön mieli, miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta
Kirjan kirjoittaja: Jouni Ranta ja Marko Erola
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.1. Asiakkuuden työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 9.10 Tapahtumat, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vilpitön mieli

Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta

 

Olin juuri piirtämässä valmistelevia kuvia piirrosvideota varten, mitä tein Kuvitellen Oy:ssä ensimmäisenä isona omana projektinani. Hiljainen toimisto tylsistyttää mielen, kun kuvissa on enää suorittavaa osuus jäljellä. Kuvien suunnittelu ja sommittelu käsikirjoitukseen, sekä asiakkaan kanssa yhteisen sävelen löytäminen ovat työn haastavimpia osuuksia, mitkä vaativat paljon ajatusta ja keskittymistä. Kun raskas työ on tehty, jäljelle jää itse piirtäminen ja toteutus valmiiden suunnitelmien mukaan, mikä ei juurikaan vaadi suurta ajattelutyötä. Selasin siis bookbeattia löytääkseni sieltä jotain mielekästä kuunneltavaa. Tämä kirja herätti huomioni heti kannen tekstillään; miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta? Mikä olisikaan sopivampi teos kuunneltavaksi piirrostöiden oheen!

 

Elämäntarina taideväärennöksiä myyvästä miehestä, Jouni Rannasta ja hänen suhtautumisesta ja kunnioituksesta itse Taiteilijaa kohtaan. Mieheen väärennösten takana. Tarina oli erittäin mielenkiintoinen ja hauska. Myös jokseenkin uskomaton, sillä en olisi osannut taidemaailman olevan niin tulkinnan varaista ja hankalaa, sillä käytännössä kukaan ei ole loppujen lopuksi vastuussa mistään. Vastuu kieritetään aina omilta harteilta pois joko vetoamalla toisen henkilön sanoihin tai asiantuntijuuteen. Myös huutokaupat myivät suuret määrät väärennettyä taidetta ilman omatunnon kolkutusta, vaikka he varmasti aavistivat jonkin olevan pielessä. Vilpitön mieli. Siihen on helppo vedota. Vaikka kaikki epäilisivät jotain, on helpompaa uskoa teoksen aitouteen ja hatariinkin todisteisiin, kuin lähteä nostamaan myrsky epäilyillä ja syytöksillä.

Vaikka väärennöskierre saatiinkin päätökseen ja sekä taiteilija että myyjä telkien taakse, 80-luvulta 2000 luvulle asti myydyt väärennetyt maalaukset kiertävät yhä markkinoita ja koristavat perheiden koteja kunniapaikalla arvokkaina perintökaluina. Tärkeintä olisikin puhdistaa taidemarkkinat vetämällä väärennetyt maalaukset pois kierteestä. Ongelmana on vain se, ettei kukaan halua tuoda omaa arvokasta maalaustaan väärennökseksi epäiltynä tutkinnan alle. Ei kukaan halua oman maalauksensa olevankin väärennetty. Kaikki haluavat vilpittömästi uskoa maalauksensa aitouteen. Jouni Ranta on luvannut tunnistaa myymänsä väärennökset, jos hänen apunsa huolittaisiin, mutta hiljaista vaikuttaa olevan. Tämä pistää miettimään, miten paljon myös museoissa voi olla väärennettyä taidetta esillä.

 

Taide

Henkilökohtaisesti en niinkään piittaa taiteilijan henkilöllisyydestä maalauksia ihaillessani, vaan haluan keskittyä itse teokseen. Eniten minua harmittaa se, ettei niinkin taitava taiteilija kuin väärennökset maalannut mies, saisi koskaan tunnustusta teoksistaan. Hän osasi jäljentää useimpien tunnetuiden taiteilijoiden teokset maalaustyylistä siveltimenvetoon ja eläytyi jokaisen maalaajan persoonaan, jotta lopputulos oli uskottava. Jotenkin ihan älyttömän siistiä! Käsittämätöntä oli sitten se, kun Ranta selitti, miten vastamaalatut taulut saatiin näyttämään kymmeniä tai satoja vuosia vanhemmalta. Olisin kyllä halunnut olla mukana kokeilemassa. Pakko myöntää, että tunnen syvää kunnioitusta tätä taideväärentäjää kohtaan. En uskonut, että nykymaailmassa ja vieläpä Suomessa olevan vielä niin lahjakasta maalaustaitoa jäljellä. Olen luullut sen taiteenlajin kuolleen edesmenneiden mestaritaiteilijoiden mukana ja nykytaiteen abstrakteine sekasotkuineen vallanneen nykyajan taideosaamisen täysin. Olen niin iloinen, että olen ollut väärässä ja että nykyäänkin on olemassa mahtavia maalaajia. Harmi vain, että taiteilijoiden maalauksia aletaan yleisesti arvostamaan vasta taiteilijan kuoltua dramaattisesti itsemurhaan tai mökkihöperyyteen.

