Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Virtausta ja muutosta

Kirjoitettu 02.02.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 1
Kirja: Our iceberg is melting - changing and succeeding under any condition
Kirjan kirjoittaja: John Kotter
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elämä on yhtä muutosta, vaikka todellisuutemme vaikuttaa usein hyvin stabiililta, on se oikeastaan jatkuvassa muutoksessa. Vapaasti Lauri Järvilehtoa lainaten: ”Flow is not only optimal, but the default state of being.” Tämän väitteen pitäessä paikkaansa, muutoksen pitäisi olla hyvin luonnollinen asia ihmiselle. Kaikki muutokset kokevat kuitenkin jonkinlaista vastarintaa riippumatta siitä tapahtuuko muutokset yhteisön vai yksilön tasolla. Oikeastaan harvemmin muutosta lähdetään vapaaehtoisesti toteuttamaan, mikäli kaikki sujuu päällisin puolin loistavasti. Yleensä tarve muutokselle kytee kuitenkin hieman syvemmällä ja useasti tämä huomataankin vasta, kun hommat ovat jo lähteneet alamäkeen. Muutokseen päädytäänkin usein vasta pakon edessä, jolloin vaihtoehtoja ei käytännössä ole.

En usko, että muutoksen tuomat uudet asiat olisivat niinkään vastarintaa aiheuttava tekijä muutoksessa. Luulen että vanhoista asioista tai tavoista luopuminen on enemmänkin se tekijä, joka tekee muutoksesta niin stressaavan. Miksi haluaisimme luopua tutusta ja turvallisesta työympäristöstämme, vaikka uusi ympäristö saattaisi mahdollistaa asioita, joita nykyisessä ympäristössä emme voi toteuttaa. Tärkeintä muutoksessa on kuitenkin muutoksen välttämättömyyden perusteleminen osallisille. Tai näin ainakin nykyisenlaisissa jäykissä organisaatioissa.

Pohjimmiltaan muutos on kuitenkin oppimista. Optimitilanteessa muutos olisi toki ennemminkin kehitystä, kuin oppimista, mutta en usko näin kuitenkaan olevan. Kaikki muutokset ovat oikeastaan reaaliaikaisia kokeita, joissa testataan jonkin asian toimintaa uudessa ympäristössä. Usein muutokselle on selkeät perustelut ja lopputuloskin pyritään ennustamaan mahdollisimman tarkasti, mutta varmuutta asioihin ei saa kuin kokeilemalla. Vaikka yksi toimintamalli olisi toiminut yrityksellä x, ei se tarkoita että sama toimintamalli toimisi yrityksellä z. Mikäli muutoksesta haluttaisiin siis tehdä kivuttomampaa, tärkeintä olisi panostaa yksilöiden ja organisaatioiden kykyyn oppia uutta.

Loppuun Kotlerin 8 askelta onnistuneeseen muutokseen. Henkilökohtaisesti minulla ei ole juurikaan kokemusta muutoksien läpiviennistä, joten steppien paikkaansa pitävyydestä en osaa sanoa. Jonkinlaisissa muutoksissa olen toki ollut mukana ja siitä näkökulmasta, ihan järkeviltä stepit vaikuttavat.

Set the Stage

1. Create a Sense of Urgency.

– Help others see the need of change and the importance of acting immediately.

2. Pull together the Guiding Team.

– Make sure there is a powerful group guiding the change-one ith leadership skills, credibility, communications ability, authority, analytical skills, and a a sense of urgency.

Decide What to Do

3. Develop the Change Vision and Strategy.

– Clarify how the future will be different from the past, and how you can make that future a reality.

Make it Happen

4. Communicate for Undestanding and Buy in.

– Make sure as many others as possible under-stand and accet the vision and strategy.

5. Empower Others to Act.

– Remove as many barriers as possible so that those who want to make the vision a reality can do so.

6. Produce Short-Term Wins.

– Create some visible, unambiguous successes as soon as possible.

7. Don´t Let up.

– Press harder and faster after the first successes. Be relentless with initiating change after change until the vision is a reality.

Make It Stick

8. Create a New Culture.

– Hold on to the new ways of behaving, and make sure they succeed until they become strong enough to replace old traditions.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!