Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Visio synnyttää vaikka valtavan hiiren

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja: Mika Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Walt Disney elämänkerta
Kirjan kirjoittaja: Bob Thomas
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Walt Disney tunnetaan ympäri maapalloa. Suurin osa ihmisistä tietää itse kaverin vain nimeltä. Sitäkin tutumpia ovat kuitenkin lukuisat hänen yrityksensä luomat piirroshahmot. Kukapa ei tuntisi Aku Ankkaa, Hessu Hopoa, Lumikkia, Liisaa ja hänen ihmemaataan sekä Mikki Hiirtä. Disneyn elämä on huikea todiste siitä miten unelmilla ja visiolla saavutetaan mainetta ja mammonaa. Disney teki sen hiirellä. Vieläpä mielikuvitus sellaisella. Tämän innoittamina jopa suomen maasta löytyy samanlaisia sankaritarinoita. Ihmisiä jotka ovat jättäneet maailmaan jälkensä vihaisilla linnuilla. Miten tämä kaikki on mahdollista ja mitä tästä voimme oppia?

Periksiantamattomuus

Disneyn elämäntarinasta tunsin välitöntä samaistumisentunnetta kiperien rahaongelmien suhteen liiketoiminnassa. Meidän osuuskunnalla niitä on nyt. Disneyllä niitä on kerennyt olla useampia ja vakavampia. Kaksi asiaa saikin varmistuksen elämänkertaa lukiessani: Tämän hetkiset taloudelliset haasteet eivät tule olemaan yrityselämäni viimeiset. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niistä ei selvittäisi. Disneyn veljekset laittoivat kaikkensa peliin monta kertaa yritystään ylläpitäessään. Tulevaisuus näytti epävarmalta, he kokivat monia velkaongelmia ja huijausyrityksiä, mutta Walt Disneyllä oli visio mihin hän uskoi. Hän näki piirroselokuvatuotannon päänsä sisällä sellaisena, minä muu maailma sitä ei silloin pystynyt edes kuvittelemaan. Ongelmista huolimatta tästä tavoitteesta ei tingitty. Disney olisi monta kertaa voinut myydä hahmojensa oikeudet. Sitä se ei kuitenkaan tehnyt (paitsi kerran mikä osoittautuikin virheeksi) ja tästäpä syystä Disney tänä päivänä onkin niin arvokas yritys. Walt Disneyllä oli aina positiivinen tulevaisuuden näkymä. Lähes kaikki hänen kirjeensä päättyivät positiivisiin tulevaisuuden kuvauksiin olipa tilanne minkälainen. Tässäpä tärkeä taito yrittäjälle. Asioilla on tapana järjestyä ja kaikki kääntyy vielä parhain päin.

Joudun olemaan omasta tiimistäni ylpeä meidän periksiantamattomudessamme. Itse aikoinani olin melkein varma, että joudumme karsimaan joistain kuluista. Näin emme kuiteenkaan tehneet. Nielaisimme ylpeytemme, otimme vastaa kaiken mahdollisen työn ja aloimme aktiivisesti etsimään lisää tekemistä. Tämä taktiikka on toiminut niin hyvin, että hattua täytyy tämän kerran nostaa, kun minua ei kuunneltu!

Kiitos!

Paras mahdollinen tulos

Walt tiesi, että hänen päässään olevien visioidensa toteuttamiseksi Disneyn animaatiotapaa ja koko alaa piti kehittää eteenpäin. Hänelle kelpasi vain paras mahdollinen tulos ja siihen hän keskittyi. Laadusta ei haluttu tinkiä ja kuluja ei hevillä karsittu. Disneyn mielestä paras ratkaisu taloudellisiin ongelmiin olikin animaatioiden tuottaminen eikä pennin venytys. Erittäin looginen mutta samalla rohkea valinta. Hieno ominaisuus Disneyn toiminnassa oli se, miten eri siirtojen taustalla oli suurempi tulevaisuuden visio. Hassunkuristen sinfonioiden päätarkoitus ei ollutkaan kassakoneen kilkatus, vaan erillaisten animaatiotekniikoiden kokeileminen. Tämän pohjalta jälki ja tuotantomenetelmät olivat kehittyneet niin paljon, että yrityksellä oli rohkeutta lähteä toteuttamaan ensimmäisenä maailmassa kokomittaisen elokuvan pituista piirrettyä. Tämä piiretty oli Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Kyseinen teos tuotti 8 000 000 dollaria ja ponkautti Waltin Hollywoodin julkimoiden joukkoon.

Omaakin toimintaa pitää ajatella yhtä shakkimaisesti. Kun teen seuraavan asian mitä se mahdollistaa ja mihin suuntaan se meitä vie? Aina pitää olla askeleen edellä tekemisissään.

Miten uutta luodaan?

Walt Disneyn elämänkertaa lukiessani ymmärsin yhden asian: Innovaatioita muodostuu usein pettymyksistä. Disneyland sai alkunsa, kun Walt vei lapsiaan erilaisiin huvipuistoihin. Hän ei kuitenkaan koskaan itse pitänyt niistä. Waltin mielestä niistä puuttui jotain. Tästäpä syystä Walt alkoi tekemään omaa teemapuistoaan. Teemapuistoa itse luomiensa hahmojen ympärille. Satumaailmaa maan päälle. Disneyland oli suuri menestys ensimmäisestä päivästään alkaen. Huomaatko? Disneyland muodostui, koska Walt näki että vanhan idean voisi toteuttaa paremminkin. Jopa Disneyn piirroselokuvat saivat alkunsa hieman samalla lailla. Walt ei ollut tyytyväinen näkemäänsä animaation jälkeen. Hän uskoi, että sen pystyisi toteuttamaan sen paremmin.

Oikeat pelipaikat

Disneyn menestyksen avaimia olivat siis periksiantamattomuus, vahva vision tavoittelu, parhaan mahdollisen tuloksen tavoittelu ja tuumasta toimeen asenne vision suhteen. Paljon apua oli myös Waltin taidossa sijoittaa ihmiset oikeille pelipaikoille. Kerran hän siirsi yhden elävöittäjistä ohjauksen pariin. Tältä alata hänellä ei ollut mitään kokemusta mutta myöhemmin kuitenkin osoittautui, että tämä oli juuri oikea ratkaisu. Elävöittäjänä hän oli jäämässä muista jälkeen mutta ohjaukseen hänellä oli luonteenomaisia lahjoja. Walt arvosti lahjakkuutta ja laatua. Koska hän oli niin periksiantamaton laadun suhteen hän usein osoittautui ankaraksi johtajaksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut etteikö hänellä olisi ollut empatiaa tai hellempää puolta. Hän pystyi antamaan ihmisille anteeksi. Kerran hän jopa puollusti lakkolaisia, jotka melkein olivat tuhonneet hänen liiketoimintansa. Vaikka paljon kiitosta Disneyn olemassaolosta saakin antaa itse Waltille ei koskaan pidä unohtaa, ettei tämä kaikki olisi ollut mahdollista ilman muita ihmisiä. Kenties hyvä pelisilmä ihmisten suhteen olikin yksi avainsyistä Disneyn menestykseen!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!