Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vinkkejä esseen kirjoittamiseen.

Kirjoitettu 10.12.15
Esseen kirjoittaja: Noora Suokas
Kirjapisteet: 1
Kirja: Pienyrittäjän markkinointiviestinnän käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Mari Nokkonen-Pirttilampi
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin tämän kirjan koska ajattelin saavani siitä uusia ideoita markkinointiin. Yllätyksekseni suurimmat hyödyt ja ajatukset sainkin itse kirjaesseen kirjoittamiseen. Moni, myös minä, valittaa ajoittain kirjoittamisen vaikeudesta. Kirjassa olikin hyviä vinkkejä siihen miten tekstiä kannattaa alkaa tuottaman.

  1. Tee aloittaminen helpoksi.

Lähde liikkeelle heti ensimmäisestä ajatuksesta joka sytytti tai sai sinut ajattelemaan asiaa laajemmin. Älä keskity siihen että saat tekstin valmiiksi, vaan siihen että saat kirjoitettua muutaman hyvän pointin kirjasta ylös ja näistä omia mietteitäsi. Tämän jälkeen voit vaikka lopettaa kirjoittamisen ja jatkaa sitä seuraavana päivänä tai parin tunnin päästä. Tällöin ajatuksesi saa aikaa ja kypsyy paremmaksi. Joskus taukoa tarvitaan vain tunteja, toisinaan päivä tai jopa viikkoja. Erityisesti jos kyse on isomman kokonaisuuden kirjoittamisesta, kuten opinnäytetyö.

  1. Aloita ajoissa

Älä pitkitä aloittamista vaan pyri aloittamaan heti kirjan luettuasi. Alussa ei tarvitse välttämättä saada paperille kuin ranskalaisia viivoja joissa on pääajatuksia tai iskulauseita kirjasta. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa heti.

  1. Kirjoita rauhassa

Anna kirjoittamiselle aikaa. Vaikka kirjoittaminen kannattaa aloittaa heti, se ei tarkoita, että kirja pitäisi siltä istumalta saada oksennettua paperille. Kirjoita alussa sen verran kun tulee, pidä mietiskelytauko tai nuku yön yli ja jatka seuraavana päivänä. Lue välillä jo kirjoittamasi teksti läpi ja pohdiskele sitä. Onko sisältö oikeassa järjestyksessä, oletko saanut uusia ajatuksia jostain jo kirjoittamastasi.

  1. Anna aivoille aikaa

Aivot tarvitsevat aikaa prosessoidakseen tiedon jonka ovat vastaan ottaneet. Meidän on hyvä antaa aivoille aikaa, jotta keksimme hyvän tavan viedä kirjan opit käytäntöön. Usein kirjasta saa kirjoitettua hyvän esseen, jossa pystyy peilaamaan kirjan juttuja omaan elämäänsä tai tiimiin, mutta ainakin itselläni on vaikeinta muotoilla mitä oikeasti vien käytäntöön. Varsinkin sellaisessa muodossa, että se on helposti toteutettavissa.

Tästä kirjasta vien käytäntöön suoraan tämän esseenkirjoittamismallin. Aloitan heti kirjan luettuani kasaamalla pääpointit ja itselläni heränneet ajatukset ja tunteet. Olen tähän asti kirjoittanut lähes poikkeuksetta jokaisen esseen yhdeltä istumalta alusta loppuun, lukuun ottamatta tätä ja paria vaikeampaa kirjaa. Eli jatkossa en kirjoita koko tekstiä ja julkaise sitä saman tien vaan, kirjoita niin paljon kun tulee, jätän sen siihen, luen myöhemmin ja katsastan läpi, syntyykö uusia juttuja. Sitten kirjoitan sen puhtaaksi ja julkaisen. Tässä välissä myös aivoni saavat aikaa prosessoida lukemaani ja jo kirjoittamaani teksiä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!