Ymmärrän väärentäjän toimintaa hänen maalatessaan ja myydessään väärennöksiä. Hänen taitonsa maalata olivat huippuluokkaa, mutta hän ei saanut roposia enempää myydessään maalauksia omalla nimellään. Lisätessään maalauksiinsa tunnetun edesmenneen taiteilijan nimen ja muuttaessaan maalaustyylinsä vastaamaan taiteilijan käsialaa, tienesti moninkertaistui huomattavasti. Olen aivan varma, että jos taiteilija olisi pystynyt elättämään itsensä omalla nimellään maalaten, hän olisi tehnyt niin. Taidebisnes ajaa taiteilijat maanrakoon.

Olen aina rakastanut käsitöitä ja kuvaamataidetta. En kuitenkaan koskaan nähnyt itselleni uramahdollisuutta taiteen parissa, sillä tiesin aina, että se ei ole kannattavaa. Opiskelin kuitenkin leipuriksi, jotta pääsisin käyttämään käsiäni ja luovuuttani, mutta harmikseni sainkin todeta, ettei kyseinen ala vastaa toiveitani, ellen sitten olisi halunnut lähteä luomaan uraani kisaamalla konditoria-alan taidekisoissa, esimerkiksi suklaateosten luomisessa. Kävin kouluni aikana parissa eri kisassa ja huomasin hermostuvani liikaa paineen ja tuomarien katseiden alla nauttiakseni tilaisuuksista. Se siitä urasta sitten.

Onkin aivan uskomatonta, kun Kuvitellen Oy:n bisnesidea valkeni minulle. Kuvat eivät ole pelkkiä kivoja kuvia vaan ne luovat yrityksille lisäarvoa aivan toisin keinoin. Informaation arvo ja tiedon selkiyttäminen kuvien avulla. Siinä on tekemäni työn salaisuus. Itse kuvalla ei ole niin suurta merkitystä kuin sen sanomalla ja toimimisella linkkinä oppimiselle ja ymmärtämiselle. Se on viestinnän väline.

Haasteeni on ollut piirroksia piirtäessä löytää sopivan pelkistetty tyyli, jotta kuva tukee sanomaa mahdollisimman hyvin. Joudun usein toppuuttelemaan itseäni, sillä taipumukseni on tehdä kuvista liian yksityiskohtaisia ja viimeisteltyjä. Olen siis opetellut selkeyttä ja pieniä nopeita asioita, mitkä tekevät selkeistä yksinkertaisista hahmoista eläviä ja toisistaan erottuvia.

Minun on vieläkin vaikea sisäistää tämä valitsemani tie urani luomisessa. Samat ajatukset ovat myös lapsuudenystävilläni, jotka ovat hekin erittäin taiteellisia ihmisiä. Toinen ystävistäni löysi tavan toteuttaa taidetta floristina ja toinen käyttää piirtokykyään arkkitehtina. Minä löysin tikku-ukot ja tienaan niillä ihan mukavasti. Hassua on se, että kumpikin ystävistäni olisivat täysin päteviä tekemään saman työn kuin minäkin. Silti työni luetaan sellaiseksi uniikiksi taidoksi, minkä tekijöitä on Suomessa vain kourallinen.

Kävelin kerran kaupasta kotiin ja päätin poiketa matkan varrelle tyhjään liiketilaan asetetussa pop-up taidenäyttelyssä. Ihastelin useiden teosten luovuutta ja kekseliäisyyttä, sekä kädentaitojen jättämää tarkkaa toteutusta. Samalla en voinut olla kauhistumatta teosten korkeita hintoja. Vasta liikkeestä lähtiessäni aloin miettiä hintoja tarkemmin ja työtä niiden takana. Iso maalaus tarkkoine siveltimen vetoine saattoi viedä viikosta vuoteen aikaa valmistuakseen. Työni live-visualisoijana vei aikaa päivän ja sain siitä palkkioksi saman verran tai enemmän, kuin mitä taidegallerian maalauksista pyydettiin. Tietenkin ymmärrän, että nämä kaksi asiaa ovat täysin eri kontekstissa ja niiden tarkoitus ja tulkinta on eri, mutta silti jokin asiassa on käsittämätöntä. Toivoisin, että taidetta arvostettaisiin enemmän. Aion alkaa tukea taidetta ja kaikkia niitä, jotka siihen peliin uskaltavat, heti kun kukkaroni nyöret antavat hieman periksi ja minulla on siihen varaa.

 

Myynti

Taiteen lisäksi kertomus herätti ajatuksia myynistä. Oli kyse sitten väärennetyistä maalauksista tai ihan rehdistä myyntityöstä, ennakkovalmistautuminen on kaiken perusta. Ranta luki taiteilijoiden taustoista ja henkilöhahmoista, sekä taiteen historiasta valtavat määrät tietoa ennen taideteosten myyntiä. Asiantuntijuus ja asenne taidetta kohtaan olivat tekijät, jotka vakuuttivat asiakkaan. Lisäksi jos taululla ei ollut aitoustodistusta, Ranta myi teoksen ”epävarmana” ja suhteellisen edullisesti. Se antoi asiakkaalle houkuttelevan asetelmana, mikä muistuttaa vähän perus rahapeliä; tupla tai kuitti.

Ennakkovalmistautumisen ja aiheeseen paneutumisen lisäksi kirjassa usein puhuttu vilpitön mieli on myös avainasemassa myynnin kannalta. Jos myyjä antaa eleillään, sanoillaan tai olemuksellaan ymmärtää, että tässä on jotain mätää tai hän ei osaa seistä tuotteensa takana, on myynti paljon epävarmempaa ja kauppa kiven takana.

Myyjän tulee olla varma sekä itsestään että tuotteestaan. Itsevarmuus ei kuitenkaan saa kääntyä ylpeydeksi tai ylimielisyydeksi, mitä varsinkin naisena kohtaan hyvin usein yrittäessäni ostaa perinteisesti enemmän miehille myytyä omaisuutta. Onneksi ylimielisiä myyjiä kohtaa enää suhteellisen vähän ja näillekin tapauksille osaan jo pistää kampoihin. Asiakkaana minä olen kuitenkin se, joka tuo myyjälle työtä ja sillä ajatuksella en lähde nöyristelemään myyjän edessä. Hauska esimerkki on, kun kerran Alkossa pyysin vanhemmalta miesmyyjältä apua punaviinin etsintään. Kerroin haluavani makeaa, täyteläistä ja tanniinista viiniä. Mies tokaisi, ettei punaviinit ole makeita. Hän ilmeisesti oletti minun etsivän liköörin kaltaista siirappia jäännössokereita sisältävän punaviinin sijaan. Kesti hetken, ennen kuin sain taottua miehelle päähän, mitä halusin ja että hän suositteli minulle mitään viiniä, eikä sekään suosittelu oikein vakuuttanut. Paska fiilis jäi. Ystävälläni on tällä hetkellä myöskin ongelma myyjien ennakkokäsitysten takia. Hän on jo jonkin aikaa ollut etsimässä itselleen uutta sänkyä ja hakusessa on laadukas, eikä mikään halvimmasta päästä oleva sänky. Ostaminen on vaan ollut hieman vaikeaa, sillä hän ei saa huonekaluliikkeistä palvelua. Ystäväni on nuori nainen, jota myyjät eivät noteeraa potentiaaliseksi ostajaksi. Suuri virhearvio.

Myös autoa tai jotain muuta moottoriajoneuvoa ostaessani tarvitsen usein isäni ostotapahtumaan mukaan. Muuten en välttämättä saa myyjältä haluamiani tietoja ostamani kulkuneuvon kunnosta. Mielenkiintoinen havainto on kuitenkin se, että kulkuneuvoa myydessä minun kannattaa ehdottomasti tehdä kauppa itse myyjänä. Jo myynti-ilmoituksessa naisen nimen näkyminen antaa ostajalle kuvan rauhallisesti ajetusta ajoneuvosta, millä ei olla revitelty tai mihin ei olla tehty itse muutoksia ja korjauksia. Pelkästään tämän takia ostaja voi olla valmis tarjoamaan kulkuneuvosta parisen sataa lisää. Myös ostotapahtumassa ostaja uskoo olevansa vahvoilla tehdessään kauppaa nuoren tytön kanssa ja ei odota tytön tietävän kapistuksesta yhtään mitään. Tämä antaa minulle vapauden olla kertomatta kaikkia huomaamiani vikoja moottorissa tai ajatuksiani koneen kunnosta. Ostaja ei odota minun olevan pätevä kertomaan niistä ja tekee arvion päällisin puolin itse. Olen myynyt tähän mennessä itse moponi, kevarini ja autoni. Tein mukavasti voittoa kaikista, paitsi kevarista, sillä ostaja oli hemmetin kova tinkimään. Siinä kaupassa pääsin kuitenkin omilleni ja sain lisäksi hyvän koulutuksen tinkimisestä.

Pointtini näille esimerkeille on se, ettei koskaan saisi arvioida ketään tyhjin perustein. Asiakas ja myyjä pitäisi aina kohdata ilman mitään ennakkoluuloja ja asennetta, sillä ikinä ei voi tietää asian oikeaa laitaa. Vilpitön mieli, avoimuus tilannetta kohtaan ja mielenkiinto ostajan tarpeita kohtaan ovat tärkeitä. Luottamuksen rakentaminen kaupan teon ja osapuolten välille on ehdotonta, jotta tapahtumasta jää hyvä kokemus ja voi tulla tekemään kauppaa joskus uudestaankin.

Aion tehdä opinnäytetyöni live-visualisoinnista, mikä on yksi merkittävistä tuotteistani Kuvitellen Oy:ssä. Valitsin aiheen siksi, että uskon sen helpottavan myyntityötä sekä omalta osaltani saadessani aiheesta asiantuntijuutta, että kollegojeni tehdessä myyntityötä kerätyn tutkimustiedon tukemina. Lisäksi pyrin brändäämään itseni asiantuntevaksi tekijäksi, jotta maineeni myisi töitäni apunani.

 

Näin loppuun voin vielä todeta nauttineeni erittäin paljon tämän kirjan kuuntelusta. Kirja herätti paljon pohdintaa ja ajatuksia, sekä ristiriitaisia tuntemuksia oikeasta ja väärästä. Suosittelen.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!